Δευτέρα, Αυγούστου 26, 2024

IRIS: Νέα «τελεσίγραφα» από την ΑΑΔΕ και ακολουθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ

 

Ένας στους δύο επαγγελματίες δεν έχει διασυνδέσει το σύστημα πληρωμών - Λήγει σε μια εβδομάδα η προθεσμία - Στα 1.500 ευρώ το πρόστιμο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας που έχουν περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, προκειμένου να εγγραφούν στο σύστημα IRIS και να δέχονται άμεσες πληρωμές στον λογαριασμό τους από τους πελάτες τους. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα λήγει η προθεσμία και τα τελευταία στοιχεία όμως (Παρασκευή, 22 Αυγούστου) δείχνουν πως μόνο 393.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είχαν προχωρήσει στην παραπάνω διαδικασία, περίπου δηλαδή το 50% των υπόχρεων.

Όσοι δεν συνδεθούν με το IRIS κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Επιπλέον, όσοι δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καταγγελιών πολιτών για μη αποδοχή πληρωμών με το IRIS από επαγγελματίες, αυτές θα κοινοποιούνται για έλεγχο από την εφορία.


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζεται να στείλει νέο προσωπικό μήνυμα προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ενόψει της λήξης της σχετικής προθεσμίας, και να τους ενημερώσει για τη μετάθεση της προθεσμίας συμμόρφωσης έως τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι η 31η Αυγούστου, που είχε τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία, είναι ημέρα Σάββατο.

Πρόκειται για τη δεύτερη μαζική αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων (η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου), καθώς μέσα στο καλοκαίρι ο ημερήσιος ρυθμός εγγραφής έφτανε στους 427 επαγγελματίες. Το διάστημα από 8 έως 22 Αυγούστου (μετά την αποστολή των μηνυμάτων της ΑΑΔΕ), ο μέσος ημερήσιος ρυθμός εγγραφής χρηστών στο IRIS P2B πενταπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 2.173 εγγραφές.


Οι αρμόδιες αρχές, έχοντας στη διάθεσή τους τα στοιχεία από τις τράπεζες, θα ξεκινήσουν σαρωτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των παραβατών. Από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 22 Αυγούστου, η χρήση του IRIS από επαγγελματίες δεκαπλασιάστηκε με περίπου 300 χιλιάδες συναλλαγές (290.931), ενώ το ποσό που διακινήθηκε μέσα από το IRIS (για όλα τα προϊόντα) στο ίδιο διάστημα αγγίζει τα 3,37 δισ. ευρώ.

Τη φετινή χρονιά, 5 νέες τράπεζες προστέθηκαν στην εξυπηρέτηση της υπηρεσίας IRIS P2P (μεταξύ ιδιωτών) και IRIS P2B, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των τραπεζών σε 12 από 7 που την διέθεταν το 2023 και μόνο 4 το 2021.

Εύκολη ενεργοποίηση


Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας, είτε για ιδιώτες είτε για επαγγελματίες, γίνεται μέσω του mobile app της τράπεζάς τους, με μια πολύ απλή διαδικασία. Οι πληρωμές πραγματοποιούνται μόνο με τον αριθμό του κινητού του παραλήπτη ή με σάρωση QR Code, μέσω του mobile app της τράπεζας. Για την επιβεβαίωση των συναλλαγών απαιτείται η χρήση βιομετρικών δεδομένων (αποτύπωση του προσώπου ή του δακτυλικού αποτυπώματος) και επιβεβαίωση ονοματεπωνύμου του παραλήπτη πριν από την αποστολή. Τα χρήματα πιστώνονται εντός 2 δευτερολέπτων στον παραλήπτη, ο οποίος ενημερώνεται αμέσως για τη μεταφορά των χρημάτων, καθώς και για τα στοιχεία του αποστολέα.

Το IRIS διαθέτει 3 υπηρεσίες:

IRIS Person to Person: Άμεση μεταφορά χρημάτων μεταξύ ιδιωτών, χωρίς προμήθεια (έως 500€/ημέρα).
IRIS Person to Business: Για πληρωμή σε ατομικές επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες. Προϋπόθεση είναι η εγγραφή του επαγγελματία με επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό. Επισημαίνεται ότι το όριο των 500 ευρώ για τον επαγγελματία είναι ανά πελάτη κι όχι στο σύνολο των χρημάτων που μπορεί να λάβει ημερησίως. Ο πελάτης δεν επιβαρύνεται με κάποια χρέωση για την υπηρεσία, ενώ η προμήθεια για τον επαγγελματία είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με άλλες μεθόδους πληρωμής.
IRIS Commerce: Για πληρωμή σε ηλεκτρονικά καταστήματα, χωρίς να κοινοποιούνται στοιχεία πληρωμής στον έμπορο. Η παραγγελία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Παράλληλα, δεν υπάρχει όριο ποσού και δεν απαιτείται εγγραφή στην υπηρεσία για τον πελάτη.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, έως τις 31 Μαρτίου 2025, το σύστημα άμεσων πληρωμών θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων. Η επέκταση αφορά όλο το φάσμα των συναλλαγών, τόσο το ηλεκτρονικό όσο και το φυσικό εμπόριο. Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης είχε απευθύνει σύσταση προς τις τράπεζες να αυξήσουν το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές, στα 500 ευρώ για μεταφορές σε ιδιώτες συν 500 ευρώ για πληρωμές σε επιχειρήσεις, δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ την ημέρα από 500 ευρώ που είναι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου