Παρασκευή, Αυγούστου 30, 2024

Έναν χρόνο μετά, ο «Ντάνιελ» πληγώνει ακόμη τη Θεσσαλία: Επίσκεψη Μητσοτάκη Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλία εν μέσω κλίματος γενικευμένης δυσαρέσκειας για την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων.


Eurokinissi / ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Πριν τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να επισκεφτεί τη Θεσσαλία, αφού σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το καταστροφικό «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel που δημιούργησε πολλά προβλήματα σε ολόκληρη την περιοχή.

Προφανώς, για να δει πόσα από τα έργα που εξαγγέλθηκαν έγιναν ή δρομολογήθηκαν αλλά και για να στείλει ένα μήνυμα κυρίως στον αγροτικό κόσμο, και όχι μόνο, που τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές έστρεψαν την πλάτη στη ΝΔ, ότι η κυβέρνηση «είναι παρούσα».


Θα έχει την ευκαιρία, δε, να αναδείξει την προ ημερών θετική εισήγηση της Ε.Ε. για την παροχή στη χώρα μας βοήθειας, ύψους 101,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πλημμυρών του περασμένου Σεπτεμβρίου, κυρίως στη Θεσσαλία.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι αν έχουν περάσει σχεδόν δώδεκα μήνες, ο θεσσαλικός κάμπος δεν έχει συνέλθει και οι κάτοικοί του εξακολουθούν να βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες του Daniel. Τελευταία αλλά όχι μοναδική συνέπεια τα εκατομμύρια ψάρια που εκβράζονται νεκρά στη Μαγνησία και ιδιαίτερα στον Βόλο, με σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.



Βουλευτές και τοπικά στελέχη της ΝΔ από τη Μαγνησία αλλά και ολόκληρη τη Θεσσαλία μεταφέρουν στο κυβερνητικό επιτελείο κλίμα γενικευμένης δυσαρέσκειας για την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων. Μεταξύ αυτών, το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής, το οποίο υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή και έναν χρόνο αργότερα, ο ΟΣΕ έχει πραγματοποιήσει μόνο τις έκτακτες εργασίες προσωρινής αποκατάστασης (μονή γραμμή) στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Δραματική, όμως, παραμένει και η κατάσταση στις περιοχές γύρω από τη λίμνη Κάρλα, οι οποίες παραμένουν πλημμυρισμένες σε έκταση περίπου 120.000 στρεμμάτων.


Τη Δευτέρα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσαν σειρά παρεμβάσεων στην Κάρλα και τον Παγασητικό, που πρόκειται να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο του Σχεδίου Στήριξης και Αποκατάστασης καθώς και έργα σε ολόκληρο το εύρος της Θεσσαλίας, τα οποία περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε ποτάμια, αναχώματα, καθώς και καθαρισμούς ρεμάτων.

Οι όποιες εξαγγελίες, ωστόσο, δεν αρκούν για να ανακουφίσουν τους πλημμυροπαθείς κατοίκους του κάμπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου