Παρασκευή, Αυγούστου 30, 2024

Δραματική αλλαγή συσχετισμών σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Ελλάδας!




Πώς ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα συνέτριψε το δόγμα Μητσοτάκη περί προβλέψιμου συμμάχου - Οι ΗΠΑ δίδουν την δυνατότητα στην Τουρκία να μας περικυκλώσει από τη Λιβύη και να μας καταστήσει δορυφόρους της!

Ένας ορυμαγδός δημοσιευμάτων στην Άγκυρα, σχετικά με την εντυπωσιακή αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑΤουρκίας και την απόκτηση μαχητικών αεροπλάνων πέμπτης γενιάς F-35 από την.... τουρκική Αεροπορία, αποκαλύπτει την δραματική ανατροπή των γεωπολιτικών δεδομένων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
  • εφημερίδα «Εστία»

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το τουρκικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την απόκτηση από τις ΗΠΑ 40 αεροπλάνων του τύπου F-35A, που είναι σχεδιασμένο για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και έναν αριθμό των κατακορύφου/βραχείας αποπροσνηώσεως F-35B, τα οποία είναι σχεδιασμένα για πλοία σαν το τουρκικό Anadolu. Δηλαδή σε λίγα χρόνια το πλοίο αυτό θα είναι κανονικό αεροπλανοφόρο.

TCG Anadolu L400

Και δεδομένης της προσφάτως εγκριθείσης τουρκο-λιβυκής συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, ευκόλως μπορούμε να αντιληφθούμε την προοπτική της προσθήκης ενός ακόμη στοιχείου στην στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδος. Μιας μόνιμης τουρκικής ναυτικής μοίρας στην Τρίπολη. Μιας μοίρας που αν περιλαμβάνει και το Anadolu, θα είναι αεροναυτική.

Η δε επί του πεδίου επιβεβαίωσις ήλθε πριν λίγες ημέρες, που το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu πραγματοποίησε με άκρα μυστικότητα κοινές ασκήσεις προετοιμασίας αποβατικών επιχειρήσεων μαζί με το αμερικανικό πλοίο αμφιβίων δυνάμεων Wasp.

Οι ασκήσεις διεξήχθησαν νοτιοανατολικώς της Κρήτης, στην ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή κάτω από την μύτη μας και διήρκεσαν από τις 13 μέχρι τις 17 Αυγούστου.

Έτσι καταρρέει το «αφήγημα» της ελληνικής αποτρεπτικής ισχύος, αλλά και συντρίβεται και το «δόγμα Μητσοτάκη» συμφώνως προς το οποίο η Ελλάς εκέρδιζε «πόντους» επειδή είναι ο πάντα προβλέψιμος σύμμαχος. Εν τέλει, ο «προβλέψιμος» αποδεικνύεται χαμένος ενώ η πάντα «ανήσυχη» Τουρκία είναι και αυτήν την φορά ο κερδισμένος.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις, στις οποίες προέβη ο απερχόμενος από την Άγκυρα Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Φλέικ, ο οποίος τόνισε ότι «όταν η υφήλιος διανύει περίοδο ειρήνης η Τουρκία έχει σημαντική θέση και μόνο λόγω γεωγραφίας. Αλλά όταν ο κόσμος διανύει περιόδους ταραχών, τότε εκείνη είναι ακόμη πιο σημαντική».

Και προσέθεσε ότι θα συμβούλευε τον διάδοχό του, το επόμενο Αμερικανό νέο πρέσβη στην Τουρκία «να συνεχίσει να καλλιεργεί αυτή την σχέση, γιατί η Τουρκία είναι μια αναδυόμενη περιφερειακή δύναμις, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στις τάξεις του ΝΑΤΟ», αλλά και «ένας απαραίτητος σύμμαχος» τον οποίο (οι ΗΠΑ) δεν αντιμετώπιζαν πάντοτε έτσι.

Από την απλή ανάγνωση της δηλώσεως αυτής, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο εκτός πραγματικότητος είναι όσοι είχαν πιστεύσει ότι η ασιατική στροφή και ο νεο-οθωμανισμός του Ταγίπ Ερντογάν τον είχαν πολιτικά απομακρύνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν να διαψεύδονται. Η αίσθησις είναι ότι για μιαν ακόμη οι μεγάλοι σύμμαχοι «μας πουλήσανε». Τίθεται όμως παραλλήλως το ζήτημα και των δικών μας ευθυνών.

Όλα αυτά τα χρόνια που σημειωνόταν η βαθμιαία αποστασιοποίηση Ουάσιγκτον-Άγκυρας, κάναμε τίποτε για να εκμεταλλευθούμε την συγκυρία; Ισχυροποιήσαμε την θέση μας, ώστε να διατηρήσουμε την κυρίαρχη θέση, όταν, αργά ή γρήγορα, γινόταν η επαναπροσέγγιση Αμερικανών και Τούρκων;

Βλέπαμε όλα αυτά τα χρόνια τα λόμπι που εργάζονταν μεθοδικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Παρατηρούσαμε παθητικά τις εξελίξεις αφήνοντας μόνον τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ να δίδει την μάχη υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδος.

Αφότου (πιθανότατα εξ αιτίας τουρκικών μεθοδεύσεων) ο Μενέντεζ ευρέθη, όχι μόνον εκτός πολιτικής, αλλά και κατηγορούμενος, τα τουρκικά λόμπι έμειναν να αλωνίζουν στην Ουάσιγκτον. Και εν τέλει επέτυχαν τον σκοπό τους…

Και τώρα μετά την συντριβή του αφηγήματος περί πλεονεκτημάτων του «προβλέψιμου συμμάχου» καταρρέει και αυτό της αεροπορικής υπεροπλίας της Ελλάδος. Η μεθόδευση για την πώληση των F-35 στην Τουρκία ευρέθη.

Η Άγκυρα, η οποία διατηρεί τα ρωσικά συστήματα αποθηκευμένα, φέρεται πρόθυμη να θέσει τις αποθήκες, υπό τον έλεγχο των Αμερικανών, ώστε να βεβαιώνεται ότι τα όπλα αυτά, δεν είναι σε επιχειρησιακή ανάπτυξη και να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των παραδόσεων των περίπου δέκα F-35 που ήδη έχουν κατασκευασθεί για την Τουρκία.

Κατόπιν τούτου η Άγκυρα θα αποκτήσει τα μαχητικά αεροπλάνα πέμπτης γενιάς F-35, πολύ πριν από την Ελλάδα. Άλλωστε η Τουρκία ήταν μέλος της κοινοπραξίας των F-35, μέχρις ότου της επεβλήθη εμπάργκο για συγκεκριμένους λόγους που είχαν να κάνουν με την απόκτηση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου