Πέμπτη, Αυγούστου 29, 2024

Ο Χατζηδάκης ελαφραίνει κι άλλο τη «βαλίτσα» Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ Ο Κ. Χατζηδάκης λέει «όχι» - ενόψει ΔΕΘ - σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

 
 


Τα νούμερα βγαίνουν, ο μήνας για τους περισσότερους όχι! Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση στη χώρα, με το οικονομικό επιτελείο να δηλώνει ικανοποιημένο για την υπεραπόδοση των εσόδων από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και την κοινωνία να ασφυκτιά από το βάρος της πολυεπίπεδης ακρίβειας και της όλο και διογκούμενης δυσκολίας να τα βγάλει πέρα.

Τι κι αν πιέζουν οι βουλευτές για περισσότερα μέτρα στήριξης της κοινωνίας; Ο υπουργός Οικονομίας, Κ. Χατζηδάκης, βάζει «φρένο» στα εύλογα αιτήματα των συναδέλφων του, προκειμένου, όπως διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση, να μην διακινδυνεύσει η δημοσιονομική πορεία της χώρας. Που σημαίνει, με απλά λόγια, ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει ούτε μείωση του ΦΠΑ, όπως ζητούν άπαντες προκειμένου να αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο το τέρας της ακρίβειας, ούτε όμως βελτίωση της φορολογικής κλίμακας.


Ο κ. Χατζηδάκης έχει έναν και μόνο στόχο: Να συνεχιστεί η υπεραπόδοση των εσόδων, η οποία – όπως έδειξαν τα προσωρινά στοιχεία του επταμήνου – διαμορφώνονται προϋποθέσεις ακόμη και ισοσκελισμού των δαπανών και των εσόδων. Συνεργάτες του, μάλιστα, μνημονεύουν τα επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, τον Ιούλιο, τα φορολογικά έσοδα καταγράφηκαν αυξημένα κατά 15,7%, κυρίως λόγω της καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, ιδιαίτερα από τους ελεύθερους επαγγελματίες εξαιτίας της επιβολής των νέων αντικειμενικών κριτηρίων.

Και δεν προτίθεται να παρεκκλίνει από την πορεία του, παρά τα «καμπανάκια» που ηχούν μετά τις ευρωεκλογές και τη μαζική αποδοκιμασία της πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ.. Ο ίδιος θέλει η χρονιά να κλείσει με θετικό πρόσημο στην οικονομία και η εισήγησή του προς τον πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ θα έχει αυτό τον στόχο ως «οδηγό». Που σημαίνει ότι ενώ όλοι συμφωνούν πως μόνο κάποια ουσιαστικά μέτρα θα μπορούσαν να φρενάρουν την καθοδική πορεία των ποσοστών της κυβερνητικής παράταξης, το «καλάθι» θα είναι μικρό και εν πολλοίς προεξοφλημένο.
Advertisement






«Δεν είναι δυνατόν να επιμένουμε εμμονικά στην ασφάλεια των υψηλών φορολογικών συντελεστών, όταν η κοινωνία κραυγάζει και ζητάει εκκωφαντικά αλλαγή του οικονομικού μείγματος», λένε βουλευτές συνάδελφοι του κ. Χατζηδάκη. Οι ίδιοι δηλώνουν αδυναμία να κατανοήσουν γιατί – για παράδειγμα – η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά τη μείωση του ΦΠΑ, ο οποίος παραμένει υψηλός από τα μνημονιακά χρόνια ακόμα και προφανέστατα επηρεάζει σημαντικά τις τιμές.

Ο ΥΠΟIΚ, από την πλευρά του, δεν το συζητάει καν, θα διακινδυνεύσει την απώλεια εσόδων από τη συγκεκριμένη πηγή, τα οποία ετησίως κινούνται περίπου στα 22-23 δισ. ευρώ και συνιστούν βασικό «τροφοδότη» του κράτους.


Ανάλογη άρνηση επιδεικνύει ο κ. Χατζηδάκης και έναντι του – επίσης μαζικού αιτήματος στη Ν.Δ. – για βελτίωση της φορολογικής κλίμακας, που δεν έχει μεταβληθεί εδώ και πολλά χρόνια και επιβαρύνει ετεροβαρώς τους μισθωτούς και γενικότερα όσους δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου