«Ποιος μπορεί να χωρίσει την Κωνσταντινούπολη από την Ιερουσαλήμ;» - Έφτασε στο σημείο να πει ότι ο τουρκικός στρατός είναι παλαιότερος των αρχαίων Σπαρτιατών
Λίγες μόνο ώρες μετά τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στις Βρυξέλλες, η Τουρκία απέδειξε ακόμη μια φορά τους σχεδιασμούς της, όσο και αν η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη… συναίνεση και… καλή γειτονία.
Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις που στήθηκαν για να γιορτάσουν τη νίκη κατά των Ελλήνων το 1922, δηλαδή την Μικρασιατική Καταστροφή που… τιμάνε κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου, ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται η Τουρκία να περιοριστεί στα σύνορά της!
Στην τελετή παραλαβής των πτυχίων από τους αποφοίτους της Σχολής Χερσαίου Πολέμου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, στήθηκε ολόκληρο πανηγύρι για να διαφημιστεί το μεγαλείο της Τουρκίας, ενώ μαζί με τη φωτογραφία του Μουσταφά Κεμάλ φιγούραρε και εκείνη του Ερντογάν.
Όπως μάλιστα είπε στην ομιλία του, επιδίωξή του να καταστήσει την Τουρκία μία χώρα με παγκόσμια εμβέλεια: «Από τη Συρία μέχρι το Βόρειο Ιράκ, από τη Λιβύη μέχρι τη Σομαλία, οι ένοπλες δυνάμεις μας εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους, όπου και αν αναλαμβάνουν αποστολές».
Επιχειρώντας να κατευνάσει τους Κεμαλικούς, με τους οποίους βρίσκεται σε ακήρυχτο πόλεμο, χρησιμοποίησε τη φράση «κάθε Τούρκος γεννιέται στρατιώτης», για να ισχυριστεί ότι ο στρατός της Τουρκίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής ταυτότητας.
Έφτασε δε μέχρι του σημείου να πει ότι ο τουρκικός στρατός ανήκει στους αρχαιότερους του κόσμου, ακόμη και πριν από εκείνον των Αρχαίων Σπαρτιατών, λέγοντας πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «έχουν μια βαθιά ριζωμένη ιστορία άνω των 2233 ετών»!
«Ο στρατός μας αποτελεί την πηγή ελπίδας για τους καταπιεσμένους σε όλο τον κόσμο με τη σημαία και την ημισέληνο, που φέρει περήφανα ως σήμα τιμής. Η Τουρκία είναι μια γέφυρα που ενώνει γεωγραφίες, ένα πολιτιστικό κέντρο και μια ζώνη οικονομικής μετάβασης», ανέφερε ακόμη για το… τουρκικό μεγαλείο.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά στη «γεωγραφία της καρδιάς» της Τουρκίας, δηλαδή σε περιοχές με ιστορική και πολιτιστική σημασία για την Άγκυρα, ενώ εμφανίστηκε ακόμη μια φορά προστάτης των αδελφών λαών, αναφέροντας ότι «από τον Καύκασο μέχρι την Αφρική, όπου υπάρχει αδελφός ή αδελφή, τα προβλήματά τους είναι και δικά μας προβλήματα». Σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία εντάσσει και τους μουσουλμάνους της Θράκης, τους οποίους επιμένει να αποκαλεί «τούρκους» για λόγους που δεν κρύβει.
Tarihimizin kritik eşiklerinden olan Büyük Zafer’in 102’nci yıl dönümünde aziz milletimizin, Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin ve dünyanın dört bir tarafındaki milyonlarca vatandaşımızın 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı tebrik ediyorum.… pic.twitter.com/f9qP9bcomG
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) August 30, 2024
Ο σουλτάνος συνέδεσε την Κωνσταντινούπολη με την Ιερουσαλήμ, δύο πόλεις με τεράστια θρησκευτική και πολιτική σημασία, σύμφωνα με τον ίδιο, εδώ και εκατοντάδες χρόνια: «Ποιος μπορεί να χωρίσει την Κωνσταντινούπολη από την Ιερουσαλήμ; Ποιος μπορεί να χωρίσει τη Γάζα από το Γκαζιαντέπ».
Και συνέχισε το παραλήρημά του: «Όποιος προσπαθεί να περιορίσει τον ορίζοντα της Τουρκίας σε 782.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι ξένος σε αυτόν τον τόπο, αν όχι αδαής. Δεν δώσαμε και δεν θα δώσουμε καμία αξία σε όσους προσπαθήσουμε να μας περιορίσουν σε ρηχά νερά. Θα σκεφτόμαστε με επίκεντρο την Τουρκία, αλλά θα κρατήσουμε το όραμά μας αρκετά ευρύ, ώστε να συμπεριλάβουμε και ολόκληρο τον κόσμο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου