Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2024

Τριήμερη κακοκαιρία με ξαφνικές καταιγίδες και μεγάλο κίνδυνο για πλημμύρες - Ο χάρτης της «Ψυχρής Λίμνης» Ασυνήθιστη κακοκαιρία πριν την έλευση του Φθινοπώρου, με τους μετεωρολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πλημμυρικά φαινόμενα.






 

 


Τέλη Αυγούστου και ο καιρός αλλάζει ραγδαία. Από την πολλή ζέστη, οδηγούμαστε σε μία κακοκαιρία που θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα έχει έντοντα φαινόμενα.

Μάλιστα, η κακοκαιρία αυτή που θα χτυπήσει και την Αττική - πιθανότατα και τις τρεις ημέρες - έχει χαρακτηριστικά ασυνήθιστα για την εποχή.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Meteo, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο είναι ασυνήθιστη, καθώς μια «Ψυχρή Λίμνη» (δηλαδή μια αποκομμένη μάζα σχετικά ψυχρών αερίων μαζών) επηρεάζει την περιοχή μας. Αξιόλογες βροχοπτώσεις προβλέπονται σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, της Νότιας Ιταλίας, και της Τουρκίας μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024.




Στη χώρα μας, ήδη η παρουσία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες δημιουργούν συνθήκες αστάθειας, δηλαδή ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές τις απογευματινές ώρες.

Από την Πέμπτη 29/8 και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 31/8 προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας.


Με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα (Τετάρτη 28/8), η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων είναι μικρή, όμως θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, καθώς προβλέπεται μεγάλη ραγδαιότητα βροχοπτώσεων και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων.

Ο επόμενος χάρτης δείχνει το συνολικό ύψος βροχής σε χιλιοστά που προβλέπει το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 30/8.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά και θα κυμανθεί κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου