Τρίτη, Σεπτεμβρίου 03, 2024
ΔΕΘ 2024: Πότε είναι τα συλλαλητήρια - Ποιοι κάνουν απεργία στις 6 Σεπτεμβρίου «Θερμή» υποδοχή ετοιμάζουν, το Σάββατο (7/9), στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι ενώσεις εργαζομένων στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2024.
Eurokinissi | Φωτογραφία αρχείου
Δυναμικό «παρών» αναμένεται να δώσουν οι διάφορες ενώσεις εργαζομένων στη ΔΕΘ 2024, που αρχίζει επίσημα το Σάββατο (7/9), πραγματοποιώντας διαδηλώσεις και πορείες στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρία για το Σάββατο (7/9), στις 18:00, στο Άγαλμα του Βενιζέλου. Μάλιστα, την ίδια ημέρα αναμένεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας επίσημα τη ΔΕΘ 2024. Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ επισημαίνεται - μεταξύ άλλων - το εξής: «Οι κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ έρχονται ως συνέχεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, με την απεργία στις 28 του Φλεβάρη, την απεργία της Πρωτομαγιάς και την απεργία της 21ης του Μάη. Η φετινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες για τους εργαζόμενους, αφού το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας συνεχίζεται, οι μισθοί τους παραμένουν καθηλωμένοι και ταυτόχρονα εξανεμίζονται από το πρώτο δεκαπενθήμερο, γεγονός που τους οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Παράλληλα, η ακρίβεια στη στέγη έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με τους εργαζόμενους να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στα πανάκριβα ενοίκια. Οι εργαζόμενοι, ειδικότερα σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, αδυνατούν να βρουν σπίτι, κυρίως, λόγω επέκτασης της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο κατά της ακρίβειας και της απομείωσης των μισθών των εργαζομένων και συγχρόνως συνεχίζει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της με την καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας, της ιδιωτικοποίησης κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους και της διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Επίσης, και η ΓΣΕΕ έχει προαναγγείλει κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ 2024. Αναλυτικά, η ΓΣΕΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στις 11:00 της Παρασκευής (6/9), στο ξενοδοχείο «Mediterranean». Οι δράσεις της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη θα κορυφωθούν το Σάββατο (7/9) με το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, στις 18:00, στο Άγαλμα του Βενιζέλου. Η ΓΣΕΕ διεκδικεί κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο από την Εθνική Γενική ΣΣΕ με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους και όλες τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην Ελλάδα, με θέσπιση ορίων ασφαλείας στις αποδοχές και στους όρους εργασίας χωρίς διακρίσεις, αύξηση μισθών μέσα από ΣΣΕ σε κλάδους και επαγγέλματα, βελτίωση των όρων εργασίας, προστασία των επαγγελματικών ειδικοτήτων, αναγνώριση συνολικής προϋπηρεσίας, απρόσκοπτη καταβολή επιδόματος γάμου.
Η ΓΣΕΕ, ακόμα, διεκδικεί μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, καθώς και ολιστική στρατηγική για την κοινωνική κατοικία με προσιτή στέγη για όλες και όλους, διεύρυνση δικαιούχων επιδότησης ενοικίου, μόνιμη και αποτελεσματική προστασία πρώτης κατοικίας, άρση φιλοεργοδοτικών εμποδίων στη διαδικασία επέκτασης των ΣΣΕ και τη μονομερή πρόσβαση στη Διαιτησία, επαναφορά τουλάχιστον στην εξάμηνη παράταση των ΣΣΕ και στην πλήρη μετενέργεια των όρων τους, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Μεταξύ των αιτημάτων της ΓΣΕΕ είναι η αποκατάσταση της θεσμικής συλλογικής εργατικής συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου για τη διαφάνεια και λογοδοσία των εργοδοτών, των κυβερνήσεων και των κρατικών πολιτικών και της Επιθεώρησης Εργασίας, η αποκατάσταση της λειτουργίας των συμμετοχικών συλλογικών οργάνων του Υπουργείου Εργασίας, η σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με υγεία και ασφάλεια, σωματική και ψυχική, η Αποκατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων και της εργατικής προστασίας, με σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης, αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας και κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας, αλλά και η εργατική συμμετοχή στην ψηφιακή μετάβαση και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, με ενίσχυση της προστασίας σε ατομικά και συλλογικά δικαιώματα για την τηλεργασία και την εργασία σε πλατφόρμες στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ.
Επιπλέον, η ΓΣΕΕ διεκδικεί την αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας, της ψευδο-αυτοαπασχόλησης και των (υπ)εργολάβων, την ολοκλήρωση της διασύνδεσης του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» με τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ, της ΑΑΔΕ και της ΔΥΠΑ για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων, καθώς και άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις ανάγκες πρόληψης, στις απαιτήσεις και στα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων, με ορθή και πλήρη καταγραφή και δημοσιοποίηση των στοιχείων εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
Ακόμα, η ΠΟΕΔΗΝ έχει ανακοινώσει στάση εργασίας στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλονίκη από τις 08:00 έως τις 15:00 της Παρασκευής (6/9). Ταυτόχρονα, έχει προκηρυχθεί και 24ωρη απεργία στις υγειονομικές δομές της υπόλοιπης χώρας. Σημείο εκκίνησης των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ θα είναι το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στις 08:30, με προορισμό το Υπουργείο Μακεδονίας. Μάλιστα, τα αιτήματα της ΠΟΕΔΗΝ - μεταξύ άλλων - είναι η αντιστροφή της πορείας ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, η επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση, οι αυξήσεις μισθών και ωρομισθίων, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η απαλλαγή από τους εργολάβους και η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν στη ΔΕΘ 2024 και οι συνδικαλιστές αστυνομικοί αφού, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Ένωσης Αστυνομικών που έγινε την περασμένη Πέμπτη (29/8), αποφασίστηκε η άνοδος στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Παρασκευής (6/9), όπου χιλιάδες αστυνομικοί θα πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη τους συγκέντρωση και πορεία προς τη ΔΕΘ. Αρκετοί αστυνομικοί επέλεξαν να μην παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη, μιας και το Σάββατο (7/9) έχουν υπηρεσία, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν κάνουν λόγο για μαζική κινητοποίηση. Βασικά αιτήματά τους είναι το επίδομα επικινδυνότητας, οι αυξήσεις στους μισθούς που λαμβάνουν ειδικά οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί και κυρίως όσοι υπηρετούν στα νησιά ή στην περιφέρεια, οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών που αναγκάζουν τα στελέχη να δουλεύουν πολλές ώρες χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου