Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2024

Επίδομα ανεργίας / Μπαίνει «τσεκούρι» για χιλιάδες δικαιούχους - Ποιοι το χάνουν


Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «σκούπα» οι περικοπές που βαφτίζονται «εξορθολογισμός» - Τι δεν λέει η Νίκη Κεραμέως για το επίδομα ανεργίας


Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «σκούπα» που αναμένεται να καταθέσει η υπουργός Εργασίας Ν. Κεραμέως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου δρομολογείται η περικοπή του επιδόματος ανεργίας για χιλιάδες δικαιούχους που σήμερα λαμβάνουν για 12 μήνες το ποσό των 509 ευρώ.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος, εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί, θα λαμβάνουν στο εξής ένα νέο «α λα καρτ» επίδομα ανεργίας, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που θα είναι ανταποδοτικό, αυξημένο τους πρώτους μήνες (σε σχέση με τα 509 ευρώ) και μειωμένο στη συνέχεια.






Έτσι και παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει το χαμηλότερο σε ύψος και ένα από τα χαμηλότερα σε διάρκεια επίδομα ανεργίας στην Ευρώπη, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο εισάγουν μια ακόμα πρωτοτυπία στην καταβολή του επιδόματος με μοναδικό στόχο να μειωθούν δραστικά οι δικαιούχοι του επιδόματος, αν δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Σήμερα οι άνεργοι που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας κυμαίνονται στο 10% με 15% του συνόλου των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ, δηλαδή στον ΟΑΕΔ.
Ποιοι θα χάσουν το επίδομα

«Η σκέψη είναι στην αρχή της περιόδου της ανεργίας να είναι πιο υψηλό το επίδομα και μετά να βαίνει μειούμενο, δίνοντας ένα κίνητρο για να βρει κανείς δουλειά», δήλωσε χθες η υπουργός Εργασίας Ν. Κεραμέως, προσθέτοντας ότι το νέο μοντέλο στοχεύει να παρέχει μεγαλύτερη στήριξη σε όσους αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ανεργίας, ενώ παράλληλα τους ωθεί να αναζητήσουν εργασία

Αυτό που αποφεύγει να πει υπουργός είναι ότι το νέο επίδομα ανεργίας θα αποσυνδεθεί από το ύψος του κατώτατου μισθού και θα γίνει – για πρώτη φορά στα χρονικά – από καθολικό, ανταποδοτικό!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το νέο πλέον Επίδομα Ανεργίας θα το λαμβάνουν οι δικαιούχοι αναλόγως του ύψους του μισθού που είχαν πριν απολυθούν, αλλά δεν θα το λαμβάνουν όλοι, αν δεν έχουν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Για να λάβει ένας εργαζόμενος το (νέο) επίδομα ανεργίας θα πρέπει να παρακολουθεί υποχρεωτικά κάποιο πρόγραμμα επανακατάρτισης που θα ορίζει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), ενώ αν διακόψει το πρόγραμμα ή αρνηθεί εργασία, ανεξαρτήτως αντικειμένου το επίδομα ανεργίας θα κόβεται.
Λεφτά υπάρχουν για προβολή!

Ουσιαστικά η μείωση των δικαιούχων του νέου επιδόματος ανεργίας, αντανακλά αφενός την μείωση των κονδυλίων της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ για την στοιχειώδη προστασία των εργαζομένων (που καταβάλλουν κάθε μήνα εισφορές) όταν χάνουν την εργασίας τους, αφετέρου την δραματική συρρίκνωση των εσόδων που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση στο δημόσια υπηρεσία απασχόλησης μειώνοντας διαδοχικά τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν μονομερώς τις εισφορές ανεργίας με τις απώλειες υπολογίζονται τα τελευταία χρόνια 4 χρόνια σε τουλάχιστον 1.5 δις ευρώ. Οι απώλειες θα συνεχιστούν πιθανότατα και για την επόμενη καθώς η κυβέρνηση δρομολογεί νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν την ΔΥΠΑ, αλλά και τον ΕΦΚΑ.

Την ίδια περίοδο πάντως πληθαίνουν οι καταγγελίες σε βάρος της διοίκησης της ΔΥΠΑ για τεράστια κατασπατάληση πόρων και χρήματα που έχουν δοθεί χωρίς διαγωνισμούς για διαφήμιση και επικοινωνία.

Μάλιστα σύμφωνα με τις πρόσφατες καταγγελίες των Συλλόγων Εργαζομένων στη ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ την περίοδο 2021-23 έχουν οι δαπάνες προβολής ξεπεράσει τα 2,1 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου