Πέμπτη, Αυγούστου 29, 2024

Φόβοι πως το δεξαμενόπλοιο Sounion θα προκαλέσει τεράστια πετρελαιοκηλίδα Το αμερικανικο Πεντάγωνο εκφράζει φόβους πως το υπό ελληνικής σημαίας δεξαμενόπλοιο που καίγεται στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να προκαλέσει τεράστια μόλυνση.

 





 
 


Από τις 23 Αυγούστου το υπό ελληνικής σημαίας δεξαμενόπλοιο Sounion βρίσκεται στις φλόγες, έπειτα από επίθεση των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.



Το δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πάνω από 150.000 τόνους αργού πετρελαίου καιγόταν σε 5 διαφορετικά σημεία προ ημερών, με τις φλόγες να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Ωστόσο, πλέον το πρόβλημα με το δεξαμενόπλοιο είναι ακόμα μεγαλύτερο, μιας και το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως το αμερικανικό Πεντάγωνο διαπίστωσε πως από το πλοίο διαρρέει πετρέλαιο.


Οι αμερικανικές αρχές προειδοποιούν πως αν συμβεί μίας μεγάλης έκτασης διαρροή, ίσως είναι μία από τις μεγαλύτερες που θα έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ιστορία.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστράτηγος της Πολεμικής Αεροπορίας Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε την Τρίτη ότι έγινε προσπάθεια να σταλούν δύο ρυμουλκά για να βοηθήσουν στη διάσωση του Sounion, αλλά οι Χούτι απείλησαν να τους επιτεθούν.
Advertisement










Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός συνεργάζεται με άλλους εταίρους στην περιοχή για να καθορίσει πώς θα βοηθήσει το σκάφος και θα μετριάσει τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το Sounion παραμένει στο σημείο όπου αγκυροβόλησε, μεταξύ Ερυθραίας και Υεμένης και δεν «παρασύρεται» ακυβέρνητο, όπως είχε αναφερθεί στη βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO την Παρασκευή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου