Τρίτη, Αυγούστου 20, 2024

Τρεις κορυφαίοι υπουργοί και η βούληση του πρωθυπουργού θα μπορούσαν να μειώσουν την ακρίβεια – Δείτε τον τρόπο Γιατί η τιθάσευση της ακρίβειας είναι συνδυασμός κοινής προσπάθειας.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

 


Γράφει ο Δήμος Βερύκιος
 


Το να δαμάσει η κυβέρνηση το τέρας της ακρίβειας δεν είναι υπόθεση μόνο ενός υπουργού, αλλά συνδυασμός κοινής προσπάθειας τουλάχιστον τριών πρωτοκλασάτων υπουργείων:Ανάπτυξης που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των τιμών στα super market.
Οικονομικών που είναι υπεύθυνο για το έλεγχο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Ενέργειας που είναι υπεύθυνο για καθορισμό των τιμών ενέργειας και την εξισορρόπηση τους με τα υπερκέρδη των εταιριών διύλισης.

Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα και το κάθε υπουργείο & ο υπουργός κρίνονται στους τομείς ευθύνης τους.

* Το υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο ηγείται ο Τάκης Θεοδωρικάκος, καλείται να μειώσει περαιτέρω τον πληθωρισμό τροφίμων.


Οι αριθμοί και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν να τον ευνοούν. Στο χαμηλότερο επίπεδο των 3 τελευταίων ετών δείχνει ότι έχει υποχωρήσει ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2024. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα διαμορφώθηκε στο 1%.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κυμαίνεται πλέον στην Ελλάδα σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1,3%) και της Ευρωζώνης (1,6%). Ωστόσο, δεν είναι για πανηγυρισμούς καθ' ότι την περίοδο Ιανουαρίου 2021 - Μαΐου 2024 ο πληθωρισμός τροφίμων αυξήθηκε 29,4% στην Ελλάδα, ενώ στο ελαιόλαδο οι αυξήσεις τιμών παραμένουν μεγαλύτερες, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΟΒΕ.





Το ράλι ανόδου της τιμής του ελαιόλαδου εκτιμούν στην αγορά ότι μπορεί να ανακοπεί με την κατάργηση του ΦΠΑ, καθώς θα πλήξει τη μαύρη αγορά και ο καταναλωτής θα βρίσκει το λάδι στο ράφι σε πιο συμφέρουσα τιμή από το να το αγοράζει υπερτιμολογημένο από τον μαυραγορίτη λαδέμπορα.

Ταυτοχρόνως, ο δείκτης πληθωρισμού τροφίμων θα έχει σπάσει το ψυχολογικό φράγμα του 1%. Από πιθανή κατάργηση του ΦΠΑ στο λάδι, το κράτος υπολογίζεται ότι θα έχει διαφυγόντα έσοδα 50 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που συνολικά τα έσοδα από φόρους ξεπερνούν τα 25 δισ. ετησίως. Όμως, η πρόταση για κατάργηση του ΦΠΑ στο λάδι προσκρούει στην ανεξήγητη εμμονή του υπουργείου οικονομικών για διατήρηση του ΦΠΑ χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις.

 


* Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ο Κωστής Χατζιδάκης αρνείται όχι μόνο να μηδενίσει το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, αλλά και να επιβάλει επιπρόσθετη φορολόγηση στα υπερκέρδη των τραπεζών.

Κοντά σε νέο ρεκόρ υπερκερδών αναμένεται να κινηθούν και φέτος οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αποκομίζοντας τεράστια οφέλη εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων στα δάνεια την ώρα που κρατούν «παγωμένα» τα αντίστοιχα των καταθέσεων. Το 2024 υπολογίζεται στο 1,05 δισ. ευρώ ή άνοδος 33,5% στα καθαρά κέρδη των 4 συστημικών τραπεζών εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων και των προμηθειών που πληρώνουν οι πελάτες τους. Υπενθυμίζεται ότι τη διετία 2022-2023 τα πιστωτικά ιδρύματα κατέγραψαν αθροιστικά κέρδη 7,546 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα των συστημικών τραπεζών από τόκους ανέρχονται σε 13,5 δισ. ευρώ!

Και δεν είναι μόνο τα επιτόκια που αποφέρουν τα υπερκέρδη στις τράπεζες, είναι και οι προμήθειες που επιβαρύνουν καταναλωτές και επαγγελματίες και αποτελούν πηγή εσόδων για τις τράπεζες. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 477 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, της τάξης του 6,5% και 26% αντίστοιχα.


Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συστημικές τράπεζες αντιδρούν στο ενδεχόμενο έκτακτης φορολόγησης τους και ήδη οι δορυφόροι τους στα Media αναπτύσσουν την επιχειρηματολογία τους που καταλήγει στο γιατί δεν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι στην χρηματιστηριακή αγορά, ο απροσδιόριστος φόβος για την επιβολή ενός έκτακτου φόρου στα κέρδη των τραπεζών έχει επηρεάσει δυσμενώς την εικόνα των μετοχών του κλάδου, από την ημέρα που ανακοινώθηκε αιφνιδίως η επιβολή έκτακτου φόρου στα κέρδη των διυλιστηρίων.

Μπορεί η κυβέρνηση δια του Κωστή Χατζιδάκη να μην προσανατολίζεται να επιβάλει ανάλογο φόρο και στις τράπεζες, αλλά απο την στιγμή που δεν το έχει δηλώσει κατηγορηματικά, έχει ως αποτέλεσμα να διατηρούνται οι ανησυχίες των επενδυτών. Υποστηριχτής των τραπεζών για μη επιβολή έκτακτης φορολόγησης στα υπερκέρδη είναι ο Γιάννης Στουρνάρας που απο το 2022, όταν είχαν ήδη εκτοξευθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα τα τραπεζικά κέρδη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν αρνητικός στην επιβολή έκτακτου φόρου τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο: «Όχι ότι δεν μπορεί να το αποφασίσει μια κυβέρνηση. Μπορεί. Αλλά πού θα βάλει φόρο, ειδικά στην Ελλάδα; Σε τράπεζες, όπου τα μισά τους κεφάλαια είναι αναβαλλόμενος φόρος;».

* Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Θοδωρος Σκυλακάκης καλούνται να βρουν τον χρυσή τομή ανάμεσα στα αυξημένα τιμολόγια των καταναλωτών και των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Για δεύτερη φορά η κυβέρνηση προσέφυγε στην έκτακτη φορολόγηση 33% των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε επί τάπητος το ζήτημα, καταθέτοντας μια συνολική πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών τραπεζών και διυλιστηρίων με συντελεστή 90%. Πρόταση που ωστόσο δεν αποδέχεται η κυβέρνηση.


Το υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε: Η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης 33% στις εταιρείες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023 προκάλεσε την αντίδραση των διυλιστηρίων καθώς το θεωρούν
υπερφορολόγηση των κερδών και όχι... φορολόγηση των υπερκερδών.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου