Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 05, 2024

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Θύελλα αντιδράσεων για το επίσημο προφίλ της διοργάνωσης στο TikTok Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το επίσημο προφίλ των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024, το οποίο έχει διχάσει τους χρήστες του TikTok.



AP | Christophe Ena

 
 


Μεταξύ των viral χιουμοριστικών βίντεο και της κοινοποίησης των πιο όμορφων κατορθωμάτων των παρά-αθλητών, το επίσημο προφίλ των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 στο TikTok προκαλεί τόσο ενθουσιασμό όσο και κριτική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BFMTV, ένα από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο επίσημο προφίλ των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 δείχνει τον Αμερικανό τριαθλητή με προβλήματα όρασης, Μπραντ Σνάιντερ, να ψάχνει να βρει το ποδήλατό του μετά το κολύμπι. Η μουσική που συνοδεύει το κλιπ; Μια σονάτα του Μπετόβεν, επειδή οι κινήσεις των χεριών του αθλητή θυμίζουν εκείνες ενός πιανίστα. Το εν λόγω βίντεο έχει περισσότερες από 37 εκατομμύρια προβολές και περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια likes. «Μα ποιος διαχειρίζεται αυτό το προφίλ;», αναρωτιέται ένας χρήστης του TikTok, όπως και πολλοί άλλοι. «Στην αρχή δεν κατάλαβα ότι ήταν το επίσημο προφίλ των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 και μπερδεύτηκα τόσο πολύ», παραδέχθηκε ένας άλλος χρήστης του TikTok.








Οι ίδιες αντιδράσεις προκλήθηκαν για ένα από τα πιο viral βίντεο στο επίσημο προφίλ των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024, με 4,9 εκατομμύρια likes από τον Φεβρουάριο του 2023. Σε αυτό, ο Αυστραλός ποδηλάτης, Ντάρεν Χικς, το δεξί πόδι του οποίου έχει ακρωτηριαστεί, τα δίνει όλα για να τερματίσει σε έναν αγώνα. Η μουσική υπόκρουση, όμως, του βίντεο μάλλον δεν είναι η κατάλληλη.










Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2023, το επίσημο προφίλ των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 δημοσίευσε ένα τραγούδι-παρωδία του «Walk Like an Egyptian» των Bangles με τους εξής στίχους: «Η πλάτη μου πονάει εξαιτίας της καρέκλας στην οποία κάθομαι». Ωστόσο, στο βίντεο πρωταγωνιστεί ένας Ολλανδός μπασκετμπολίστας σε αναπηρικό αμαξίδιο, ο οποίος φαίνεται να πέφτει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.




@paralympics


Αντιδράσεις για τα βίντεο στο TikTok

Ο Ντάρεν Χικς, ο άνδρας στο βίντεο με την παρα-ποδηλασία, ανέφερε στο NBC τα εξής: «Δεν αισθάνομαι ότι με κοροϊδεύουν, αλλά μάλλον ότι χρησιμοποιούν ένα τραγούδι που χρησιμοποιεί τη λέξη "αριστερά" και τυχαίνει να κάνω πετάλι με το αριστερό μου πόδι».

Από την πλευρά του, ο Σον Τζάκσον, ένας Άγγλος ποδοσφαιριστής που ακρωτηρίασε το δεξί του πόδι, διαφωνεί, αφού είπε στη Washington Post: «Πολλά παιδιά είναι στο TikTok και αν δουν τέτοιου είδους βίντεο που κοροϊδεύουν ανθρώπους με αναπηρία, μπορεί να σκεφτούν ότι είναι εντάξει να κοροϊδεύουν ανθρώπους. Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ του να αστειεύεσαι και του να κοροϊδεύεις κάποιον».
Ποιος χειρίζεται το προφίλ των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) απάντησε στις επικρίσεις, λέγοντας ότι ο λογαριασμός διευθύνεται εν μέρει από έναν πρώην Παραολυμπιονίκη, δηλαδή από τον Ρίτσαρντ Φοξ, ο οποίος συμμετείχε το 2008 στο τουρνουά ποδοσφαίρου επτά παικτών για αθλητές με εγκεφαλική παράλυση.

«Ήθελα να δείξω άτομα με αναπηρία να αθλούνται, αλλά με διαφορετικό τρόπο από ό,τι γινόταν πριν», εξήγησε σε συνέντευξή του στο AdWeek, προσθέτοντας το εξής: «Έτσι το κάνουμε αυτό χρησιμοποιώντας viral ήχους και τάσεις. […] Δεν πρέπει να υπάρχει καμία διαφορά στο πώς αντιμετωπίζονται οι αθλητές, είτε πρόκειται για Ολυμπιονίκες, είτε για αρτιμελείς αθλητές, είτε για αθλητές με αναπηρία».


Ακόμα, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή έχει αναφέρει το εξής: «Γνωρίζουμε ότι το περιεχόμενο δεν θα αρέσει σε όλους και ότι μερικές φορές δεν κάνουμε τα πράγματα σωστά, αλλά παρακολουθούμε τα μηνύματα, αντιδρούμε πάντα σε αυτά και μαθαίνουμε από όλα τα σχόλια", είχε διευκρινίσει επίσης η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή κατά τη διάρκεια των πρώτων αρνητικών σχολίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου