Δευτέρα, Αυγούστου 26, 2024

Σε ναρκοπέδιο η κυβέρνηση από το Φθινόπωρο χωρίς πυξίδα - Πρώτος σταθμός η ΔΕΘ «Μικρή βαλίτσα» παροχών για τον Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Έρχεται νέο σοκ με τα τιμολόγια ρεύματος. Τα ανοιχτά μέτωπα.




 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Μπροστά σε ένα κανονικό «ναρκοπέδιο» βρίσκεται η κυβέρνηση, εν όψει της νέας πολιτικής περιόδου που παραδοσιακά ξεκινά με την μετάβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το Σαββατοκύριακο 7/8 Σεπτεμβρίου στη ΝΔ και η γενικευμένη αίσθηση που υπάρχει – και – στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι οδεύει χωρίς ορατή «πυξίδα» και πολιτικό αφήγημα ικανό να μεταβάλει προς όφελός της το πολιτικό κλίμα.

Η φετινή μετάβαση του Κ. Μητσοτάκη στη συμπρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα πρωτόγνωρο πολιτικό κλίμα, με τα ποσοστά της ΝΔ κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%, τα δύο πρώτα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μεγάλη εσωτερική ρευστότητα και την κυβερνητική παράταξη αντιμέτωπη με πολλαπλά προβλήματα, στον έκτο χρόνο της γαλάζιας διακυβέρνησης.


Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική «καψάλισε» τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας αλλά και γενικότερα το αφήγημα της αποτελεσματικής διακυβέρνησης, ενώ οι ισχνές επιδόσεις στο κρίσιμο πεδίο αντιμετώπισης της ακρίβειας, υπονομεύουν περαιτέρω την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιχειρήσει το πολυπόθητο restart εν όψει φθινοπώρου.

Όπως παραδέχονται κομματικά αλλά και κυβερνητικά στελέχη, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως σήμερα η κυβέρνηση μοιάζει να μην μπορεί να ανακάμψει από τις αλλεπάλληλες δοκιμασίες: Aπό τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών (όπου η Ν.Δ. απώλεσε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια Θεσσαλίας), την παρατεταμένη ακρίβεια που ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών και αυξάνει τη δυσφορία στην κοινωνία, το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, που δίχασε τη ΝΔ και έφερε στην επιφάνεια εσωτερικά προβλήματα που υπήρχαν αλλά κρύβονταν κάτω από το χαλί τις εποχές της γαλάζιας παντοδυναμίας και φυσικά το πενιχρό 28% των ευρωεκλογών.


Ακόμα και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους ότι είναι εμφανής η απουσία κεντρικού αφηγήματος το οποίο θα μπορούσε να συνδέσει διάφορες πολιτικές πρωτοβουλίες σε μια ενιαία «γραμμή» και να εμπνεύσει τους πολίτες, οι οποίοι μοιάζουν να… παίρνουν ολοένα και πιο ευδιάκριτες αποστάσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς μέχρι στιγμής να μετακινούνται σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Υπ' αυτή την οπτική, η παρουσία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ φέτος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς, εκτός από την περιγραφή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, εκτιμάται ότι θα (πρέπει να) δώσει και ένα στίγμα ανασύνταξης της κυβέρνησης, η οποία μοιάζει έως τώρα να μην μπορεί να βρει βηματισμό και να εξαντλείται σε «σημειακού τύπου» και περιορισμένης εμβέλειας.


«Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα αφήγημα το οποίο θα είναι πειστικό και, ταυτόχρονα θα απευθύνεται σε ευρύτερα ακροατήρια, συμπεριλανομένου, όμως και του παραδοσιακού κομματικού ακροατηρίου» λένε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που φοβούνται ότι οι προκλήσεις για τη ΝΔ είναι πλέον πολυεπίπεδες και μία απλή επικοινωνιακή διαχείριση δεν αρκεί. Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι η κυβέρνηση καλείται να κινηθεί σε ένα τοπίο που θυμίζει πραγματικό ναρκοπέδιο και μάλιστα χωρίς «πυξίδια». Όπως λένε, το ζήτημα της ακρίβειας παραμένει απλώς άλυτο: αντιθέτως, κατά τα φαινόμενα τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχίσουν να προκαλούν… ηλεκτροσόκ στους καταναλωτές και τον Σεπτέμβριο, οι καταστροφές σε καλλιέργειες από τη φωτιά στην Αττική προοιωνίζονται και νέες αυξητικές τάσεις στις τιμές προϊόντων όπως τα οπωροκηπευτικά, ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% (έστω κι αν έχει αποκλιμακωθεί σε σχέση με το όχι και πολύ μακρινό παρελθόν) και φυσικά μειώσεις τιμών δεν υπάρχουν ή είναι πολύ περιορισμένες. Επιπρόσθετα, η δημόσια υγεία, εξακολουθεί να είναι «χαίνουσα πληγή», παρά την προεκλογική δέσμευση του ίδιου του Μητσοτάκη ότι θα αποτελέσει την προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, ενώ και σε πολλά ακόμα πεδία, οι επιδόσεις της κυβέρνησης κρίνονται ως χαμηλότερες των προσδοκιών.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση απαντά σε όλα τα παραπάνω με παρεμβάσεις μικρής εμβέλειας και με μέτρα, που έχουν κυρίως μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, όπως η πλειονότητα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Αττική. Κάτι, που όπως είναι προφανές, αυξάνει τις προσδοκίες για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Όπως φυσικά και τις πιθανότητες της απογοήτευσης γι' αυτές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου