Σήμερα ο πόλεμος δεν είναι μάχες χαρακωμάτων, αλλά εναντίον αμάχων, αν δεν χρησιμοποιηθούν όπλα μαζικής καταστροφής, συνεπάγεται ολοκαυτώματα και στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι... Σε κάθε περίπτωση έχει δίκιο ο αντιμιλιταριστής και αντιφασίστας Αϊνστάιν.
Τούτων δοθέντων και έχοντας διαρκή θητεία πλέον του μισού αιώνα στο αντιπολεμικό/αντιπυρηνικό κίνημα, εξοργίζομαι ακούγοντας αριστερούς να υπεραμύνονται εισβολών και κατοχών, πολύ περισσότερο όταν δεν απαιτούν «σταματήστε τον πόλεμο – ειρήνη τώρα», αίτημα που συνεπάγεται διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς εκατέρωθεν. Ορθά λέγεται κατ’ αρχήν ότι δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, αλλά αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς συμβιβασμούς.
Υπενθυμίζω ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας άρχισε με την εισβολή της Ρωσίας, την οποία ο πρόεδρος Πούτιν δικαιολόγησε με το πρόσχημα της αποναζιστικοποίησης (ελέω Θεού υποθέτω), ενώ ισχυρίστηκε ότι ουκρανικό έθνος δεν υφίσταται, αλλά πως ήταν επινόηση του Λένιν. Ευθεία βολή κατά της Οκτωβριανής Επανάστασης που έκανε πράξη το δικαίωμα εθνικής αυτοδιάθεσης για έθνη που έτρωγε το σκοτάδι της τσαρικής Ρωσίας, Αρμένιους, Γεωργιανούς, Τουρκμένιους, Καζάκους, Αζέρους, Κιρκίζιους και Ουζμπέκους.
Επικαλέστηκε επίσης η ρωσική ηγεσία την προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών που δεν χρειαζόταν φάλαγγα αρμάτων μάχης να πορευτεί προς το Κίεβο, χρειαζόταν και χρειάζεται μόνο την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ (2014), που ο πρόεδρος Πούτιν έχει υπογράψει με τον τότε Ουκρανό ομόλογό του Ποροσένκο από κοινού με τους ηγέτες της Γαλλίας και Γερμανίας, Ολάντ και Μέρκελ, που σημαίνει ευρωπαϊκό πρόγραμμα ειρήνης χωρίς τις ΗΠΑ.
Οσο για την αποτροπή της περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας δεν είχε γίνει δεκτό διότι αντιδρούσαν Γαλλία και Γερμανία. Αντιθέτως, όμως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διευκόλυνε τη διεύρυνση με τις Σουηδία και Φινλανδία, παραδοσιακά ουδέτερες χώρες της Ευρώπης. Συνέβη επομένως κάτι ανάλογο με την Κύπρο, όπου οι πραξικοπηματίες με τη σημαία της ένωσης πέτυχαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή τη de facto διχοτόμηση του νησιού. Εννοείται ότι σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογώ την εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ, όντας ριζικά αντίθετος στο «οφθαλμόν αντί οφθαλμού».
Αλλο σαθρό επιχείρημα, ότι η Ρωσία στην Ουκρανία πολεμά τη Δύση. Δεν είδαμε όμως Αμερικανούς ή Βρετανούς, Γάλλους ή Γερμανούς, να χύνουν το αίμα τους στα πεδία των μαχών, μόνο Ουκρανούς και Ρώσους είδαμε, όπως και νεολαίους των δύο χωρών να τις εγκαταλείπουν για να μη στρατευτούν και σκοτωθούν σε έναν άδικο και παράνομο πόλεμο.
Πάνος Τριγάζης (Υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.)
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου