Παρασκευή, Αυγούστου 23, 2024

Ο κορονοϊός είναι ξανά εδώ - Γιατί δεν κάνει διακοπές το καλοκαίρι Σε έξαρση ο κορονοϊός εν μέσω καλοκαιριού και διακοπών.



 


Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη
 


Το καλοκαίρι είναι κατά τεκμήριο η πιο χαλαρή εποχή του χρόνου, τουλάχιστον στην Ελλάδα, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες επί τρεις τουλάχιστον μήνες, οδηγούν τους περισσότερους σε διακοπές και εκδρομές ή και μειωμένη εργασιακή δραστηριότητα… Χαλάρωση, διασκέδαση, παρέες και ξεκούραση, με μάσκα και αντισηπτικά μαντηλάκια δεν ταιριάζει, κι έτσι ο κορονοϊός βρήκε τις ιδανικές συνθήκες για να επιμολύνει όλο και περισσότερους, όχι πάντα ασυμπτωματικά ή ήπια…

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αύξηση συνεχίζει να καταγράφει η θετικότητα για SARS-CoV2 στην κοινότητα και μάλιστα στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση για το διάστημα 12-18 Αυγούστου, η θερινή αύξηση στη δραστηριότητα του ιού ξεκίνησε νωρίτερα φέτος από ό,τι το καλοκαίρι του 2023 και μέχρι του παρόντος φαίνεται να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών για νοσηλεία, αλλά -ευτυχώς και αναμενόμενα- από μικρότερο αριθμό διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με πέρσι.


Συγκεκριμένα, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Καταγράφηκαν 771 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 840

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 9. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 12 Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 27. Ο αριθμός των θανάτων ήταν 29 ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 42.


Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Επί του πρακτέου και πιο… πρακτικού, όταν μπαίνετε σε αεροπλάνο καλό είναι να φοράτε μάσκα και μάλιστα ποιοτική ppf2. Το ίδιο όταν ταξιδεύετε σε εσωτερικούς χώρους πλοίου γεμάτο με κόσμο…


Επίσης, αν έχετε μία γιαγιά ή έναν παππού στο σπίτι που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας, προστατεύστε τους όταν επιστρέψετε από τις διακοπές. Περιμένετε να περάσει μία εβδομάδα πριν τους δώσετε φιλιά και αγκαλιές. Κάνετε κι ένα τεστ σε φαρμακείο
πριν τους επισκεφτείτε. Το ίδιο αν στην οικογένεια κάποιος έχει αποκτήσει πρόσφατα μωρό. Μην το ρισκάρετε να επισκεφτείτε λεχώνα και βρέφος χωρίς να είστε σίγουροι ότι δεν κουβαλάτε μαζί και τον κορωνοϊό. Ούτε λόγος βέβαια για τους χρόνια και βαριά πάσχοντες που πρέπει να προστατεύονται συνεχώς.
Μέτρα προστασίας

Τα μέτρα που παίρνουμε μετά την πανδημία δεν είναι ανάγκη να διέπονται από αυστηρότητα και υστερικές εκδηλώσεις. Αρκεί να διέπονται από κοινή λογική και ενσυναίσθηση για αυτούς που αν κολλήσουν, κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά ή και να καταλήξουν!

Ας μην παραβλέπουμε εξάλλου το γεγονός ότι όλο και περισσότερεςέρευνες αποδεικνύουν ότι ακόμα και η ήπια νόσηση από SARS-CoV- 2 δημιουργεί προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα και αύξηση των πιθανοτήτων για μελλοντικά, σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου