Σάββατο, Αυγούστου 24, 2024

Ιερά Σινδόνη: Είναι αυτό το πρόσωπο του Ιησού; Έτσι τον απεικόνισε η Τεχνητή Νοημοσύνη Τρεις απεικονίσεις του Ιησού με τεχνητή νοημοσύνη από το σάβανο της Ιεράς Σινδόνης.




 
 


Η Σινδόνη του Τορίνο ή Ιερά Σινδόνη είναι ένα κομμάτι ύφασμα πάνω στο οποίο είναι αποτυπωμένη η εικόνα ενός άνδρα, με γενειάδα και η τοποθέτησή του πάνω στο ύφασμα θεωρείται ότι ταιριάζει σε σώμα που έχει σταυρωθεί και τραυματιστεί. Για πολλούς ιστορικούς, μάλιστα, η Σινδόνη του Τορίνο, είναι ένα από τα πιο ιερά λείψανα του Χριστιανισμού και αυτό γιατί θεωρούν ότι είναι το σάβανο ταφής που τύλιξε τον σταυρωμένο Ιησού όταν τοποθετήθηκε στον τάφο.

Και τώρα, μια εικόνα που δημιουργήθηκε με Τεχνητή Νοημοσύνη, ενισχύει αυτό το επιχειρήμα, μιας και η εικόνα που δημιούργησε μοιάζει εντυπωσιακά με όλες τις απεικονίσεις του Ιησού.




Η συγκεκριμένη εικόνα δείχνει τον άνδρα με τραύματα στο γυμνό του στήθος, υποδηλώνοντας ότι μόλις είχε βασανιστεί και σκοτωθεί, σύμφωνα με τη Daily Express, η οποία δημιούργησε την εικόνα.








Μια παρόμοια εικόνα με AI, δημιούργησε και η Daily Mail, υποδηλώνοντας ότι ο Ιησούς ήταν λευκός με μεγάλα μπλε μάτια, γενειάδα και σημάδια από αγκάθια στο πρόσωπό του.







Μια ακόμα απόδοση της εικόνας με τεχνητή νοημοσύνη έκανε το The Post και δείχνει τον άνδρα με μάτια κλειστά και το στόμα ελαφρώς χωρισμένο σε μια πιο στοχαστική στάση.


Τι είναι η Σινδόνη του Τορίνο ή Ιερά Σινδόνη

Έχει αποτελέσει πηγή διαμάχης μεταξύ της θρησκευτικής και της επιστημονικής κοινότητας για αιώνες, καθώς υποστηρίζεται ότι πρόκειται για το σάβανο στο οποίο εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού, μετά την αποκαθήλωσή του από τον Σταυρό, ενώ σύμφωνα με κάποιες επιστημονικές μελέτες αποτελεί ανθρώπινο κατασκεύασμα. Η Σινδόνη είναι ένα λινό ύφασμα κιτρινωπού χρώματος, διαστάσεων 4,3 μέτρων μάκρος και 1,1 μέτρων φάρδος, που φυλάσσεται από το 1578 στον καθεδρικό ναό του Τορίνο. Η ύφανση του είναι από ψαροκόκκαλο από ίνες λιναριού, υλικά που χρησιμοποιούνταν την εποχή του Ιησού Χριστού.

Για την αυθεντικότητα και την προέλευσή της έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις. Επιστημονικές αναλύσεις και χρονολογήσεις του υφάσματος αναφέρονται από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν παρατηρήθηκε πως οι χρωματικοί τόνοι των εικόνων της Σινδόνης είχαν μάλλον το χαρακτήρα φωτογραφικών αρνητικών. Το 1988, τρεις ανεξάρτητες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, της Αριζόνας και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ελβετίας αντίστοιχα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για δημιούργημα που χρονολογείται την περίοδο 1290-1390. Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών, η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία αποδέχτηκε τη Σινδόνη ως μη αυθεντική.


Εντούτοις, το βασικό επιχείρημα κατά των παραπάνω μελετών έχει να κάνει με την αμφισβήτηση του τρόπου με τον οποίο έχει ληφθεί το δείγμα προς εξέταση και όχι της μεθόδου (radiocarbon dating) που χρησιμοποιήθηκε. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα των μελετών του 1988 προήλθαν από την ανάλυση του άκρου που χρησιμοποιήθηκε για τη χρονολόγηση και όχι του κύριου μέρους του υφάσματος. Όπως εξηγούν, η φωτιά που ξέσπασε το 1532 στο παρεκκλήσι όπου φυλασσόταν η Σινδόνη προκάλεσε φθορές στο ύφασμα, οι οποίες επιδιορθώθηκαν με την τοποθέτηση μπαλωμάτων από καινούριο ύφασμα.

Μέρος του υφάσματος αυτού χρησιμοποιήθηκε για να προσδιοριστεί η χρονολογία του υφάσματος με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης. Όπως υποστηρίζεται, η φωτιά και η ανακατασκευή είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή της ποσότητας του ραδιενεργού άνθρακα στο ύφασμα και γι' αυτό τα αποτελέσματα της ραδιοχρονολόγησης δε βρίσκονται σε συμφωνία με άλλες παρατηρήσεις, όπως η τεχνολογία παραγωγής λινού (linen technology production) και η χημεία των ινών (chemistry of fibers) που είχαν γίνει απευθείας στο κύριο μέρος του υφάσματος το 1978.

Συγκεκριμένα, η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του υφάσματος, η χημική του σύνθεση, και η έλλειψη βανιλίνης στη λιγνίνη του υποδεικνύουν πολύ μεγαλύτερη ηλικία από αυτήν που αναφέρθηκε από τις αναλύσεις της ράδιοχρονολογησης, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την εγκυρότητα του δείγματος που χρησιμοποιήθηκε.

Σύμφωνα με νεότερη έρευνα (2024) Ιταλών ερευνητών, που χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική που περιλαμβάνει ακτίνες Χ για να χρονολογήσουν το υλικό, επιβεβαίωσαν ότι κατασκευάστηκε την εποχή του Ιησού πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου