Παρασκευή, Αυγούστου 30, 2024

Παραδοχή Μακρόν μετά το σάλο: Εγώ έδωσα γαλλική υπηκοότητα στον ιδιοκτήτη του Telegram Ο Εμάνουελ Μακρόν ανέλαβε τελικά την ευθύνη παρά τις αρχικές διαψεύσεις. Ερωτήματα για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.






 

 


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά από ημέρες διαψεύσεων, τελικά ανέλαβε την ευθύνη για τη χορήγηση υπηκοότητας στον Πάβελ Ντούροφ, υποστηρίζοντας πως ήταν μια συνειδητή επιλογή του με στόχο να προσελκύσει αθλητές, καλλιτέχνες και καινοτόμους.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες, μετά τη σύλληψή του Πάβελ Ντούροφ στη Γαλλία, ο εκπρόσωπος του Εμανουέλ Μακρόν είχε ισχυριστεί στο Politico πως η χορήγηση υπηκοότητας του ιδρυτή και ιδιοκτήτη του Telegram ήταν μια απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών και ο Γάλλος Πρόεδρος δεν είχε καμία εμπλοκή σε αυτήν.


«Έδωσα στον κ. Ντούροφ τη γαλλική υπηκοότητα, ο οποίος έμαθε γαλλικά, όπως έδωσα στον κ. Σπίγκελ, έναν Αμερικανό επιχειρηματία, όπως έδωσα υπηκοότητα και σε ορισμένους αθλητές και καλλιτέχνες, και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που είναι πολύ καλό για μας, για τη χώρα και θα συνεχίσω να το κάνω», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Βελιγράδι.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντούροφ, που είναι επίσης υπήκοος Ρωσίας αλλά Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία το περασμένο Σαββατοκύριακο, μια ποινική υπόθεση που προκάλεσε διπλωματική κρίση λόγω των διασυνδέσεων του ιδιοκτήτη του Telegram με τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Προκάλεσε επίσης διεθνείς αντιδράσεις, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση σχετικά με την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο και τα όρια ελέγχου των χρηστών από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Ερωτήματα για τη διαδικασία και τις σχέσεις Μακρόν - Ντούροφ

Τα επίσημα αρχεία δείχνουν πως ο Ντούροφ έλαβε επίσημα τη γαλλική υπηκοότητα το 2021 ενώ έρευνα της Monde έφερε στο προσκήνιο ζητήματα αδιαφάνειας στη διαδικασία και ερωτήματα για το εάν ο ιδιοκτήτης της Telegram πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια.

Οι αντιδράσεις κατά του Μακρόν εντάθηκαν ύστερα από τη δημοσίευση πληροφορίας ότι σχεδίαζε να συναντήσει τον Ντούροφ, παρότι σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για εγκληματικές δραστηριότητες στη δημοφιλή πλατφόρμα και για άρνηση συνεργασίας με τις γαλλικές αρχές.


«Δεν τηλεφώνησα και δεν σχεδίαζα να συναντηθώ με τον κ. Ντούροφ, ούτε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ούτε τις επόμενες ημέρες», ισχυρίστηκε ο Μακρόν και πρόσθεσε πως δεν γνώριζε ότι ο ιδιοκτήτης του Telegram θα προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο Le Bourget του Παρισιού το βράδυ του Σαββάτου, όπου και συνελήφθη.

«Είμαστε μια χώρα όπου υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Έχουμε κράτος δικαίου και μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη και αυτό είναι καλό», τόνισε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Λειτουργώ συνεχώς βάσει αυτών των κανόνων. Δεν ξέρω τίποτα περισσότερο και είναι φυσιολογικό να μην ξέρω περισσότερα γιατί τα δικαστικά μας όργανα είναι ανεξάρτητα».
Το Telegram στο «στόχαστρο»

Ο δισεκατομμυριούχος Πάβελ Ντούροφ έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική για τη χρήση του Telegram από ακροδεξιές και τρομοκρατικές ομάδες, καθώς και για τη χρήση του σε διάφορες εγκληματικές ενέργειες, όπως στη διακίνηση ναρκωτικών, στην παράνομη πώληση όπλων, αλλά και για σεξουαλικά εγκλήματα.

Ο ίδιος ο Ντούροφ υπερασπίζεται τις πολιτικές περιορισμένου ελέγχου που ακολουθεί η πλατφόρμα, υποστηρίζοντας την ελευθερία των χρηστών στο διαδίκτυο. Αυτοαποκαλούμενος ως «απολυταρχικός της ελευθερίας του λόγου», ο ιδιοκτήτης του Telegram έχει επισημάνει πως «για να είσαι πραγματικά ελεύθερος, πρέπει να είσαι έτοιμος να ρισκάρεις τα πάντα για την ελευθερία».


Σημειώνεται επίσης πως το Telegram, ιδιαίτερα δημοφιλές στην ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αριθμεί πλέον πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες και η δημοφιλία του εκτοξεύτηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς χρησιμοποιείται κατά κόρον για ενημέρωση, αλλά και προπαγάνδα. Ουκρανικά και Ρωσικά μέσα το χρησιμοποιούν για να μοιράζονται πληροφορίες και βίντεο από την πρώτη γραμμή.

Μετά από τέσσερις ημέρες κράτησης, ο Ντούροφ αφέθηκε τελικά ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη Γαλλία, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα των αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου