Τετάρτη, Αυγούστου 21, 2024

«Βροχή» οι καταγγελίες για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ Πληθαίνουν οι αναφορές για περιστατικά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Τι απαντά το υπουργείο Υγείας.



EUROKINISSI

 


Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη
 


Κάθε μέρα καλείται να απαντήσει σε κάποια καταγγελία ο υπουργός Υγείας καθώς η τουριστική περίοδος δεν έχει ολοκληρωθεί και οι νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας περνούν τον καλοκαιρινό…Γολγοθά τους, με τα δύσκολα περιστατικά να διαδέχονται το ένα το άλλο…

Χθες, αναφορά για ανασφαλή εφημερία έκανε προς τη διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσία Νοσηλευτικής Μονάδας Μολάων, τον αναπληρωτή διοικητή Ν.Μ. Μολάων, τη διοικήτρια Γ.Ν. Λακωνίας η επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ, καρδιολόγος, Μαρία Κ. Βλαχοπούλου. Η γιατρός αναφέρει ότι μόνο εκείνη εφημερεύει στον παθολογικό τομέα για όλη τη Νότια Λακωνία, με το νοσοκομείο Σπάρτης να βρίσκεται 64 χιλιόμετρα μακριά από τους Μολάους.


Στην αναφορά της η κ. Βλαχοπούλου τονίζει ότι δεν υπάρχει παθολόγος σε πρωινή λειτουργία, ούτε χειρουργός. Ο εφημερεύων ορθοπεδικός με εντολή της διοικήτριας του Γ.Ν. Λακωνίας θα προσέλθει μετά τις 3 μ.μ., ενώ δεν εφημερεύει ακτινολόγος.

Και ζητεί από τη διεύθυνση και τη διοίκηση να προβούν άμεσα σε ενέργειες ενώ ξεκαθαρίζει: «Δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη για περιστατικά που χρήζουν ορθοπεδικής ή χειρουργικής αντιμετώπισης σε τουριστική περιοχή γεμάτη με κόσμο. Επιφυλάσσομαι για τη νομική και αστική μου κάλυψη».


Από την 6η Υπε σε σχέση με καταγγελίες για τις εφημερίες στην Ν.Μ. Μολάων:

- Η εφημερία στην ΝΜ Μολάων καλύπτεται με ασφάλεια.


- Τον χειρουργικό τομέα καλύπτει Ορθοπεδικός και τον Παθολογικό τομέα καλύπτει Καρδιολόγος. Στο ΤΕΠ εφημερεύουν 3 ιατροί υπαίθρου και 1 ειδικευόμενη Παθολογίας.

Για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις υπάρχει σύμβαση με ιδιωτική εταιρία για τις αξονικές ακτινογραφίες.

- Στο πρωινό ωράριο χειρουργικά περιστατικά θα διακομίζονταν στη Σπάρτη ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό κριθεί ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στους Μολάους.


Εν τω μεταξύ, ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε χθες εξηγήσεις για την περιπέτεια γυναίκας που έπρεπε να γεννήσει πρόωρα στην περιοχή Πρεβέζης- Τρικάλων…

Η έλλειψη Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών υπήρξε η αιτία μεταφοράς της εγκυμονούσας στην 32η εβδομάδα, από το Νοσοκομείο Πρέβεζας στο ΠΓΝ Λάρισας, αλλά μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Τρικάλων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Η γυναίκα υποστήριξε ότι γύρισε την μισή Ελλάδα και γέννησε τελικά σε νοσοκομείο χωρίς εξειδικευμένη Μονάδα αλλά ευτυχώς υπήρχε νεογνολόγος κι όλα πήγαν καλά.

Η γυναίκα, η οποία είναι μόνιμη κάτοικος εξωτερικού και βρισκόταν στην Ελλάδα για διακοπές, ισχυρίζεται στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ότι στις 13 Αυγούστου αφού πήγε στο νοσοκομείο, υπήρξε επικοινωνία από τη μονάδα της Πρέβεζας με τα πιο κοντινά νοσοκομεία. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων δεν υπήρχε θέση και το Νοσοκομείο Χατζηκώστα δεν αναλάμβανε πρόωρο τοκετό κάτω των 34 εβδομάδων.

Επίσης, ζητήθηκε να μεταφερθεί στην Πάτρα που δεν κατέστη δυνατό, ενώ έγινε αίτημα στη Θεσσαλονίκη και από εκεί παραπέμφθηκε στη Λάρισα. Τελικά, η γυναίκα αναχώρησε με ασθενοφόρο συνοδεία της γυναικολόγου Αγγελικής Μητσοπούλου που προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει. Για την ασφάλεια της μεταφοράς σχολιάζει στην ανάρτησή του ο κ. Γεωργιάδης: «Στη διαδρομή με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ συνοδευόταν από την ειδική ιατρό, η οποία έχει μεγάλη αντίστοιχη εμπειρία και εξεταζόταν διαρκώς για την εξέλιξη της, με όλα τα προβλεπόμενα μηχανήματα και της χορηγούσαν διαρκώς την προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή».


Οι εξηγήσεις για την ετοιμόγεννη γυναίκα ήρθαν πάντως μαζί με τις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου για τη γιατρό που υπέστη εγκεφαλικό από την αυξημένη εργασιακή πίεση…

Πρόκειται για τη μοναδική παιδίατρο στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «Άγιος Παντελεήμων» που νοσηλεύθηκε στην Παθολογική Κλινική με συμπτώματα εγκεφαλικού και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπως ενημερώθηκε από την Ένωση Νοσοκομείων Ιατρών Σάμου ο Ιατρικός Σύλλογος του νησιού. Η γιατρός δήλωσε παραίτηση και η κλινική μένει χωρίς μόνιμο ιατρό.

«Είναι αναμενόμενη συνέπεια, δυστυχώς της αναγκαστικής υπερ-εφημέρευσης και των εξαντλητικών ωραρίων των ιατρών! Οι συνεχείς ενοχλήσεις μας προς όλους τους υπευθύνους μέχρι τώρα δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα. Οι υπηρετούντες ιατροί στο νοσοκομείο μας συνεχώς μειώνονται αριθμητικά και οι υπεύθυνοι, αντί να προσπαθούν παντοιοτρόπως να το ενισχύσουν, στέλνουν τους ιατρούς του νομού με τη σύμφωνη έγκριση όλων από το ΚΥ Καρλοβασίου στο Αγαθονήσι και στην Πάτμο» αναφέρεται από τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο.


Μέσα σε όλο αυτό το πλούσιο -με αρνητικό τρόπο- δελτίο ειδήσεων από την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε χθες το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Η ενίσχυση της δομής και νέοι στόχοι τέθηκαν σε συζήτηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου με τον υπουργό να επισημαίνει ότι «το νοσοκομείο ήταν σχεδόν κλειστό» και το ενίσχυσε με προσωπικό. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις. Κοινός τόπος με την διοίκηση και το προσωπικό του νοσοκομείου είναι, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, είναι η λειτουργία όλων των τμημάτων και των εξαιρετικών μηχανημάτων που έχει για τα ογκολογικά περιστατικά και δεν λειτουργούν. Ο υπουργός δεσμεύτηκε για την επαναλειτουργία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου