Τρίτη, Αυγούστου 20, 2024

Φήμες για μυστικές συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών στο Κατάρ - Τις διαψεύδει το Κρεμλίνο Τι αναφέρει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Washington Post. Ο φόβος για «πυρηνικό ατύχημα» στη Ζαπορίζια.






 


Γράφει ο Γεώργιος Γάκης
 


Η Ρωσία διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η επίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ εκτροχίασε τις έμμεσες συνομιλίες με το Κίεβο για την παύση των επιθέσεων σε ενεργειακούς και ενεργειακούς στόχους, λέγοντας ότι δεν υπήρξαν συνομιλίες με το Κίεβο σχετικά με εγκαταστάσεις μη στρατιωτικών υποδομών.

Η Washington Post ανέφερε το Σάββατο ότι υπάρχει «πιθανότητα» η Ουκρανία και η Ρωσία να στείλουν αντιπροσωπείες στο Κατάρ τις επόμενες ημέρες για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία σχετικά με την παύση των χτυπημάτων σε ενεργειακές υποδομές από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.


Η Post ανέφερε ότι η συμφωνία θα ισοδυναμούσε με μια μερική κατάπαυση του πυρός, αλλά ότι οι συνομιλίες εκτροχιάστηκαν λόγω της επίθεσης της Ουκρανίας σε ρωσικό κυρίαρχο έδαφος.

«Κανείς δεν διέκοψε τίποτα, γιατί δεν υπήρχε τίποτα για να διακοπεί», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με το δημοσίευμα.




«Δεν υπήρξαν άμεσες ή έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και του καθεστώτος του Κιέβου σχετικά με την ασφάλεια των μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων κρίσιμων υποδομών».

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν απάντησε στο Reuters. Η Post ανέφερε ότι το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής στη Ντόχα αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και ότι θα πραγματοποιηθεί σε μορφή τηλεδιάσκεψης στις 22 Αυγούστου.


Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη ότι έπληξαν μη στρατιωτικές υποδομές στον πόλεμο, όμως και οι δύο αρνούνται ότι το έκαναν.

Η Ζαχάροβα επικαλέστηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος στις 12 Αυγούστου διερωτήθηκε ποιες συνομιλίες θα μπορούσαν να υπάρξουν με την Ουκρανία μετά την επίγεια επίθεσή της κατά της Ρωσίας και τις επιθέσεις που, όπως είπε, ήταν εναντίον ρωσικών πολιτικών υποδομών.

«Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με ανθρώπους που εξαπολύουν τέτοια πράγματα», δήλωσε η Ζαχάροβα.


Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και τώρα κατέχει περίπου το 18% της χώρας.

Το «χτύπημα» της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ στις 6 Αυγούστου ήταν η πρώτη στρατιωτική εισβολή σε ρωσικό έδαφος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου