Σάββατο, Αυγούστου 31, 2024

Φωτιά οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά – Η καταστροφή καλλιεργειών από την πυρκαγιά φέρνει νέες αυξήσεις Τζώρτζης Ρούσσος

 



Η Αττική γλείφει της πληγές της από την… πύρινη λαίλαπα Μητσοτάκη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός χρειάστηκε επτά μέρες για να επισκεφθεί τις καμένες ιδιοκτησίες μήπως και κατευναστεί ο θυμός για τα… πεπραγμένα του «επιτελικού κράτους». Ομως αυτή η πυρκαγιά που εισήλθε σε κατοικημένες περιοχές έχει και παράπλευρες απώλειες…

Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο η κατοικημένη πλευρά της Πεντέλης που κάηκε από την αβελτηρία των «αρίστων». Η φωτιά ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και πέρασε μέσα από τον λαχανόκηπο της Αττικής, όπως ονομάζεται η ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα. Πρόκειται για απέραντο περιβόλι με μαζικές καλλιέργειες αμπελιών, ελιών, δημητριακών, φρούτων και λαχανικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Μαραθώνα καλλιεργείται περίπου το 20% της συνολικής ετήσιας εγχώριας παραγωγής μαρουλιού… Μια σύντομη βόλτα στις καμένες περιοχές καταδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής σε θερμοκήπια, φυτώρια, χωράφια καλλιέργειας οπωροκηπευτικών κ.λπ. Τι σημαίνει όλη αυτή η καταστροφή από την ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» να προβεί σε άμεση, εντός μισάωρου κατάσβεση; Πολύ απλά, ενεργοποίηση του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης…

 
Εκρηξη ακρίβειας

Αφού λείπει η προσφορά και η ζήτηση θα παραμείνει σταθερή, τότε πολύ απλά θα καταγραφεί αύξηση τιμών σε γεωργικά προϊόντα που πρόσφερε στην πρωτεύουσα ο λαχανόκηπός της. Εδώ εισέρχονται οι πολλαπλασιαστές. Η «μαύρη τρύπα» της τροφοδοσίας λαχανικών και λοιπών γεωργικών προϊόντων από τον Μαραθώνα θα καλυφθεί. Είναι δεδομένο. Πώς όμως θα καλυφθεί; Η απάντηση έρχεται άμεσα… Κατά κύριο λόγο από εισαγωγές. Αρα ο πρώτος πολλαπλασιαστής ονομάζεται μεταφορικό κόστος. Είναι προφανές ότι άλλο κόστος εμπεριέχει η μεταφορά γεωργικών προϊόντων από τον Μαραθώνα που βρίσκεται σε απόσταση 40-50 χλμ. από την Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών και άλλο, τεράστιο, κόστος επιφέρει η συνδυασμένη από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αλβανία, το Κόσοβο, το Ιράν, η Πολωνία και η Τουρκία! Οσο για ελληνικές περιοχές που παράγουν προϊόντα, όπως η Κρήτη; Ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης θα εγκύψει πάνω από το πρόβλημα της ακρίβειας στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια χωρίς να υπόσχεται και λύση το φθινόπωρο.

Ωστόσο δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά από ένα πρόσωπο που ήταν στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ελλάδας από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2023 και «ξεχώρισε» για την αδράνειά του στις καταστροφές που έπληξαν την Ελλάδα τη συγκεκριμένη περίοδο. Βέβαια ας μην ξεχνάμε και τον παράγοντα ηλεκτρικό ρεύμα, που τσουρουφλίζει όχι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ευπαθή προϊόντα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά χρειάζονται ψυγεία και τα ψυγεία καταναλώνουν ρεύμα που παράγεται κυρίως από το καρτέλ του φυσικού αερίου ακόμη και το καλοκαίρι που έχει ήλιο και φυσάει. Σε όλα αυτά προστίθεται η κερδοσκοπία που δρα ανεξέλεγκτη. Αν κάτι περιμένουν οι «άπληστοι» της ενδιάμεσης εφοδιαστικής αλυσίδας, είναι οι κάθε λογής κρίσεις για να δράσουν υπό την κάλυψη του συστήματος Μητσοτάκη που αρνείται να διεξάγει ελέγχους.
Ελλειμμα παραγωγής

Αν κάτι φέρνει την Ελλάδα στα πρόθυρα της εκ νέου οικονομικής καταστροφής, είναι το εμπορικό έλλειμμα, ως η μεγάλη συνιστώσα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Πρόκειται για την αξία όσων εισάγουμε σε σχέση με την αξία όσων εξάγουμε. Καθίσταται προφανές ότι η μερική καταστροφή του λαχανόκηπου της Αττικής που σιτίζει περίπου τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας θα φέρει πέρα από την ακρίβεια και έκρηξη εισαγωγών.

Ηδη ακριβώς επειδή τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο, αφού δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος της παραγωγής, εντός του 2024 καταγράφεται μείωση εξαγωγών και αύξηση εισαγωγών. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (εισαγωγές μείον εξαγωγές) το πρώτο εξάμηνο του έτους διευρύνθηκε καταγράφοντας αύξηση 10,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε απόλυτα μεγέθη καταγράφεται αύξηση του ελλείμματος το πρώτο εξάμηνο στα 16,73 δισ. ευρώ, όταν στο πρώτο εξάμηνο του 2023 είχε διαμορφωθεί στα 15,143 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου