Κυριακή, Αυγούστου 18, 2024

Nord Stream: Ποιος είναι ο Ουκρανός δύτης που αναζητείται για την επίθεση στους αγωγούς Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει τονίσει ότι η χώρα του δεν ήταν πίσω από την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream.

 


tvp.info

 
 


Ο άνθρωπος που κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από την πιο σοβαρή επίθεση στον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εμφανίζεται στο Facebook να στέκεται δίπλα στη θάλασσα και να χαμογελά στην κάμερα. Το όνομά του: Βλαντίμιρ Ζουράβλεφ. Υπηκοότητα: Ουκρανός. Τόπος διαμονής: Κίεβο. Επάγγελμα: Εκπαιδευτής καταδύσεων.



Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού «Tagesschau» που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (14/8), τον Ιούνιο εκδόθηκε γερμανικό ένταλμα για τη συμμετοχή του στην επίθεση της 26ης Σεπτεμβρίου 2022 στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, που διέρχονται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία προς τη Γερμανία.


Οι Γερμανοί ερευνητές υποπτεύονται ότι Ουκρανοί πολίτες ναύλωσαν ένα γιοτ με την ονομασία «Andromeda» και, όπως αναφέρει το Politico, δύτες το χρησιμοποίησαν για να πλεύσουν στους αγωγούς κοντά στο δανέζικο νησί Μπόρνχολμ και να τοποθετήσουν εκρηκτικά. Οι υποθαλάσσιες εκρήξεις κατέστρεψαν τρεις από τους τέσσερις αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και έκτοτε έχει αρχίσει ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών για το ποιος κρύωεται πίσω από την επίθεση.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επέμεινε ότι η χώρα του δεν ήταν πίσω από την επίθεση, λέγοντας: «Ποτέ δεν θα δρούσα με αυτόν τον τρόπο».







Ο Nord Stream 1 βρισκόταν σε λειτουργία από το 2011 – ο Nord Stream 2 είχε ολοκληρωθεί, αλλά δεν είχε ακόμη αρχίσει να αντλεί αέριο κατά τη στιγμή των επιθέσεων. Οι αγωγοί ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενοι, με την Ουκρανία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και άλλους να επικρίνουν τη Γερμανία για τη σύνδεσή της με το ρωσικό φυσικό αέριο – μια θέση που έγινε περισσότερο επισφαλής μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία προχώρησε στον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου. Αν και ο αγωγός δεν μετέφερε αέριο κατά τη στιγμή των εκρήξεων, οι Γερμανοί ερευνητές δήλωσαν ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί από ουκρανική ομάδα ήδη από το 2014, όπως ανέφεραν η «Die Welt» και το «Politico» – αμφότερα ανήκουν στον γερμανικό όμιλο Axel Springer. Το σχέδιο είχε επανειλημμένα απορριφθεί από την Ουκρανία.
Γιατί δεν συνελήφθη ο Βλαντίμιρ Ζουράβλεφ

Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν και αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στις συνδέσεις φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα τρεις μήνες πριν από τις εκρήξεις, ανέφερε πέρυσι η «Washington Post». Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι των δυτικών και γερμανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στη «Welt am Sonntag» και στο «Politico» ότι είχαν αμφιβολίες για την ευθύνη της Ουκρανίας, θεωρώντας ότι επρόκειτο για τη λεγόμενη «επιχείρηση ψευδούς σημαίας» με στόχο να συγκαλυφθεί η εμπλοκή της Ρωσίας. Η θεωρία αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους κύκλους της πολωνικής ασφάλειας, η οποία έστειλε έγγραφο με τα ονόματα Ρώσων υπόπτων στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) της Γερμανίας. Εντούτοις, οι Γερμανοί ερευνητές δεν πείστηκαν και οι εισαγγελείς προχώρησαν στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης του Βλαντίμιρ Ζουράβλεφ.

 


Η Δανία και η Σουηδία άρχισαν, επίσης, έρευνες για τις εκρήξεις, αλλά οι έρευνες αυτές ανεστάλησαν χωρίς να κατονομάσουν κάποιον ύποπτο. Οι γερμανικές Αρχές διαβίβασαν το ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Ζουράβλεφ στην Πολωνία τον Ιούνιο, αφού κατάφεραν να τον αναγνωρίσουν χάρη σε φωτογραφίες και καταθέσεις μαρτύρων, σύμφωνα με την «Die Zeit». Ο Βλαντίμιρ Ζουράβλεφ δεν συνελήφθη επειδή είχε φύγει από την Πολωνία για την Ουκρανία στις αρχές Ιουλίου, δήλωσε στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης η Άννα Αντάμιακ, εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα της Πολωνίας, και πρόσθεσε ότι η Γερμανία δεν είχε καταχωρίσει το όνομά του σε μια βάση δεδομένων της Αστυνομίας, γι' αυτό και οι Πολωνοί συνοριοφύλακες δεν γνώριζαν ότι καταζητείτο όταν πέρασε τα σύνορα.
Το «άγνωστο» ζευγάρι, Σβιτλάνα και του Γεβγέν

Επίσης, η «Tagesschau» κατονόμασε άλλα δύο άτομα ως υπόπτους μαζί με τον Βλαντίμιρ Ζουράβλεφ – το παντρεμένο ζευγάρι Σβιτλάνα Ουσπένσκα και Γέβγεν Ουσπένσκο, το οποίο διευθύνει σχολή καταδύσεων στην Ουκρανία και για το οποίο ο Βλαντίμιρ Ζουράβλεφ λέγεται ότι εργαζόταν ως δύτης. Σε συνέντευξή της στο «Politico», το πρωί της Τετάρτης (14/8), η Σβιτλάνα Ουσπένσκα δήλωσε ότι ούτε η ίδια ούτε ο σύζυγός της εμπλέκονται στην επίθεση, επιμένοντας ότι βρίσκονταν στο Κίεβο εκείνη τη στιγμή.

Η Σβιτλάνα Ουσπένσκα επιβεβαίωσε ότι ασχολείται με τις καταδύσεις, «αλλά το μέγιστο βάθος μου είναι 30 μέτρα». Οι εκρήξεις συνέβησαν σε βάθος 70 έως 80 μέτρων, κάτι που – όπως είπε – μπορεί να έγινε από τις ειδικές δυνάμεις αλλά όχι από την ίδια. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να μηνύσει τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για «μερικά εκατομμύρια ευρώ» επειδή την κατονόμασαν στην υπόθεση. Έφυγε από την πατρίδα της μετά τη ρωσική εισβολή και έζησε με τα παιδιά της στην Αυστρία και στη Βουλγαρία, μεταξύ άλλων.

Ακόμα, η Σβιτλάνα Ουσπένσκα βρίσκεται τώρα στην Πολωνία. Ο σύζυγός της, Γεβγέν, είναι στρατιώτης που πολεμά κατά των ρωσικών στρατευμάτων. Η Σβιτλάνα Ουσπένσκα παρείχε στο «Politico» αρκετές φωτογραφίες και σχετικά γεωγραφικά δεδομένα που την δείχνουν σε διάφορες τοποθεσίες στην Ουκρανία κατά το φθινόπωρο του 2022. Δεν είναι σαφές ποιον ρόλο αποδίδουν οι γερμανικές Αρχές στην ίδια και στον σύζυγό της όσον αφορά στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης. Πάντως, ο Βλαντίμιρ Ζουράβλεφ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα του «Politico» για σχολιασμό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου