Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 09, 2024

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 2025: Πόση είναι η αύξηση στον μισθό Τι σημαίνει για εργοδότες και εργαζόμενους η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από 1η Ιανουαρίου 2025.











Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Σήμερα, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως μίλησε για ένα «βασικότατο μέτρο» στα εργασιακά, καθώς πρόκειται για διπλάσια μείωση, σε σχέση με αυτό που είχε εξαγγελθεί. Είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ:


«Είχε εξαγγελθεί ότι θα είναι 0,5% και από το 0,5% πήγαμε στο 1% κι αυτό σημαίνει τα λεφτά που πληρώνονται στο κράτος για κάθε εργαζόμενο. Η Ελλάδα είχε πάρα πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.»

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε μειώνονται από 1/1/2025 κατά 1 μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ. Μέχρι χθες, δεν είχε διευκρινιστεί αν η μείωση θα ήταν μισή μονάδα στις εισφορές εργαζομένων και μισή στις εργοδοτικές εισφορές.

Σήμερα, όμως, στην εξειδίκευση των μέτρων που έκανε το οικονομικό επιτελείο διευκρινίστηκε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα έρθει από το κομμάτι του κλάδου υγείας:




Ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς κλήθηκε να δώσει παραδείγματα της αύξησης του μισθού ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε «καθαρά» ποσά:


«Θα είναι 0,5% του μισθού του καθενός μηνιαίως. Αυτό είναι ένα διαρθωτικό μέτρο που μειώνει το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων».

Ο δικηγόρος Γ. Καρούζος μίλησε στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή NEWSROOM και αποσαφήνισε:


«Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει 0,5 για τις εργοδοτικές εισφορές και 0,5 για τον εργαζόμενο. Δηλαδή για έναν εργαζόμενο που παίρνει 1.200 ευρώ μικτό μισθό, 5 ευρώ περίπου τον μήνα θα είναι η καθαρή ωφέλειά του».

Σημειώνεται πως οι εισφορές των εργοδοτών ανέρχονται σε 22,29% σήμερα και θα μειωθούν σε 21,79% το 2025, ενώ οι εισφορές των εργαζομένων από 13,87% θα διαμορφωθούν σε 13,37%.







Τέλος, η κ. Κεραμέως ανέφερε πως «το 2019 πλέον τις έχουμε μειώσει κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Τώρα μειώνουμε κατά άλλη μία μονάδα και μέχρι το 2027 θα αγγίξουμε τις έξι ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες» και τόνισε:


«Αυτό σημαίνει νέες θέσεις εργασίας. Σημαίνει τόνωση της απασχόλησης. Τα χρόνια που μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το 2024. Δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα 500.000 περισσότεροι άνθρωποι από ό, τι δούλευαν το 2019. Είναι λοιπόν ένα πάρα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο για να απελευθερώσει και να τονώσει ακόμα περισσότερο, τη δυναμική της απασχόλησης και να μας βοηθήσει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου