Πέμπτη, Αυγούστου 22, 2024

Άφαντο το κράτος για τους αγρότες της Θεσσαλίας...

 




Εν μέσω θέρους τα τρακτέρ των αγροτών της Θεσσαλίας ξαναβγήκαν στους δρόμους αφού τα προβλήματά τους δεν πάνε διακοπές, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που για ακόμη μία φορά αρκέστηκε σε ανεκπλήρωτες υποσχέσεις...

Έντεκα μήνες μετά την καταστροφή που υπέστησαν οι Θεσσαλοί από την κακοκαιρία Ντάνιελ οι πληρωμές από τον ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, θέτοντάς τους εν γένει σε μεγάλη επισφάλεια για το μέλλον της παραγωγής τους. 

Σε αυτό έρχονται να προστεθούν το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές στις οποίες αναγκάζονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους την ώρα που οι τιμές στο ράφι εκτοξεύονται, αλλά και η αδιαφορία της πολιτείας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα τους προστατεύσουν από μια επόμενη κακοκαιρία (καθαρισμός ποταμών, αντιπλημμυρικά έργα κ.ά.).

Την κατάσταση περιγράφει στο Documento ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ): «Οι πληρωμές για τις καταστροφές από την κακοκαιρία Ντάνιελ για τις φυτικές παραγωγές έγιναν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Θα έπρεπε να εξοφληθούν νωρίτερα, αλλά αυτό έγινε στα τέλη του Ιουλίου, δηλαδή έντεκα μήνες μετά. Η αγροτική παραγωγή έχει αποζημιωθεί περίπου στο 70% της ζημιάς, ενώ η υπόσχεση της κυβέρνησης ήταν αποζημίωση για το 100% της ζημιάς. Είδαμε πως κάποιοι πήραν 4 ευρώ, άλλοι 40 και άλλοι 70 ευρώ το στρέμμα και αυτό έγινε λόγω μιας οδηγίας του ΕΛΓΑ η οποία τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε εφαρμοστεί. Αφορά την επιλογή δήλωσης -20% στην πληρωμή ασφαλίστρων, η οποία επέφερε και τη μειωμένη αποζημίωση» εξηγεί ο Κ. Τζέλας αναδεικνύοντας τις φρούδες υποσχέσεις της κυβέρνησης, ενώ τονίζει: «Παλεύουμε για τη ζωή μας, παλεύουμε για φαγητό και νερό. Η πολιτεία δεν πρέπει να τιμωρεί όσους παθαίνουν ζημιές. Θέλουμε ολόκληρες τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε, άμεσα».

Σε επισφαλή κατάσταση βρίσκονται και όσοι υπέστησαν καταστροφές μηχανημάτων και αποθηκευμένων προϊόντων. Σύμφωνα με τον Κ. Τζέλα: «Είχαν ξεκινήσει να δίνονται αποζημιώσεις από τον Μάρτιο, σε κάποιους δόθηκε ολόκληρη ενώ κάποιοι έχουν πάρει μόνο το 50% όσων δικαιούνται. Αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο χρεών σε γεωπόνους, βενζινάδικα και άλλους».

Αλλο ένα σοβαρό πρόβλημα με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπος ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος αφορά την καθυστέρηση στην έναρξη για τις δηλώσεις του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Αυτή η καθυστέρηση έχει ήδη επιφέρει αργοπορία στη διαδικασία των αποζημιώσεων για τα μηχανήματα και τα αποθηκευμένα προϊόντα και αυτό γιατί η εξέταση των φακέλων που υποβλήθηκαν στην κρατική αρωγή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

«Αυτές οι δηλώσεις» επισημαίνει ο Κ. Τζέλας «θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από τον Μάρτιο και να ολοκληρωθούν τον Μάιο. Αντί αυτού ξεκίνησαν τώρα, άρα θα ολοκληρωθούν Σεπτέμβρη με Οκτώβρη. Θα μείνουμε χωρίς χρήματα, δεν μπορούμε να κανονίσουμε τις υποχρεώσεις μας και να ζήσουμε. Αν αυτά τα χρήματα δεν τα πάρουμε την ώρα που πρέπει, μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο έλλειψης ρευστότητας».

Ο Κ. Τζέλας κάνει επίσης αναφορά στις αυξημένες τιμές στο ράφι παρά το γεγονός πως αγρότες και κτηνοτρόφοι πουλάνε σε πολύ χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους: «Δεν γίνεται να μένει σταθερή η τιμή του σιταριού ενώ η τιμή του ψωμιού και των ζυμαρικών να εκτοξεύεται. Ο αγρότης μπαίνει μέσα. Ετσι φεύγει ο κόσμος, έτσι ερημώνει η ύπαιθρος».

Με φόντο μια επικείμενη καταστροφή παρόμοια με εκείνη του Ντάνιελ, ο Κ. Τζέλας παρατηρεί πως αναχώματα, φράγματα και καθαρισμοί ποταμών δεν έχουν γίνει: «Ο κόσμος αγωνιά. Μας έρχονται οι εικόνες της καταστροφής όσο πλησιάζει η εποχή. Νιώθουμε φόβο και ανασφάλεια».

 «Ολα εναντίον μας»

Ο Θοδωρής Παπαστογιαννούδης, Λαρισαίος αγροτοκτηνοτρόφος, απαριθμεί από την πλευρά του στο Documentο τις πληγές της υπαίθρου που πλέον έχει να αντιμετωπίσει και τις απώλειες που επέφερε η επιδημία πανώλης.

«Ο καύσωνας που ξεκίνησε από μέσα Μαΐου και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα έχει στοιχίσει 40% έως 50% στην παραγωγή του γάλακτος. Σε δύο μήνες χάσαμε 15 τόνους γάλα λόγω καύσωνα. Αυτό μεταφράζεται σε ζημία 15.000 ευρώ και πάνω» εκτιμά ο Θοδ. Παπαστογιαννούδης και κάνει έκκληση: «Πρέπει να μας βοηθήσουν να αντεπεξέλθουμε. Εγινε πέρσι η ζημιά με την κακοκαιρία Ντάνιελ και παρ’ όλα αυτά οι παραγωγοί γάλακτος το 2024 πούλησαν σε φτηνότερες τιμές απ’ ό,τι το 2023. Το παράδοξο είναι πως τα προϊόντα μας καταλήγουν στο ράφι ακριβότερα. Είναι όλα εναντίον μας. Ο καιρός εναντίον μας, το κράτος άφαντο, μέχρι και οι ίδιες οι εταιρείες που έχουν γάλα δεν μας βλέπουν καν. Κάνουν εισαγωγές, οπότε δεν ενδιαφέρονται για τα δικά μας ζώα. Δεν γίνεται έτσι όμως».

Η μείωση της παραγωγής, όπως εξηγεί ο έμπειρος κτηνοτρόφος, οφείλεται στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, που επηρεάζουν το ζώο που βρίσκεται στην παραγωγή. Η κρατική βοήθεια και εδώ είναι ανύπαρκτη καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης αν το θερμόμετρο δεν αγγίξει τους 40ºC.

«Βιώνουμε θερμοκρασίες 39,9ºC που δεν αναγνωρίζονται ως καύσωνας, ενώ η παραγωγή μας προφανώς έχει καταστραφεί και δεν μπορούμε να λάβουμε καμία κρατική αρωγή» καταλήγει ο Λαρισαίος αγροτοκτηνοτρόφος...

Ελένη Καρανικόλα Κοντορούση - DOCUMENTO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου