Κυριακή, Αυγούστου 25, 2024

ΔΕΘ με χαμηλές προσδοκίες...








Μπορεί η τόσο μεγάλη ρευστότητα στην πλευρά της αντιπολίτευσης και η παντελής απουσία ενός ισχυρού αντίπαλου πόλου να δίνουν στον πρωθυπουργό την πολυτέλεια να εξακολουθεί να εμφανίζεται ως κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό και μπορεί και το πέπλο της θερινής ραστώνης του Αυγούστου να εξακολουθεί να κείτεται πάνω από τα πολιτικά πράγματα στη χώρα, όμως... μόλις αυτό το πέπλο τραβηχτεί, η κυβέρνηση θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τα ανοιχτά μέτωπα που έχει μπροστά της και βέβαια με τη φθορά της.


Μια φθορά που καταγράφηκε εμφανώς στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου η Ν.Δ. βρέθηκε πολύ κάτω από τον πρωθυπουργικό πήχη, αποτυγχάνοντας να γράψει καν το «3» μπροστά στο εκλογικό της ποσοστό. Και ενώ πλέον έχει μεσολαβήσει και το νέο σοβαρό πλήγμα στην εικόνα του λεγόμενου «επιτελικού κράτους», το οποίο για ακόμα μία φορά απέτυχε να αποτρέψει μα πύρινη τραγωδία -την τελευταία καταστροφή στην Αττική-, με την κυβέρνηση να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη και με την ενίσχυση ενός αισθήματος στους πολίτες ότι βρίσκονται απροστάτευτοι από το κράτος απέναντι στην ένταση κάθε νέου καιρικού φαινομένου.


Την ίδια ώρα τα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως το εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας ή το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης, εξακολουθούν να πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες και βέβαια να προκαλούν στην κυβέρνηση φθορά, η οποία είναι πολυπαραγοντική και λειτουργεί σωρευτικά. Εξ ου και μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θέλει να χρησιμοποιήσει το βήμα της φετινής ΔΕΘ, προκειμένου να επιχειρήσει να δώσει μια εικόνα επανεκκίνησης της κυβέρνησης και φυγής προς τα μπρος.


Οι εξαγγελίες


Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τις καθιερωμένες επαφές με τους παραγωγικούς φορείς εν όψει της επικείμενης ΔΕΘ, ενώ η παρουσία του στη Διεθνή Εκθεση είναι προγραμματισμένη στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου και ήδη ανεπισήμως οι ασκήσεις επί χάρτου σε Μαξίμου, οικονομικό επιτελείο και αρμόδια υπουργεία δίνουν και παίρνουν, σχετικά με τα μέτρα και τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός από τη συμπρωτεύουσα.


Επισήμως οι σχετικές συσκέψεις στο μέγαρο Μαξίμου ξεκινούν από βδομάδα, όμως ήδη εδώ και μέρες ο σχεδιασμός έχει αρχίσει, ενώ κυκλοφορούν οι πρώτες πληροφορίες από το κυβερνητικό περιβάλλον που μιλούν για επεξεργασία εξαγγελιών σχετικά με την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, καθώς επίσης και με μέτρα στήριξης της οικογένειας για το θέμα του δημογραφικού.


Στην κυβέρνηση λένε επίσης πως στο επίκεντρο των επεξεργασιών για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες βρίσκονται η αντιμετώπιση των ζητημάτων της καθημερινότητας και τομείς όπως αυτοί της Υγείας, της Παιδείας και της Πολιτικής Προστασίας. Ολα αυτά βέβαια με δεδομένο ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ρίξει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το πακέτο της ΔΕΘ, δηλώνοντας ότι «δεν θα έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο ως πρώιμος Αϊ-Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει».


Οι φωτιές


Σημειώνεται ακόμα πως μετά τη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του και την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πύρινη καταστροφή στην Αττική, που έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και που η κυβέρνηση την έχει τοποθετήσει χρονικά μέσα στον Σεπτέμβριο.Μένει να δούμε πότε τελικά θα γίνει, καθώς στις 20 έως τις 26 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου αναμένεται και η νέα συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.


Και σημειώνεται ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα ελληνοτουρκικά προκαλούν εσωκομματικές αντανακλάσεις στη Ν.Δ. Θυμίζουμε ότι στο Πολεμικό Μουσείο ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τον πρωθυπουργό «να αποφασίσει άμεσα την αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής», ενώ ο Κώστας Καραμανλής διατύπωσε σαφείς αιχμές, ενστάσεις και προειδοποιήσεις για τα ελληνοτουρκικά.


Η δυσαρέσκεια


Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο με το οποίο η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη. Οπως μας μεταφέρεται από «γαλάζια» στελέχη, μετά και τον τελευταίο ανασχηματισμό που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός ως αντίδραση μετά το κακό για τη Ν.Δ. αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εμπεδώνεται πλέον σε ένα κομμάτι της «γαλάζιας» βάσης ένα αίσθημα ακόμα εντονότερης δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση.


Σύμφωνα με τα ίδια «γαλάζια» στελέχη, το κομμάτι αυτό της βάσης της Ν.Δ. θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός δεν έλαβε το μήνυμα αποδοκιμασίας που στάλθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα, ερμηνεύοντάς το απλώς ως ένα μήνυμα «να τρέξει πιο γρήγορα» με τους ίδιους ανθρώπους σε άλλες υπουργικές θέσεις.






Υπενθυμίζεται, δε, ότι πλέον έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας μια τάση βουλευτών που στέλνουν το μήνυμα προς το μέγαρο Μαξίμου ότι από εδώ και πέρα θα διεκδικούν να έχουν λόγο στις κεντρικές πρωθυπουργικές επιλογές και αποφάσεις. Και αν εξακολουθούν να αισθάνονται παραγκωνισμένοι από την ηγεσία του κόμματος, τότε εμφανίζονται διατεθειμένοι να αντιδρούν.


Γιάννης Μπασκάκης


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου