Σάββατο, Σεπτεμβρίου 14, 2024

Τα αποκαλυπτήρια του «Σπίτι μου 2»: Κριτήρια, ημερομηνίες, προϋποθέσεις για αίτηση Χιλιάδες νέοι δικαιούχοι, μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν πρόσβαση σε φτηνό στεγαστικό δάνειο με το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2». Όλες οι προϋποθέσεις.





INTIME

 

 


Ανακοινώνονται σήμερα οι λεπτομέρειες του πολυαναμενόμενου προγράμματος «Σπίτι μου 2». Θα αλλάξουν και τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον να «σφραγιστούν» με τις ανακοινώσεις και τυχόν αλλαγές στα κριτήρια του ακινήτου. Σε λίγη ώρα, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο εξειδίκευσης των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, παραχωρεί συνέντευξη τύπου, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση.

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η αύξηση στα ηλικιακά κριτήρια, που θα φτάνει έως τα 50 έτη, διευρύνοντας έτσι τους δικαιούχους.


Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι από το πρόγραμμα θα μπορέσουν τελικά να επωφεληθούν 15.000 πολίτες.

Επίσης, θα αλλάξει και το επιτόκιο χορήγησης του δανείου, το οποίο θα είναι τελικά λίγο υψηλότερο σε σχέση με τον πρώτο κύκλο που υλοποιήθηκε πέρσι.


Τι αλλάζει:Αύξηση ηλικιακού ορίου: Το νέο ηλικιακό όριο αυξάνεται στα 49-50 έτη, ενώ στον πρώτο κύκλο ήταν έως 39 έτη.
Υψηλότερα εισοδηματικά όρια: Το εισοδηματικό όριο για τους άγαμους ανέρχεται στις 20.000 ευρώ, από 16.000 ευρώ που ήταν στον πρώτο κύκλο.
Επιτόκιο δανεισμού: Θα κινείται κάτω από τα όρια της αγοράς που ισχύουν σήμερα. Θα είναι επίσης διαφορετικό, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Δηλαδή, για παράδειγμα, οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο.

Αυξάνεται επίσης το όριο του δανείου. Από 150.000 ευρώ δηλαδή, ανεβαίνει στα 200.000 ευρώ.

Το δάνειο θα καλύπτει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και θα έχει διάρκεια έως 30 έτη.


Θα υπάρχει πρόβλεψη για μηδενικό επιτόκιο και πλήρη κρατική κάλυψη των δανείων για πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνους.
Πότε ξεκινάει το Σπίτι μου 2

Όπως έχει πει η κ. Ζαχαράκη, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2025, με στόχο τον Απρίλιο το νωρίτερο.

Ωστόσο, τότε θα κριθεί και με ποια φορολογική δήλωση δηλαδή ή 2023, ή του 2024. Αυτό, ενδεχομένως, να καθυστερήσει την έναρξη των αιτήσεων και να «τραβήξει» μέχρι την «καρδιά» του καλοκαιριού.

Από όταν ξεκινήσουν οι αιτήσεις στις τράπεζες, θα πρέπει να υπολογίζετε ότι θα έχετε περίπου 2 μήνες στην διάθεσή σας για να βρείτε ακίνητο και να ολοκληρώσετε τις διαδικασίες για το στεγαστικό.
Σπίτι μου 2: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια

Θα διαμορφωθούν ως εξής:έως 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για τον άγαμο (από 10.000 έως 16.000)
έως 28.0000 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για το ζευγάρι ( από 24.000) συν 4.000 ευρώ για κάθε παιδί από 3.000 στο προηγούμενο πρόγραμμα
Σπίτι μου 2: Τα κριτήρια του ακινήτου

Θα αποσαφηνιστεί σε λίγη ώρα και τι θα ισχύει με την παλαιότητα του ακινήτου και αν θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 ετών. Σημειώνεται ότι υπάρχουν πληροφορίες πως θα ενταχθούν και πιο καινούργια ακίνητα και δεν θα ισχύσει στον δεύτερο κύκλο το όριο των 15 ετών.


Από εκεί και πέρα, το εμβαδόν του ακινήτου να είναι μέχρι 150 τ.μ. και η αξία του έως 200.000 ευρώ.

Φυσικά, θα ισχύει και πάλι ότι τα ακίνητα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής.
Σπίτι μου 2: Τα επιτόκια του στεγαστικού δανείου

Τα δάνεια του «Σπίτι μου 2» αναμένεται να χορηγηθούν με επιτόκια που θα κυμαίνονται γύρω στο 1,5%-1,8%. Αυτή η αλλαγή αποτελεί μια από τις βασικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, όπου το επιτόκιο ήταν εξαιρετικά χαμηλό λόγω της επιδότησης από τη ΔΥΠΑ, η οποία κάλυπτε το 75% του δανείου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, το νέο επιτόκιο θα είναι κατά 50% χαμηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα, τα οποία ανέρχονται περίπου στο 3,87%, παρόλα αυτά με την αναμενόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ενδέχεται να ξεκινήσει ήδη από την τρέχουσα εβδομάδα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το τελικό επιτόκιο θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί κοντά στο 1,7%-1,8%, ή και χαμηλότερα, ανάλογα με τους όρους των δανείων που θα προσφέρουν οι τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου