Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 09, 2024

Απαγόρευση νέων Airbnb σε όλο το κέντρο της Αθήνας - Αναλυτικός χάρτης με τις περιοχές Ο υπερτουρισμός και η έλλειψη στέγης οδηγεί σε νέα πραγματικότητα τους ιδιοκτήτες Airbnb στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όσους σκέφτονται να μπουν στο χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.













Μέτρα για τα Airbnb στο κέντρο της Αθήνας ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους ιδιοκτήτες πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης να καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη αφορούν σε απαγορεύσεις, αλλά και κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες των Airbnb στην Αθήνα και ειδικότερα στο κέντρο, που έχει «πλημμυρίσει» από καταλύματα τύπου Airbnb.


Στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη εξάπλωσή τους, παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα στους ιδιοκτήτες φύγουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και να μετακινηθούν στις «παραδοσιακές» μακροχρόνιες.

Συνοπτικά, ανακοινώθηκε ότι μπαίνει «κόφτης» στα Airbnb με απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της απαγόρευσης και σε άλλες περιοχές εφόσον διαπιστωθεί «κορεσμός».
Ποια είναι τα 3 διαμερίσματα της Αθήνας που απαγορεύτηκαν τα νέα Airbnb

Αρχικά να πούμε πως ο Δήμος Αθηναίων χωρίζεται σήμερα διοικητικά σε επτά διαμερίσματα τα οποία αριθμούνται σε 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο και 7ο.




Οι νέες μισθώσεις απαγορεύτηκαν στο 1ο, 2ο και 3ο.

Το 1ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, περιλαμβάνει το κέντρο των Αθηνών με το λεγόμενο εμπορικό τρίγωνο (Στάδιο-Ομόνοια-Πλάκα).


Περιλαμβάνει τις περιοχές:Κουκάκι
Πλάκα
Κολωνάκι
Σύνταγμα – Ομόνοια – Μοναστηράκι
Εξάρχεια
Ιλίσια
Νεάπολη

Το 2ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, περιλαμβάνει τις συνοικίες από Νέο Κόσμο μέχρι Στάδιο.

Περιλαμβάνει τις περιοχές:Μετς
Νέος Κόσμος
Άγιος Αρτέμιος
Παγκράτι

Το 3ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, περιλαμβάνει τις ΝΔ. συνοικίες (Αστεροσκοπείου, Πετραλώνων, Μεταξουργείου και Θησείου).

Περιλαμβάνει τις περιοχές:Βοτανικός
Μεταξουργείο
Γκάζι
Πετράλωνα
Ρουφ
Θησείο

Ο χάρτης του Δήμου Αθηναίων:




Να σημειωθεί πως όσοι επιλέξουν να αποσύρουν τα ακίνητα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ή ανοίξουν κλειστά ακίνητα και τα διαθέσουν σε μακροχρόνια μίσθωση, θα απαλλαγούν για τρία χρόνια από τον φόρο στα ενοίκια.



Συνεπώς σε όλο το κέντρο της Αθήνας μέχρι τα το Θησείο, στα Πετράλωνα, το Παγκράτι, μέχρι και τον Νέο Κόσμο, παγώνει για έναν χρόνο η έκδοση νέων αδειών για ιδιοκτήτες που θέλουν να μπουν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.


Τα Airbnb θα έρθουν αντιμέτωπα και και με την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Όπως ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό το τέλος αυξάνεται (από Απρίλιο έως Οκτώβριο), αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών.

Το τέλος ανέρχεται σήμερα έως 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου