Κυριακή, Αυγούστου 04, 2024

Οργή κατά Γεραπετρίτη στην Κύπρο: Τα μειοδοτικά σχέδια και οι φωνές που ζητούν παραίτηση!





Πολλές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στο προσκήνιο και –κυρίως- στο παρασκήνιο, οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος υποστήριξε την περασμένη Πέμπτη στον ΣΚΑΪ ότι «η ακινησία και η αδράνεια στο Κυπριακό, η έλλειψη πολιτικής γενναιότητας οδήγησε δυστυχώς σε πιο ακραίες θέσεις την Τουρκία».


Ο έγκριτος αναλυτής μιλώντας στο κυπριακό Sigmalive εξαπέλυσε μύδρους κατά του κ.Γεραπετρίτη, ενώ μετέφερε και πληροφορίες από την κυπριακή Κυβέρνηση, που όπως είπε «δεν επιδέχονται αμφισβήτησης», ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ενόχληση στη Λευκωσία από τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ περί «έλλειψης πολιτικής γενναιότητας».

Μάλιστα, σχολίασε ότι μια τολμηρή κίνηση από πλευράς Νίκου Χριστοδουλίδη, θα ήταν να ζητήσει την άμεση παραίτηση του κ.Γεραπετρίτη για «προσβολή έναντι των Ελλήνων της Κύπρου και του ιδίου»!

«Πώς δέχεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να τον προσβάλλει δημόσια ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας;» ρώτησε επίσης ο έμπειρος αναλυτής, ο οποίος έθεσε επί τάπητος τα σενάρια για την εξέλιξη του Κυπριακού, τα οποία μόνο ευοίωνα δεν είναι, με την μειοδοτική πολιτική των υποκλίσεων που ακολουθείται αυτή τη στιγμή από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και το Μαξίμου.

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιάννος Χαραλαμπίδης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε λάθος δρόμο και «αργά ή γρήγορα είτε θα συγκρουστεί με την Αθήνα, είτε θα υποταχθεί στην Αθήνα, η οποία υπό τις υφιστάμενες συνθήκες υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις, δίνει συγχωροχάρτι στην Άγκυρα»!

Κατά τον πολιτικό αναλυτή, η Αθήνα «στο τέλος θα φορτώσει στον Κύπριο Πρόεδρο το εξής: ή θα δεχτείς, θα του πει, τη λύση που σου λέμε, δηλαδή μια συγκαλυμμένη λύση των δύο κρατών, με τι θα εμπλουτιστεί όπως λέει ο κ.Γεραπετρίτης η νέα πρωτοβουλία; Ποια είναι τα νέα στοιχεία; Τα νέα στοιχεία θα είναι ο τετραγωνισμός του κύκλου, δηλαδή η συγκαλυμμένη ισότιμη κυριαρχία και τα δύο κράτη. Άρα θα πει στον Πρόεδρο, ή θα δεχτείς διχοτόμηση και θα την υπογράψεις, ή θα σε εγκαταλείψουμε πλήρως και πάλι θα πάει η Κύπρος σε διχοτόμηση».

Την ίδια στιγμή, γινόταν γνωστό ότι ο Κύπριος Πρόεδρος αποδεχόταν πρόταση του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση (με Γκουτέρες και Τατάρ) στη Νέα Υόρκη στις 13 Αυγούστου…

  • Η ανάλυση και οι πληροφορίες του Γιάννου Χαραλαμπίδη:

«Σφόδρα ενοχλημένη η Λευκωσία από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη γιατί τα πυρά για την «έλλειψη γενναιότητας» απευθύνονται στην πραγματικότητα, πρώτον προς τον κυπριακό λαό που απέρριψε το σχέδιο Ανάν, αυτή είναι η πρώτη ερμηνεία της Λευκωσίας και δεύτερον, απευθύνονται προς τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προς τον Υπουργό Εξωτερικών, διότι αυτοί ήταν στο Κρανς Μοντανά.

Αν δεν επιδείχθηκε γενναιότητα, δεν επιδείχθηκε γενναιότητα στο Κρανς Μοντανά και στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν. Θα μπορούσαμε να πούμε στον κ.Γεραπετρίτη το εξής: Ότι η λογική των δύο κρατών και η τουρκική θέση των δύο κρατών δεν είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ‘γενναιότητας’ αλλά είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εισηγείται ο κ.Γεραπετρίτης. Δηλαδή των δύο ισότιμων συνιστώντων κρατών με πολιτική ισότητα που οδήγησαν την Τουρκία στα δύο κράτη με ισότιμη κυριαρχία.

Υπενθυμίζουμε δε στον κ.Γεραπετρίτη που είναι και καθηγητής πανεπιστημίου μάλιστα, απόφοιτος της Οξφόρδης έτσι; Άρα δεν δικαιούται να έχει άγνοια των πολιτικών και ιστορικών του ευθυνών, ότι η ισότιμη κυριαρχία ετέθη από το 1974 από τον Ετζεβίτ. Η πολιτική ισότητα την οποία επαγγέλλεται είχε τεθεί προηγουμένως από όλες τις τουρκικές κυβερνήσεις. Άρα δεν είναι κάτι νέο. Αυτό δηλαδή που υποστηρίζει ο κ.Γεραπετρίτης, η πολιτική ισότητα, όπως και η Λευκωσία, τα δύο συνιστώντα κράτη, ήταν τουρκικές θέσεις.

Άρα η γενναιότητα του κ.Γεραπετρίτη αποτυπώνεται πάνω στις υποκλίσεις του προς τον Τούρκο Πρόεδρο; Αυτή είναι η γενναιότητα; Δηλαδή να υποκλιθούμε στον Τούρκο Πρόεδρο με γενναιότητα; Ο κ.Γεραπετρίτης τι μας λέει; Μας λέει, ή θα σας πουλήσουμε, ή καλύτερα, για να μην τσακωθούμε, θα πουληθείτε μόνοι σας.

Η θέση μου για τον κ.Γεραπετρίτη είναι η εξής: Αφού είναι τόσο εύκολο να δώσει λύση στο Κυπριακό, αντί να δώσουμε εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τουρκική διοίκηση, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση κι οτιδήποτε στο πλαίσιο ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας, αν τολμά ας δώσει δύο νησιά του Αιγαίου ή τον Πειραιά, στον οποίον ο κ.Γεραπετρίτης μεγάλωσε. Γιατί; Διότι τον πόλεμο του 1974 δεν τον χάσαμε μόνοι μας. Τον χάσαμε μαζί με την Ελλάδα. Είναι εύκολο ο κ.Γεραπετρίτης αφού υποκλίνεται στον Τούρκο Πρόεδρο, μετά να μας λέει για γενναιότητα.

Τώρα αποκαλύπτεται και τι εννοεί και ο Πρόεδρος (σ.σ. Νίκος Χριστοδουλίδης) ότι χρειάζονται τολμηρές κινήσεις. Είναι οι γενναιότητες του κ.Γεραπετρίτη; Δηλαδή να μην επανορθώσει το σφάλμα του Κρανς Μοντανά ή του Σχεδίου Ανάν; Κι ο κ. Πρόεδρος θα πρέπει να απαντήσει. Κατά την άποψή μας πάλι, μια τολμηρή κίνηση μπορεί να ζητήσει ο κ. Πρόεδρος: την άμεση παραίτηση του κ.Γεραπετρίτη για προσβολή έναντι των Ελλήνων της Κύπρου και του ιδίου. Πώς δέχεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να τον προσβάλλει δημόσια ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας; Αυτή δεν είναι διαφορά, είναι μέγιστη προσβολή.

Συνεπώς η οποιαδήποτε σύσταση προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η εξής: Ότι βρίσκεται σε λάθος δρόμο, αργά ή γρήγορα είτε θα συγκρουστεί με την Αθήνα, είτε θα υποταχθεί στην Αθήνα, η οποία υπό τις υφιστάμενες συνθήκες υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις, δίνει συγχωροχάρτι στην Άγκυρα και στο τέλος θα φορτώσει στον Κύπριο Πρόεδρο το εξής: ή θα δεχτείς, θα του πει, τη λύση που σου λέμε, δηλαδή μια συγκαλυμμένη λύση των δύο κρατών, με τι θα εμπλουτιστεί όπως λέει ο κ.Γεραπετρίτης η νέα πρωτοβουλία; Ποια είναι τα νέα στοιχεία; Τα νέα στοιχεία θα είναι ο τετραγωνισμός του κύκλου, δηλαδή η συγκαλυμμένη ισότιμη κυριαρχία και τα δύο κράτη. Άρα θα πει στον Πρόεδρο, ή θα δεχτείς διχοτόμηση και θα την υπογράψεις, ή θα σε εγκαταλείψουμε πλήρως και πάλι θα πάει η Κύπρος σε διχοτόμηση.

Άρα έχει μπει ο Πρόεδρος σε ένα αδιέξοδο που ή τώρα απεγκλωβίζεται με μια τολμηρή δήλωση, πρώτον, παραίτηση Γεραπετρίτη και μετά την παραίτηση Γεραπετρίτη να ζητήσει εκλογές και σε Κύπρο και σε Ελλάδα για να καθορίσουμε τι μορφή λύσης θέλουμε και να πάμε στα Ηνωμένα Έθνη και στην ΕΕ και να ζητήσουμε το εξής: Αυτό που είπε ο Πρόεδρος και αυτό που είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, απελευθέρωση. Διότι απελευθέρωση σημαίνει η αποκατάσταση της παραβιασθείσας εννόμου τάξεως από την Τουρκία, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής μεταξύ δύο κρατιδίων που θα συνυπάρξουν στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας συνομοσπονδιακού χαρακτήρα ή οτιδήποτε άλλο.

Άρα αυτή είναι η τολμηρή απόφαση που θα πρέπει να λάβει ο Πρόεδρος και τα συνεπακόλουθα όπως τα έχουμε πει, δηλαδή παραίτηση του κ. Γεραπετρίτη».

«Ναι» Χριστοδουλίδη σε τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Να σημειώσουμε πάντως, πως αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχθηκε πρόταση του ΟΗΕ για συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 13 Αυγούστου, με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ

Όπως δήλωσε ο ίδιος από το βήμα της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Αμμόχωστου στη Δερύνεια:

«Πριν από λίγες μέρες, ως αποτέλεσμα των δικών μας επίμονων προσπαθειών, τόσο προς τον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και προς την ΕΕ, πάντα, ναι, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, έχω βολιδοσκοπηθεί από τα ΗΕ για να συμμετάσχω εντός Αυγούστου, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, στις 13 Αυγούστου σε τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Η ανταπόκρισή μου φυσικά και ήταν θετική και ευελπιστώ – δεν έχουμε μέχρι στιγμής ενημερωθεί – να υπάρξει και η ίδια ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς και η πραγματοποιήση της συνάντησης να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα που δεν μπορεί να είναι άλλα από την επανέναρξη των συνομιλιών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου