Παρασκευή, Αυγούστου 23, 2024
Με «ελαφριά βαλίτσα» ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ - Τα μέτρα που θα εξαγγείλει Τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια περιορίζουν τον Κ. Μητσοτάκη σε «μικρό καλάθι» στη ΔΕΘ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
Με κρίσιμα διλήμματα για τις ανακοινώσεις που θα γίνουν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό είναι αντιμέτωπο το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο, από την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκινάει με εντατικούς ρυθμούς την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, στις 7/8 Σεπτεμβρίου.
Λίγο νωρίτερα, πιθανότατα στις αρχές του επόμενου μήνα, θα δουν το φως της δημοσιότητας και οι νέες δημοσκοπήσεις που θα διενεργηθούν τις επόμενες μέρες, προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη σφυγμομέτρηση των τάσεων στην κοινωνία μετά το πέρας του καλοκαιριού. Και σχεδόν άπαντες προεξοφλούν ότι στην καλύτερη περίπτωση τα ποσοστά της ΝΔ θα κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά που καταγράφονταν όλο το προηγούμενο διάστημα, μετά το 28% της ευρωκάλπης, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότατα περαιτέρω μείωσής τους, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και την επίμονη ακρίβεια στα ράφια, τους λογαριασμούς ενέργειας, τα καύσιμα κα.
Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που βρέθηκαν στις εκλογικές τους περιφέρειες παραδέχονται ότι στην κοινωνία επικρατεί θυμός και απογοήτευση και εκτιμούν ότι θα πρέπει να αναληφθούν δραστικά μέτρα στήριξης των πολιτών και να υπάρξει νέο πολιτικό αφήγημα για να μεταβληθεί αυτό το κλίμα.
Η μέχρι σήμερα ρητορική, ωστόσο, τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το ΥΠΟΚ προδιαθέτουν για «μικρό καλάθι» χωρίς εκπλήξεις που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, λόγω των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων που υπάρχουν και της βούλησης της κυβέρνησης να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
Όπως παραδοσιακά συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αλλά πιθανότατα με μεγαλύτερη ένταση λόγω του κακού για την κυβερνητική πλειοψηφία κλίματος, τις επόμενες μέρες αναμένεται να «κονταροχτυπηθούν» η θέση του ΥΠΟΚ Κ. Χατζηδάκη για μεγάλη αυτοσυγκράτηση στην παροχή μέτρων και εκείνη που υποστηρίζουν κυρίως οι γαλάζιοι βουλευτές για την ανάγκη να υπάρξει ένα σημαντικό και ουσιαστικό πακέτο μέτρων.
Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, κομβικό ρόλο στο που θα γείρει η πλάστιγγα των μέτρων που θα ανακοινωθούν, θα παίξει η πορεία των φορολογικών εσόδων και ειδικά το αν η είσπραξη τους θα συνεχίσει να ξεπερνά τους στόχους του προϋπολογισμού.Τον Ιούλιο καταγράφηκε υπέρβαση του στόχου για το 2024 κατά 1,6 δισ. ευρώ, ενώ τα 1,23 δισ. ευρώ επιπλέον εσόδων του 2024 έχουν ήδη αξιοποιηθεί.
Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, προκύπτει ένας «κουμπαράς» επιπλέον φορολογικών εσόδων της τάξης των σχεδόν 440 εκατ. ευρώ, ο οποίος, αν συνεχιστεί η υπεραπόδοση των εσόδων, μπορεί να αγγίξει το μισό δις ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, η αντιμετώπιση των ζημιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις καταστροφές που προκάλεσαν, δημιουργεί νέες δημοσιονομικές ανάγκες, οπότε ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια αν η υπεραπόδοση εσόδων θα οδηγήσει ή όχι σε επιπλέον παροχές.
Μέχρι στιγμής, τα μόνα σίγουρα μέτρα, είναι το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους και τα ευάλωτα τον Δεκέμβριο μετά από την έκτακτη εισφορά από τα υπερκέρδη των εταιρειών διύλισης, καθώς και το πακέτο των μέτρων που έχει ήδη εξαγγελθεί, ύψους περίπου 870 εκατ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% (κόστους 215 εκατ. ευρώ), την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (120 εκατ. ευρώ), μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου (100 εκατ. ευρώ), την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές (15 εκατ. ευρώ), την παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις οικοδομές (20 εκατ.) και τις αυξήσεις στις συντάξεις (400 εκατ. ευρώ).
Κυρίαρχη, ωστόσο, είναι η εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι τα παραπάνω μέτρα έχουν προεξοφληθεί στο κοινωνικό «χρηματιστήριο» και ότι το πακέτο που θα εξαγγελθεί πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει και κάποιες ουσιαστικές, θετικές εκπλήξεις.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου