Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 05, 2024

Εμπρηστές της διπλανής πόρτας: Γιατρός, διδάκτωρ Πανεπιστημίου και εποχικός πυροσβέστης Μέσα στον Αύγουστο οι Αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε περίπου 10 εμπρηστές «της διπλανής πόρτας».






 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Έξω από το γραφείο του στον Μαραθώνα συνελήφθη ο 61χρονος γιατρός που κατηγορείται μαζί με τη σύντροφό του για εμπρησμούς στη Νέα Μάκρη.

Ο 61χρονος πήγαινε να ανοίξει το ιατρείο του την περασμένη Δευτέρα όταν τον σταμάτησαν οι άντρες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής για να του περάσουν χειροπέδες. Έκπληκτος από την παρουσία τους, τους ακολούθησε και τέθηκε υπό κράτηση.


Την ίδια ώρα, γινόταν έρευνα στο σπίτι της 50χρονης συντρόφου του στη Νέα Μάκρη, η οποία κρυβόταν στο εσωτερικό της οικίας και δεν έβγαινε έξω. Εν τέλει πείστηκε -ενδεχομένως μετά από επικοινωνία με δικούς της ανθρώπους- να εξέλθει και να παραδοθεί. Ο τρίτος κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο 16χρονος γιος της, ο οποίος εξαφανίστηκε για να αποφύγει τη σύλληψη στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Σε περίπτωση που δεν εμφανιστεί ενώπιον του Ανακριτή, είναι πιθανό να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του (δεδομένου των κακουργηματικών κατηγοριών που αντιμετωπίζει).

Ο 61χρονος γιατρός συζούσε με τη σύντροφό του στο σπίτι της Νέας Μάκρης και διατηρούσε γραφείο στον Μαραθώνα. Η σύλληψή του προκάλεσε αίσθηση, καθώς πρόκειται για πρόσωπο υπεράνω υποψίας. Το ζευγάρι και ο ανήλικος κατηγορούνται για τέσσερις εμπρησμούς και δύο απόπειρες εμπρησμών.
Advertisement






Όπως εξηγούν πηγές από την Πυροσβεστική, το κίνητρο παραμένει θολό, ωστόσο, αυτό που εξετάζεται είναι τυχόν διενέξεις με γείτονες. Και αυτό διότι το αποτέλεσμα των πυρκαγιών που προκλήθηκαν ήταν να κινδυνέψουν και να τεθούν σε «κλοιό» τριες συγκεκριμένες οικίες που βρίσκονται δίπλα στο σπίτι όπου ζει το ζευγάρι.

Πιο επιβαρυντικά είναι τα στοιχεία για την 50χρονη, η οποία φέρεται να έβαζε τις φωτιές σε ξερά χόρτα με τη χρήση αναπτήρα και ευφλεκτων υλικών (όπως χαρτιά) που λειτουργούσαν ως προσάναμμα. Σε μία από τις φωτιές μπήκε στο «κάδρο» ο ανήλικος γιος της, διότι τον υπέδειξε μάρτυρας ως εμπρηστή. Όσον αφορά στον γιατρό, συνελήφθη διότι εκτιμάται ότι γνώριζε για τις φωτιές, καθώς σε δύο συγκεκριμένες ημερομηνίες μετακίνησε το αυτοκίνητό του πριν τους εμπρησμούς.


Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, ενώ πάρκαρε το αυτοκίνητό του σε συγκεκριμένο σημείο, τις δύο ημερομηνίες εκδήλωσης φωτιάς το μετακίνησε (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για να μην καεί).

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει συλλέξει βίντεο που «καίνε» τη σύντροφο του γιατρού, καθώς την «τοποθετούν» στο χώρο κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κάμερα στο σημείο έναρξης των φωτιών.

Ο γιατρός και η σύντροφός του οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στις 12.00 της Πέμπτης στον Ανακριτή για τις κακουργηματικές πράξεις της πρόκλησης πυρκαγιάς από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση στις 12-05-2024, στις 24-06-2024, στις 10-07-2024, στις 08-08-2024 και για δύο πυρκαγιές στις 01-09-2024, καθώς και για δύο απόπειρες εμπρησμών στις 08 και στις 31-08-2024, στην περιοχή της Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα Αττικής. Στους δύο συλληφθέντες επιβλήθηκε επίσης διοικητικό πρόστιμο 2.320 ευρώ.


Το τελευταίο διάστημα η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει εντείνει τις έρευνές της για ύποπτες φωτιές σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που μέσα σε μικρό διάστημα έχουν συλληφθεί πολλοί εμπρηστές «της διπλανής πόρτας». Μόνο μέσα στον Αύγουστο πέρασαν χειροπέδες σε περίπου 10 άτομα. Ανάμεσα στους εμπρηστές «της διπλανής πόρτας» είναι ένας συνταξιούχος, ένας διδάκτορας πανεπιστημίου, ένας γιατρός, ένας πρώην εποχικός πυροσβέστης και δύο μαθητές.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά λαμβάνουν χώρα τόσες προφυλακίσεις εμπρηστών «της καθημερινότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου