Κυριακή, Αυγούστου 25, 2024

Οι τροφές που τρέφουν το μυαλό, σύμφωνα με το Harvard ΙΩΑΝΝΑ ΖΕΡΒΑ




 






Όπως δεν υπάρχει ένα μαγικό χαπάκι που μπορεί να εξαλείψει τη φθορά που επέρχεται με τα χρόνια στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, με τον ίδιο τρόπο δεν υπάρχει και κάποια συγκεκριμένη τροφή που εγγυάται πως το μυαλό μας θα διατηρήσει τη φόρμα του όσο εμείς μεγαλώνουμε.



Οι διατροφολόγοι διαρκώς υπογραμμίζουν πως η καλύτερη στρατηγική είναι να διαμορφώσουμε και να τηρήσουμε ένα υγιεινό διατροφικό μοντέλο, με άφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Παράλληλα, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε και από φυτικές τροφές αλλά και ψάρια και να επιλέγουμε να καταναλώνουμε καλά λιπαρά, τα οποία τα συναντάμε -μεταξύ άλλων τροφών- και στο ε.π. ελαιόλαδο.


 

Σύμφωνα με την έρευνα του Harvard, οι καλύτερες τροφές για την υγεία του εγκεφάλου είναι οι ίδιες τροφές που προστατεύουν και την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων του οργανισμού μας. Οπότε, εντάσσοντάς τες στη διατροφή μας, σε βάθος χρόνου θα είναι πολλαπλά τα οφέλη για την υγεία μας.



1. Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

Το κέιλ, το σπανάκι, οι λαχανίδες και το μπρόκολο, που είναι κάποια από αυτά, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που συνδέονται με την καλή εγκεφαλική λειτουργιά. όπως είναι η βιταμίνη Κ, η λουτεΐνη, το φυλλικό οξύ και η Βήτα καροτίνη. Σύμφωνα με έρευνες καθυστερούν την κατάπτωση των γνωστικών λειτουργιών.


2. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε Ω-3 και καλά λιπαρά, τα οποία συνδέονται με τη διατήρηση χαμηλών επιπέδων της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον οργανισμό. Μια πρωτεΐνη, που μπορεί να συμβάλει αρνητικά στην υγεία του εγκεφάλου, δημιουργώντας συσσωματώσεις ανάμεσα στους νευρώνες, ενώ εντοπίζεται και σε ανθρώπους που πάσχουν από Alzheimer και άνοια.




3. Μούρα

Τα φλαβονοειδή, φυσικές ουσίες που εντοπίζονται στα φυτά και είναι υπεύθυνες και για τα έντονα χρώματα των μούρων, σύμφωνα με την έρευνα βοηθούν και στη βελτίωση της μνήμης. Μία ακόμη έρευνα του Πανεπιστημίου Μπρίγκαμ στο Χάρβαρντ, σε συνεργασία με το Women’s Hospital, έδειξε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν φράουλες και βατόμουρα δύο ή και περισσότερες φορές κάθε εβδομάδα, καθυστέρησαν τα σημάδια φθοράς της μνήμης κατά 2μιση χρόνια.


4. Τσάι και καφές

Η καφεΐνη που βρίσκεται μέσα στην κούπα που κρατάμε κάθε πρωί όταν απολαμβάνουμε το τσάι ή τον καφέ μας δεν μας τονώνει και μας βοηθά να συγκεντρωθούμε μόνο περιστασιακά και παροδικά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερη καφεΐνη στην καθημερινότητά τους είχαν και καλύτερη απόδοση στα τεστ νοητικών ικανοτήτων. Η καφεΐνη φαίνεται πως μας βοηθάει να συγκρατούμε καλύτερα νέες πληροφορίες και να «αποθηκεύουμε» νέες αναμνήσεις. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ζήτησαν από συμμετέχοντες σε έρευνα να μελετήσουν μια σειρά από εικόνες και στη συνέχεια να πάρουν είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo) είτε μία ταμπλέτα καφεΐνης των 200mg. Εκείνοι από την ομάδα της καφεΐνης που κατάφεραν την επόμενη μέρα να θυμηθούν καλύτερα τις εικόνες που τους είχαν δείξει την προηγούμενη, ήταν περισσότεροι σε σχέση με εκείνους με παρόμοια απόδοση από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.


5. Καρύδια

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές και πλούσιες πηγές πρωτεΐνης και καλών λιπαρών και ένας συγκεκριμένος καρπός βοηθά λίγο παραπάνω στη βελτίωση της μνήμης. Μια έρευνα του UCLA, με τα ευρήματά της, συνέδεσε την κατανάλωσή τους με καλύτερα αποτελέσματα σε ασκήσεις τεστ γνωστικών και νοητικών ικανοτήτων. Τα καρύδια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-3, και ειδικά το α-λινολενικό οξύ που εντοπίζεται σε αυτόν τον καρπό, συνδέεται με διάφορα οφέλη για τον οργανισμό, όπως τη διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης και τη γενικότερη καλή υγεία των αρτηριών. Κάτι που είναι καλό και για την καρδιά και για το μυαλό κάθε οργανισμού.

Πηγή: health.harvard.edu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου