Τρίτη, Αυγούστου 27, 2024
Από τον Έλον Μασκ στον Κένεντι και τον Σαλβίνι - Διεθνείς αντιδράσεις για τη σύλληψη του Πάβελ Ντουρόφ Οι Γαλλικές Αρχές παρέτειναν την κράτηση του ιδρυτή του Telegram, σε αυστηρή απομόνωση στη φυλακή ο Πάβελ Ντουρόφ.
Η Telegram υποστήριξε ότι ο διευθύνων σύμβουλός της «δεν έχει τίποτα να κρύψει», καθώς η αιφνιδιαστική σύλληψή του πυροδότησε διαδικτυακή συζήτηση για την ελευθερία του λόγου.
Οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν την Κυριακή να παρατείνουν την κράτηση του Πάβελ Ντουρόφ του ρωσικής καταγωγής ιδρυτή της Telegram -ο οποίος βρίσκεται σε αυστηρή απομόνωση-, η σύλληψη του οποίου στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ του Παρισιού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ υπερασπιστών της ελευθερίας του λόγου, όπως ο Elon Musk.
Ο Ντουρόφ συνελήφθη μετά την άφιξη του ιδιωτικού του τζετ το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο έρευνας που αφορά κατηγορίες για απάτη, διακίνηση ναρκωτικών, οργανωμένο έγκλημα, προώθηση τρομοκρατίας και διαδικτυακό εκφοβισμό μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
Σε ανακοίνωση της εταιρείας την Κυριακή, η Telegram τόνισε ότι τηρεί όλους τους ευρωπαϊκούς νόμους και ότι ο ιδρυτής της «δεν έχει τίποτα να κρύψει». Η δήλωση ανέφερε: «Είναι παράλογο να κατηγορείται μια πλατφόρμα ή ο ιδιοκτήτης της για την κατάχρηση της από τους χρήστες της».
Η εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι ο ανακριτής της υπόθεσης αποφάσισε να παρατείνει την κράτηση του Durov πέρα από το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με το γαλλικό νομικό σύστημα, η αρχική αυτή περίοδος ανάκρισης μπορεί να διαρκέσει έως και 96 ώρες, μετά την οποία ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα αφήσει τον Ντουρόφ ελεύθερο ή θα του απαγγείλει κατηγορίες και θα τον κρατήσει υπό κράτηση.
Η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι ζήτησε πρόσβαση στον Ντουρόφ, ο οποίος κατέχει τη γαλλική υπηκοότητα και υπηκοότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά κατήγγειλε ότι οι γαλλικές αρχές «αρνούνται να συνεργαστούν» με τις διπλωματικές τους προσπάθειες, όπως ανέφεραν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Εκτός από τις διπλωματικές «επιπλοκές», η σύλληψη του Ντουρόφ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο διαδίκτυο. Ο Elon Musk, δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας, χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του, X, για να αναδημοσιεύσει αποσπάσματα συνέντευξης με τον Ντουρόφ, εκφράζοντας την υποστήριξή του με το μήνυμα «#FreePavel».
#FreePavel pic.twitter.com/B7AcJWswMs— Elon Musk (@elonmusk) August 25, 2024
Παράλληλα, ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι δήλωσε στο Facebook: «Στην Ευρώπη ζούμε υπό λογοκρισία... Ζήτω η ελευθερία της σκέψης και του λόγου. Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα φιμωθεί; Ο Elon Musk;»
Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, που πρόσφατα ανέστειλε την προεδρική του εκστρατεία, έγραψε στο Twitter ότι «η ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του λόγου δεν ήταν ποτέ πιο επιτακτική».
France just arrested Pavel Durov, founder & CEO of the encrypted, uncensored Telegram platform. The need to protect free speech has never been more urgent.— Robert F. Kennedy Jr (@RobertKennedyJr) August 25, 2024
Τέλος, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, γνωστός πληροφοριοδότης, καταδίκασε τη σύλληψη του Ντουρόφ ως «επίθεση στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του λόγου και του συνεταιρίζεσθαι», εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη στάση του Παρισιού, που κατά την άποψή του «κατέφυγε σε πρακτικές ομηρίας για να αποκτήσει πρόσβαση σε ιδιωτικές επικοινωνίες».
The arrest of @Durov is an assault on the basic human rights of speech and association. I am surprised and deeply saddened that Macron has descended to the level of taking hostages as a means for gaining access to private communications. It lowers not only France, but the world.— Edward Snowden (@Snowden) August 25, 2024
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου