Τετάρτη, Αυγούστου 21, 2024

Ο ακροδεξιός «στρατός» του Τραμπ στο Διαδίκτυο: Εταιρείες, χρήματα και χορηγίες Το Reuters αποκαλύπτει τον ρόλο του υποψήφιου Αντιπροέδρου Βανς σε δίκτυο ακροδεξιών ιστοσελίδων με χρηματοδότηση από τη Silicon Valley.




AP | Ben Gray

 
 


Πριν ο Τζέι Ντι Βανς αρχίσει τη ραγδαία άνοδό του φτάνοντας στην υποψηφιότητα του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ήταν συνιδρυτής μιας οργάνωσης δωρητών που υποστηριζόταν από τη Silicon Valley για τη χρηματοδότηση ακροδεξιών ειδήσεων, επιχειρήσεων συμμετοχής ψηφοφόρων και εκλογικών δημοσκοπήσεων με στόχο τη διάδοση του εθνικισμού του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με έγγραφα της ομάδας που δεν είχαν δημοσιευθεί προηγουμένως.

Το Rockbridge Network ιδρύθηκε το 2019 και επιδιώκει να επηρεάσει την πολιτική των ΗΠΑ μέσω ενός κεντρικά ελεγχόμενου δικτύου δεξιών πολιτικών ομάδων που υποστηρίζεται από ορισμένους από τους ίδιους επενδυτές τεχνολογίας με βαθιά τσέπη που βοήθησαν στη χρηματοδότηση της πολιτικής ανόδου του Τζέι Ντι Βανς. Η ύπαρξη του Rockbridge και η σύνδεση του Τζέι Ντι Βανς με αυτό έχουν αναφερθεί στο παρελθόν, αλλά τρία εσωτερικά έγγραφα της Rockbridge, που εξετάστηκαν από το Reuters και πολλές πηγές που γνωρίζουν την ομάδα, αποκαλύπτουν την κλίμακα των φιλοδοξιών της, τον προϋπολογισμό της ύψους περίπου 75 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2024 και τον ρόλο της στην προσπάθειά της να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.


Η Rockbridge αναδεικνύει πώς η επιλογή του Τζέι Ντι Βανς από τον Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιου Αντιπροέδρου του θα μπορούσε να ενδυναμώσει ένα νέο σύνολο Ρεπουμπλικανών επιχειρηματιών: Επενδυτές τεχνολογίας που ευνοούν την εκτεταμένη απορρύθμιση. Πολλοί θέλουν να αποδυναμώσουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η οποία ρυθμίζει τη Wall Street, και να μειώσουν την εποπτεία των κρυπτονομισμάτων και της τεχνητής νοημοσύνης.
Αυξανόμενη επιρροή της Rockbridge

Πάντως, η οικονομική υποστήριξη του Rockbridge καταδεικνύει την αυξανόμενη επιρροή της Silicon Valley στη συντηρητική πολιτική και σηματοδοτεί μια εξέλιξη από τους πιο παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους ακτιβιστές με βαθιές τσέπες, των οποίων τα πολιτικά δίκτυα έχουν χάσει την επιρροή τους από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε το κόμμα. Το Rockbridge εποπτεύει πέντε πολιτικές ομάδες που επικεντρώνονται στη χρηματοδότηση δεξιών ερευνητικών ρεπορτάζ, στην αναδοχή δημοσκοπήσεων, στην προσέλκυση ψηφοφόρων σε Πολιτείες που δίνουν μάχη και στην παρακίνηση των εκκλησιαζομένων σε πολιτικό ακτιβισμό, σύμφωνα με ένα επτασέλιδο ενημερωτικό δελτίο του Rockbridge που επιδόθηκε, τον περασμένο Απρίλιο, σε δωρητές.

Οι Super PACs - συντομογραφία για τις επιτροπές πολιτικής δράσης - μπορούν να δαπανούν απεριόριστα χρηματικά ποσά για ανεξάρτητη εκστρατεία υπέρ των υποψηφίων. Ο Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος προσδιορίζεται στο ενημερωτικό δελτίο ως συνιδρυτής της Rockbridge, δεν φαίνεται να διατηρεί καμία επίσημη σχέση με την ομάδα. Διατηρεί, ωστόσο, ανεπίσημους δεσμούς μαζί της και μίλησε σε περισσότερα από 100 μέλη και δωρητές της που συγκεντρώθηκαν στο εξαμηνιαίο συνέδριό της, τον Απρίλιο, σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα και ένα σημείωμα που περιγράφει την ημερήσια διάταξη της εκδήλωσης. Ένας μακροχρόνιος συνεργάτης του Τζέι Ντι Βανς, ο Ρεπουμπλικανός επιχειρηματίας Κρις Μπουσκέρκ, είναι ο άλλος ιδρυτής της Rockbridge. Η προσέγγιση δωρητών του Rockbridge Network διευθύνεται από τη Rockbridge Network LLC, μια κερδοσκοπική εταιρεία του Ντελαγουέαρ που βοηθά στη διαχείριση των δωρεών για τις πολιτικές ομάδες του δικτύου. Οι ιδιοκτήτες της δεν προσδιορίζονται στα εταιρικά αρχεία.





Δύο αξιωματούχοι της Rockbridge, οι οποίοι χειρίζονται τις επαφές και τις δωρεές δωρητών, είναι επίσης μέλη της σημερινής ομάδας συγκέντρωσης κεφαλαίων του Τζέι Ντι Βανς, σύμφωνα με δύο από τα εσωτερικά έγγραφα και έναν αξιωματούχο της προεκλογικής εκστρατείας. Πολλοί από τους δωρητές της Rockbridge υποστηρίζουν πολιτικά τον Τζέι Ντι Βανς. Εκπρόσωπος του Τζέι Ντι Βανς αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τη Rockbridge. Η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του δικτύου και τους δεσμούς του με τουλάχιστον δύο στελέχη της εκστρατείας.
Η πορεία του Τζέι Ντι Βανς

«Χρειαζόμαστε έναν ηγέτη που δεν είναι στο τσεπάκι των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά απαντά στον εργαζόμενο άνθρωπο, συνδικαλιστή και μη», δήλωσε ο Τζέι Ντι Βανς στην ευχαριστήρια ομιλία του, στις 17 Ιουλίου, στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων (RNC). Το βιογραφικό του περιλαμβάνει επίσης ένα πτυχίο από τη Νομική Σχολή του Γέιλ και μια καριέρα ως επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων με έδρα τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Το δίκτυο Rockbridge, το οποίο συνίδρυσε, αντλεί σε μεγάλο βαθμό από τους εκλεκτούς κόσμους της τεχνολογίας και των επενδύσεων.

Βέβαια, ορισμένοι υψηλού προφίλ κεφαλαιούχοι επιχειρηματικών κεφαλαίων της Silicon Valley και επενδυτές κρυπτογράφησης έχουν υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι συντηρητικοί της τεχνολογικής βιομηχανίας έχουν δηλώσει ότι ανησυχούν για την καταστολή της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν όσον αφορά στα κρυπτονομίσματα και στην επιφυλακτική προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης. Η Rockbridge δεν έχει αποκαλύψει τους χρηματοδότες της και δεν υποχρεούται να τους αποκαλύψει σύμφωνα με τους νόμους περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας.






Οι χρηματοδότες της Rockbridge

Σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση του Rockbridge, οι χρηματοδότες περιλαμβάνουν τον Πίτερ Τιλ, έναν - γερμανικής καταγωγής - φιλελεύθερο δισεκατομμυριούχο που διέθεσε εκατομμύρια στον προεκλογικό αγώνα του Τζέι Ντι Βανς για τη Γερουσία των ΗΠΑ το 2022. Στα μέλη της περιλαμβάνονται, επίσης, ο κεφαλαιούχος επιχειρηματικών κεφαλαίων Μπλέικ Μάστερς, προστατευόμενος του Πίτερ Τιλ και πρώην υποψήφιος για το Κογκρέσο των ΗΠΑ στην Αριζόνα, και ο επενδυτής Ομίντ Μάλικ, πρώην Δημοκρατικός που τώρα υποστηρίζει φιλικές προς τους συντηρητικούς εταιρείες, ανέφεραν οι πηγές.

Η ακροδεξιά ακτιβίστρια και κληρονόμος, Ρεμπέκα Μέρσερ, μεγάλη δωρήτρια του Ντόναλντ Τραμπ, είναι επίσης χρηματοδότης. Εκπρόσωποι του Πίτερ Τιλ και της Ρεμπέκα Μέρσερ δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Ο Μπλέικ Μάστερς δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό. Από τότε που επιλέχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιος συνεργάτης του, δηλαδή από τον περασμένο μήνα, ο Τζέι Ντι Βανς πραγματοποίησε συγκεντρώσεις σε Πολιτείες που δίνουν μάχη και ήταν επικεφαλής εράνων, συμπεριλαμβανομένου ενός στη Silicon Valley.
«Κερδίζοντας τον Λευκό Οίκο»

Το Reuters εξέτασε δύο έγγραφα που διανεμήθηκαν στους δωρητές οι οποίοι συμμετείχαν στο συνέδριο της Rockbridge, τον Απρίλιο, στο Παλμ Μπιτς. Ένα πεντασέλιδο υπόμνημα περιγράφει λεπτομερώς την ημερήσια διάταξη της τριήμερης συνάντησης. Ένα ξεχωριστό προσπέκτους επτά σελίδων εξηγεί το πολιτικό όραμα και τα σχέδια της Rockbridge. Επίσης, το Reuters έλαβε μια πρόσκληση που στάλθηκε σε δωρητές για ένα ιδιωτικό δείπνο στο Ντάλας, τον περασμένο μήνα, για να συζητηθεί το πρόγραμμα της Rockbridge. Και τα τρία έγγραφα φέρουν την ένδειξη «εμπιστευτικό».

Η εξέχουσα θέση των προσκεκλημένων ομιλητών στη συγκέντρωση στο Παλμ Μπιτς υπογράμμισε την επιρροή της Rockbridge. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε μέσω βίντεο από τη Νέα Υόρκη, όπου δικαζόταν εκείνη την περίοδο για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς. Η συμπρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Σούζι Γουάιλς, έκανε μια παρουσίαση κατά τη διάρκεια μιας ενότητας με τίτλο «Κερδίζοντας τον Λευκό Οίκο». Σύμφωνα με το υπόμνημα, μίλησαν επίσης η σημαίνουσα συντηρητική νομική προσωπικότητα, Λέοναρντ Λέο, και ο ιδιοκτήτης των New York Jets, Γούντι Τζόνσον, δωρητής του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Λέοναρντ Λέο δεν απάντησε σε ερωτήσεις που του εστάλησαν στην Federalist Society, δηλαδή στη συντηρητική νομική ομάδα της οποίας ηγείται. Ακόμα, ο Γούντι Τζόνσον δεν απάντησε σε ερωτήσεις που του εστάλησαν μέσω των New York Jets.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου