Δευτέρα, Αυγούστου 19, 2024

ΗΠΑ: Ξεκινά με διαμαρτυρίες το συνέδριο των Δημοκρατικών...

 




Δεκάδες μουσουλμάνοι σύνεδροι και σύμμαχοί τους, ανάμεσά τους και πολλοί αμερικανοί εβραίοι, που κινητοποιούνται υπέρ των Παλαιστίνιων και δεν κρύβουν την οργή τους για την ακλόνητη υποστήριξη της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, ζητούν αλλαγές στην πλατφόρμα των Δημοκρατικών...

πιέζουν να υιοθετηθεί θέση υπέρ της κήρυξης εμπάργκο όπλων, στο συνέδριο που ξεκινά σήμερα, με τον κομματικό μηχανισμό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαμαρτυρίες σε σημαντικές ομιλίες στο Σικάγο.

Ομάδα που αυτοαποκαλείται «Σύνεδροι κατά της Γενοκτονίας» λέει πως θα ασκήσει το δικαίωμά της στην ελευθερία του λόγου κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων στο τετραήμερο συνέδριο, που ξεκινά σήμερα και θα ονομάσει και τυπικά την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις υποψήφια της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οργανωτικά στελέχη της ομάδας απέφυγαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες, σημείωσαν πάντως πως ενθαρρύνουν όσους τάσσονται υπέρ της να φορέσουν παλαιστινιακές μαντίλες και να φέρουν παλαιστινιακές σημαίες, ενώ υποσχέθηκαν πως θα επιδιώξουν αλλαγές στο πρόγραμμα του κόμματος και κάλεσαν συνέδρους να εκφραστούν από το βήμα για την παλαιστινιακή υπόθεση.

Χθες βράδυ, πλήθος περίπου 1.000 διαδηλωτών έκανε πορεία στο κέντρο του Σικάγου φωνάζοντας συνθήματα όπως «σταματήστε το συνέδριο των Δημοκρατικών».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει σήμερα για να παραδώσει τη σκυτάλη στην αντιπρόεδρό του.

Η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να απευθύνει τη βασική ομιλία της την Πέμπτη.

Σύνεδροι που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους τονίζουν πως δικαιούνται λόγο στη συγγραφή της πλατφόρμας του κόμματος. Για παράδειγμα, θέλουν να συμπεριληφθεί φρασεολογία για την τήρηση της αμερικανικής νομοθεσίας, που απαγορεύει, τουλάχιστον στη θεωρία, παραδόσεις στρατιωτικών εξοπλισμών σε στρατούς που διαπράττουν κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Θα φροντίσουμε οι φωνές μας να ακουστούν», δήλωσε ο Λιάνο Σαρόν, εβραίος επιχειρηματίας και σύνεδρος, που προσυπέγραψε εναλλακτικό πρόγραμμα μαζί με άλλους 34 συνέδρους. «Η ελευθερία της έκφρασης συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε το να μπορείς να σηκωθείς όρθιος και να εκφραστείς ακόμα κι αν η εξουσία στον χώρο σου πει να το βουλώσεις».

«Θέλουν το συνέδριο να εξελιχθεί ομαλά. Δεν θέλουν κανενός είδους διακοπή ή έκφραση διαμαρτυρίας ή τίποτα τέτοιο», πρόσθεσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η μεγάλη παλαιστινιακή κοινότητα στο Σικάγο. «Λυπάμαι», συνέχισε, αλλά κάθε κομματικό συνέδριο «είναι όχημα πολιτικής δέσμευσης, ναι; Αν δεν είναι αυτό, τότε είναι απλά διαγωνισμός ομορφιάς».

Η εκστρατεία της Χάρις απέφυγε να σχολιάσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου