Πέμπτη, Αυγούστου 29, 2024

Οι αλχημιστές προ της ΔΕΘ: Το σχέδιο εξαγγελιών για ανέργους - συνταξιούχους χωρίς λεφτά… Η ΔΕΘ και τα κυριότερα σημεία τριβής, για τα οποία η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει «διορθωτικές κινήσεις».

EUROKINISSI

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


(Κοινωνική) ομελέτα χωρίς να σπάσει αυγά (δαπανήσει πόρους) προσπαθεί να φτιάξει η κυβέρνηση από την αρχή του χρόνου.

Όμως τα θαύματα τελείωσαν και οι αλχημιστές αποκαλύφθηκαν…


Με αφορμή της Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου υποτίθεται ότι γίνονται οι εξαγγελίες για το νέο οικονομικό έτος, οι κοινωνικές πιέσεις εντείνονται και τα πράγματα γίνονται ασφυκτικά. Κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις σαν «κατάρρευση της απήχησης της κυβέρνησης» και «ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού».

Η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στα πλεονάσματα (άνω του 2,1% του ΑΕΠ) και πολιτικά έχει επιλέξει να τα βγάλει από την έμμεση φορολογία (ΦΠΑ κ.λπ.), τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών…


Τρία είναι τα κυριότερα σημεία τριβής, για τα οποία η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει «διορθωτικές κινήσεις» από τον περασμένα χρόνο, πλην όμως βρίσκεται ακόμη στους σχεδιασμούς…Την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται χωρίς πρόσθετους πόρους στον ΕΦΚΑ. Άρα αποδεικνύεται φθηνή προπαγάνδα. Αντιθέτως η κυβέρνηση περιόρισε τα αντικίνητρα απασχόλησης των συνταξιούχων, με αποτέλεσμα την μαζική φυγή όσων έχουν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και οι οποίοι παραμένουν στις ασχολίες τους. Στον ΕΦΚΑ καταγράφονται αυτή τη στιγμή σχεδόν 190.000 απασχολούμενοι-συνταξιούχοι.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 600 εκ. ευρώ μέσα στο χρόνο, με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ να αιτείται έκτακτη ενίσχυση 350 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Άρα, δεν υπάρχουν λεφτά για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Πόσο μάλιστα να επανέλθει το ΕΚΑΣ σαν δίχτυ ασφαλείας ώστε οι «απόμαχοι» να μην πέφτουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας.


Ωστόσο, η αυστηρό κλείσιμο της οικονομικής στρόφιγγας δημιουργεί πολιτικές αναταράξεις. Έτσι η κυβέρνηση καταφεύγει στον λαϊκισμό της έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών.

Δηλαδή, αρχικά η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτες της εταιρείες και αποσπούν ότι τιμές θέλουν από την αγορά και μετά, «υπερηφάνως», ανακοινώνει ότι από τα 10 ευρώ της αισχροκέρδειας θα φορολογήσει τα 3 ώστε να δώσει εφάπαξ επίδομα τα Χριστούγεννα (300 εκ. από υπερκέρδη 1 δισ. ευρώ). Αλλά, μόνο σε όσους δεν θα πάρουν αύξηση (παλαιοί συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά»).

Ωστόσο, η αισχροκέρδεια στα καύσιμα έχει επηρεάσει τον (κερδοσκοπικό) πληθωρισμό σε όλα τα προϊόντα (σούπερ μάρκετ κ.α.) λόγω μεταφορικών κ.λπ.Βελτίωση του σχεδιασμού στα επιδόματα ανεργίας ώστε να μην λαμβάνουν όλοι οι άνεργοι το ίδιο ποσό (479 ευρώ σήμερα), αλλά να συνδέεται σαν ποσοστό με τον (τελευταίο) μισθό. Ταυτόχρονα το μηνιαίο επίδομα να βαίνει μειούμενο σαν κίνητρο αναζήτησης εργασίας και επανένταξης στην αγορά…

Ωστόσο, τη νέα «αρχιτεκτονική» το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να την διαμορφώσει με ακόμη λιγότερα κονδύλια. Από τα 405 εκ. το 2023 ο προϋπολογισμός της ΔΥΠΑ (νυν ΟΑΕΔ) υπέρ ενίσχυσης των ανέργων έπεσε στα 305 εκ. ευρώ φέτος και σχεδιάζεται νέα περικοπή το 2025.


Αλλά είπαμε: δεν γίνεται ομελέτα δίχως να σπάσεις αυγά….Η διόρθωση των αδικιών της Εισφοράς Αλληλεγγύης, αλλά «με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο» κατά τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνο Τσακλόγλου.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για δεύτερη φορολογία των συνταξιούχων με κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ και επικουρικές πάνω από 300. Μάλιστα η δεύτερη επιβάρυνση επεμβαίνει σε ολόκληρο το ποσό της σύνταξης, χωρίς καν να σέβεται το αφορολόγητο όριο των συνταξιούχων (περίπου 720 ευρώ το μήνα), κάτι που λαμβάνει υπόψη η εφορία... Έτσι, μετά τις αυξήσεις κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, κάθε αναπροσαρμογή οδηγούσε σε υψηλότερη φορολογική κλίμακα και κατηγορίας ΕΑΣ, με αποτέλεσμα να καταγράφονται και ονομαστικές μειώσεις στις αποδοχές μετά την ανακοίνωση των… αυξήσεων.

Οι κυβερνητικές υποσχέσεις για διορθώσεις κρατούν εδώ και ένα χρόνο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου