Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2024

Ξεκίνησε παιδικό και είναι συνέχεια άρρωστο. Πώς να το διαχειριστώ


Τα μικρά παιδιά δεν γνωρίζουν και δεν εφαρμόζουν κανόνες υγιεινής, με αποτέλεσμα να εξαπλώνονται εύκολα οι διάφορες εποχικές ιογενείς λοιμώξεις
Εκπαιδεύστε το παιδί σας ώστε να μην ακουμπάει με τα χέρια τη μύτη, τα μάτια και το στόμα τα οποία αποτελούν πύλη εισόδου των μικροβίων

Η έναρξη της σχολικής περιόδου σηματοδοτεί και την έναρξη της αγωνίας των γονέων σχετικά με τις λοιμώξεις. Εάν έχει προηγηθεί μια δύσκολη χρονιά οι γονείς αντιμετωπίζουν με άγχος τη νέα, ενώ εάν ξεκινάει για πρώτη φορά το παιδί τους σχολείο αγχώνονται σχετικά με το τι τους περιμένει. Όλη αυτή η ανησυχία είναι απόλυτα φυσιολογική. Ταυτόχρονα όμως αναμενόμενες και συχνές είναι και οι λοιμώξεις στο σχολικό περιβάλλον.


Με αφορμή το 3ο Συνέδριο Back to School που θα γίνει από το Project Parenting με στόχο να βοηθήσει τους γονείς να καταπολεμήσουν το σχολικό άγχος, ρωτήσαμε την παιδίατρο Κατερίνα Ιορδανίδου, για ποιους λόγους αρρωσταίνουν συνέχεια τα παιδιά όταν πάνε σχολείο.


Γιατί αρρωσταίνουν τόσο συχνά τα παιδιά;



Ο συγχρωτισμός των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον ευνοεί τη μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί, είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο.Άμεσος τρόπος: επαφή με μολυσμένα σταγονίδια από νοσούντες.
Έμμεσος τρόπος: επαφή με επιφάνειες μολυσμένες από εκκρίσεις νοσούντων.


Επίσης τα παιδιά και ιδιαίτερα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας συχνά δεν γνωρίζουν και δεν εφαρμόζουν κανόνες υγιεινής, όπως είναι το συχνό πλύσιμο χεριών και η προστασία της μύτης ή του στόματος κατά το φτέρνισμα ή τον βήχα, με αποτέλεσμα να εξαπλώνονται εύκολα οι διάφορες εποχικές ιογενείς λοιμώξεις.

Ταυτόχρονα η σχολική περίοδος συμπίπτει με την εποχικότητα πολλών ιών όπως είναι ο ρινοϊός και ο RSV ιός, καθώς και ο ιός της γρίπης, που εμφανίζει πλέον την κορύφωσή του στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Μαρτίου.

Είναι ακόμα πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε, ότι τα παιδιά στην βρεφική και προσχολική ηλικία έχουν ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο ωριμάζει σταδιακά και ουσιαστικά γύρω στην εφηβεία μοιάζει με αυτό του ενήλικα. Αυτή η κατάσταση λοιπόν όχι μόνο κάνει τα παιδιά πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις σε σχέση με τους ενήλικες, αλλά επίσης κάνει την
συμπτωματολογία τους πιο έντονη και συχνά παρατεινόμενη.

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά από τις συχνές λοιμώξεις;
Εφαρμόζουμε σωστούς κανόνες υγιεινής και μαθαίνουμε στα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους μετά το παιχνίδι, πριν το φαγητό, μετά την τουαλέτα καθώς και να προστατεύουν τη μύτη τους και το στόμα τους όταν βήχουν ή όταν φτερνίζονται.
Φροντίζουμε να έχουν επαρκής ώρες ύπνου.
Καλή σίτιση πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, τα οποία αποτελούν πηγή βιταμίνης C.
Συμπλήρωμα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Μένουμε σπίτι όταν το παιδί μας είναι άρρωστο. Έτσι προστατεύουμε τους γύρω μας και βοηθάμε το παιδί να αναρρώσει γρηγορότερα και το προστατεύουμε από μια καινούρια λοίμωξη.
Εκπαιδεύστε το παιδί σας ώστε ειδικά όταν είναι εκτός σπιτιού, να μην ακουμπάει με τα χέρια του το πρόσωπό του δηλαδή τη μύτη, τα μάτια, το στόμα που αποτελούν και την πύλη εισόδου των μικροβίων.
Βεβαιωθείτε πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ότι το παιδί σας είναι εμβολιασμένο πλήρως για την ηλικία του σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Ενημερωθείτε και συζητήστε με τον παιδίατρο σχετικά με τον εμβόλιο για την εποχική γρίπη.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με τον παιδίατρό μου;


▪ Εάν το παιδί αρνείται την λήψη υγρών.
▪ Έχει έντονη ανησυχία/ληθαργικότητα.
▪ Έχει δυσκολία στην αναπνοή, ταχύπνοια.
▪ Παρουσιάζει πυρετό πάνω από τρία 24ώρα.
▪ Η ρινική συμφόρηση επιμένει πάνω από 10-14 ημέρες.
▪ Όταν υπάρχει συνοδός επιπεφυκίτιδα.
▪ Όταν το παιδί αναφέρει ωταλγία/τραβάει αυτί.
▪ Εάν νιώθει ο γονέας ότι το παιδί έχει διαφορετική συμπεριφορά.

Κάθε νέα σχολική χρονιά αποτελεί πρόκληση για τα παιδιά που νοσούν συχνά, αλλά και για τους γονείς που τα φροντίζουν και ξαγρυπνούν από πάνω τους μέχρι να γίνουν καλά.

Να θυμάστε πάντα, ότι δεν είστε μόνοι σας καθώς οι περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο παρόμοιες καταστάσεις.

Διατηρήστε καλή επικοινωνία με το σχολείο σας, ώστε να ενημερώνεστε για την κατάσταση που επικρατεί κατά διαστήματα και φυσικά διατηρήστε καλή επικοινωνία με τον παιδίατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου