Κυριακή, Αυγούστου 25, 2024

Ωρα αποφάσεων για όλους...

 




Σε φάση περισυλλογής περιήλθαν οι φυλές και οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη. Μπορεί οι τόνοι να μην ήταν, εκεί, ιδιαίτερα υψηλοί, η καύσιμη ύλη, ωστόσο, ήταν μεγάλη! Από εκείνη τη στιγμή, τα στρατόπεδα (αμιγώς προεδρικοί, πολακικοί και… ενδιάμεσοι, τσιπρικοί και πασοκογενείς, αλλά και προσωπικότητες, όπως ο Σωκράτης Φάμελλος ή ο Νίκος Παππάς) συνομιλούν με τους υποστηρικτές τους, ζυγίζουν δυνάμεις, προσπαθούν να μαντέψουν τις κινήσεις των αντιπάλων τους.

Δύο εβδομάδες είναι η απόσταση που μας χωρίζει ώς την Κεντρική Επιτροπή, ουδείς, ωστόσο, μπορεί αυτή τη στιγμή να στοιχηματίσει ούτε τον χαρακτήρα που θα πάρει η συγκεκριμένη συνεδρίαση, αλλά ούτε και πόσοι θα δώσουν το «παρών» σε αυτήν… Επισήμως, η Κ.Ε. συγκαλείται προκειμένου να σηματοδοτήσει την κορύφωση του προσυνεδριακού διαλόγου ενός συνεδρίου (στις αρχές Οκτωβρίου), για το οποίο επίσης δεν μπορούμε να στοιχηματίσουμε τι επίδικα θα έχει. Προ Π.Γ. (Πολιτικής Γραμματείας), στην Κ.Ε. επρόκειτο να συζητηθούν τα προσυνεδριακά κείμενα θέμα δηλαδή που από μόνο του προκαλεί μεγάλες εντάσεις.

Σε ένα ούτως ή άλλως εκρηκτικό τοπίο δηλαδή, ήλθε η κατάθεση της πλατφόρμας από τον Παύλο Πολάκη στην Π.Γ. και λειτούργησε ως θρυαλλίδα σε όλα αυτά που αναμένεται να συμβούν τα επόμενα 24ωρα. Ας δούμε, όμως, πώς τοποθετούνται τα βασικά στρατόπεδα:

Τελευταία ευκαιρία

Οι προεδρικοί εκ των πραγμάτων μετρούν ένα βαθύ ρήγμα εδώ και δύο 24ωρα, αφού εκείνοι που ομνύουν στον Χανιώτη βουλευτή έχουν μετατοπιστεί - και αφού το στενό προεδρικό μπλοκ είχε απορρίψει τη συμβιβαστική ιδέα για θεσμοθέτηση δύο θέσεων αντιπροέδρων (μία στον Π. Πολάκη και μία στην αντιπολίτευση). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξέρει ότι έχει μια τελευταία ευκαιρία να τα βρει με τον συντοπίτη βουλευτή, εξ ου και η πρόσκληση να συναντηθούν. Σε κάθε περίπτωση, ο Στ. Κασσελάκης θα πρέπει να είναι προβληματισμένος από την παρατήρηση του πρώην στενού συνεργάτη του ότι παράγει περισσότερη παραπολιτική ύλη από ό,τι πολιτική… και θα πρέπει, έστω και τώρα, να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται. (Κάποτε όταν τα ΜΜΕ δεν ασχολούνταν με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έφταιγαν τα μέσα. Τώρα όμως;)

Για το θέμα Λινού δε, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, είναι απορίας άξιον πάντως αν στην κρίση του θα βαρύνουν ζητήματα εσωκομματικών ισορροπιών… Η ίδια -σε επικοινωνία της με το in.gr.- ξεκόβει κάθε σενάριο παραίτησής της από τη Βουλή και προαναγγέλλει μηνύσεις προς τον Π. Πολάκη αλλά και μέσα ενημέρωσης. Φαίνεται, έτσι, ότι η Αθηνά Λινού δεν θα αποδεχθεί τον ρόλο της Ιφιγένειας…

«87» συν Πολάκης;

Ομως! Η βασική αιχμή -και μέτωπο- Κασσελάκη είναι προς τους «87». Είναι πρόδηλο ότι αμφότεροι έχουν γίνει ξένοι μέσα στο ίδιο κόμμα και η ηγεσία τούς δείχνει την πόρτα εξόδου…

Είναι γεγονός ότι η πρωτοβουλία Πολάκη ακουμπά και τους «87», επηρεάζει τους σχεδιασμούς τους. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι στη συνάντηση που είχαν μέλη της αντιπολίτευσης μία ημέρα πριν από τη Γραμματεία, το ενδεχόμενο... ηρωικής εξόδου του Π. Πολάκη είχε απασχολήσει τους συμμετέχοντες. Υπό το φως των νέων δεδομένων, αν ο βουλευτής Χανίων και οι συν αυτώ καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του προέδρου στην Κ.Ε., το ερώτημα που εκ των πραγμάτων τίθεται είναι εάν οι «87» θα δώσουν τις ψήφους τους προκειμένου να φτάσουν από κοινού το 50%+1. Μερικοί από τους «87» το συζητούν ήδη, όταν άλλοι το απορρίπτουν χωρίς δεύτερη κουβέντα: «Με τον Πολάκη μια καλημέρα, μια καληνύχτα έχουμε, κι αυτή με δυσκολία», σχολιάζουν.  
Σε ένα κόμμα που έχει αλλεπάλληλες ήττες, που υπέστη μία διάσπαση και ο ιστορικός ηγέτης του έχει παραμερίσει, η απόφαση να μείνει κανείς σε αυτό το κόμμα -όταν έχει χάσει σχεδόν κάθε ελπίδα- ή να φύγει κι όμως δεν είναι απλή υπόθεση. Κάποιοι της αντιπολίτευσης πιέζουν για αποχώρηση εδώ και τώρα, ακόμη και πριν από την Κ.Ε., ορισμένοι εστιάζουν στο συνέδριο, όταν άλλοι εκτιμούν ότι ο χρόνος κυλά υπέρ τους, στον βαθμό που η ηγεσία φθείρεται. Ηδη, πάντως, έχουν ξεκινήσει οι αψιμαχίες με την προεδρική παράταξη, για τα ΜΜΕ του κόμματος, για την κενή βουλευτική έδρα κοκ (σημειώνεται ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας προσκαλείται η Πόπη Τσαπανίδου να ορκιστεί στο Κοινοβούλιο).


Ο Νίκος Παππάς αποφεύγει τις εκτιμήσεις, βλέπει κόσμο και ζυγίζει την επόμενη κίνησή του. Παρά την απουσία του, ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει κυρίαρχος στο... δωμάτιο
«Θα με στηρίξεις;»

Οσον αφορά τον βουλευτή Χανίων, όλο το προηγούμενο διάστημα ακούγεται πως συνομιλούσε με στελέχη, με ένα -κοινό- ερώτημα εκ μέρους του: «Θα με στηρίξεις;». Τούτου δοθέντος, η κίνηση που έκανε στην Π.Γ. ήταν καλά ζυγισμένη. Στην τοποθέτησή του, χωρίς να αποκαλύπτει τα τελευταία μέτρα της διαδρομής του, στηλίτευσε την ηγεσία για αδυναμία, υπογράμμισε την ανάγκη μεγάλων αλλαγών και δήλωσε, τέλος, «παρών».

Σε άλλες πλευρές της κρίσης, ο Νίκος Παππάς αποφεύγει τις εκτιμήσεις, βλέπει κόσμο και ζυγίζει την επόμενη κίνησή του. Στη συνεδρίαση της Π.Γ. άσκησε, σύμφωνα με πληροφορίες, κριτική και προς τον Στέφανο Κασσελάκη και προς τους «87», όπερ σημαίνει ότι έχει αρχίσει να κρατά αποστάσεις από την ηγεσία, τοποθετούμενος στο κέντρο του κόμματος.

Οι Μπότηδες

Υπάρχει, φυσικά, και ο παράγων Τσίπρας: «σφίγγα» ο πρώην πρωθυπουργός, την περίοδο αυτή παίρνει μαθήματα από ένα, αγαπημένο στο πανελλήνιο, λαϊκό έθιμο: τους Μπότηδες στην Κέρκυρα. Είναι ξεχωριστό, είναι μοναδικό, μάλλον όχι γιατί προκαλεί κρότο, αλλά γιατί συμβαίνει μία φορά τον χρόνο...

Οργανωμένο σχέδιο καταγγέλλει ο Στ. Κασσελάκης

Οργανωμένο σχέδιο εις βάρος του βλέπει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και κατονομάζει τους «87» ως εκείνους που επιχειρούν να τον ανατρέψουν.Σε βίντεο που ανάρτησε χθες το απόγευμα καταγγέλλει σχέδιο καθημερινού εξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ ώς το Συνέδριο, με σκοπό να απογοητευτούν τα απλά μέλη του κόμματος. Εν συνεχεία, το σχέδιο περιλαμβάνει, όπως υποστηρίζει, τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια νεφελώδη Κεντροαριστερά, με «σωτήρα» επιλεγμένο από τη διαπλοκή. Απέναντι σε όλα αυτά τα σενάρια, ο Στ. Κασσελάκης διαβεβαιώνει πως θα σταθεί απέναντι. «Αξιοπρέπεια τώρα, ώστε να υπάρξει αντιπολίτευση τώρα», δηλώνει και αντιτείνει ότι τον μόνο που φοβάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης –επειδή δεν τον ελέγχει– είναι τον «δικό μας ΣΥΡΙΖΑ».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου