Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2024

Δεξιότερα της ΝΔ το «κοντέρ» γράφει σταθερά πάνω από 20% στις δημοσκοπήσεις Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό με τρίτο κόμμα την Ελληνική Λύση και ψηλά την Αφροδίτη Λατινοπούλου.




ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

 
 


Τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι σοκαριστικά για το κυβερνητικό επιτελείο και επιβεβαιώνουν τους φόβους όσους προέβλεπαν ότι αν δεν μετακινηθεί η κυβέρνηση από τη λογική της ανελαστικής προσήλωσης στις δημοσιονομικές ισορροπίες, το κλίμα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω και η «αίγλη» της αυτοδυναμίας θα μετατραπεί σε εφιαλτική αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου στα δεξιά της ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται το τελευταίο διάστημα, περιλαμβανομένων και των δύο τελευταίων, της GPO και της Metron Analysis, τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά και ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος συγκεντρώνουν ποσοστό τουλάχιστον 20%, με το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου να …σκαρφαλώνει στην τρίτη θέση (Metron Analysis) και τη Φωνή Λογικής της Αφροδ. Λατινοπούλου να εξασφαλίζει άνετη είσοδο στη βουλή με ποσοστό πάνω από 5% ( Metron Analysis).


Η εικόνα αυτή προδιαγράφει ότι αν δεν μεταβληθούν δραστικά οι σημερινές ισορροπίες, τότε η ΝΔ θα αναγκαστεί να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο από τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της. Μία προοπτική που προφανώς θα επηρεάσει σημαντικά την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης.

Επιπρόσθετα, είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη της εξουσίας το 2019, που η φθορά είναι ραγδαία και για τον ίδιον τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται τέταρτος σε δημοφιλία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.


Από την ανάλυση και κυρίως από τη σύνθεση των επιμέρους ευρημάτων, προκύπτει ένα άκρως προβληματικό τοπίο για την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία:Έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης για τις ικανότητές της. Ενδεικτικά, το 70% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Metron Analysis εκτιμά ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση
Δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει δραστικά το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα, δηλαδή την ακρίβεια.
Bλέπει τα ποσοστά της καθηλωμένα σταθερά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% και συγκεκριμένα, στο 29% στη Metron Analysis και στο 27,2% της GPO.
Η Νέα Δημοκρατία παραμένει το κόμμα με την υψηλότερη συσπείρωση, έχει όμως σαφείς διαρροές τόσο προς το ΠΑΣΟΚ και προς τα κόμματα της δεξιάς και άκρας Δεξιάς

«Σιγά - σιγά, γινόμαστε Ευρώπη» σχολιάζουν πικρόχολα βουλευτές της ΝΔ, υπονοώντας ότι όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στην Ελλάδα, ενισχύονται σημαντικά οι δυνάμεις που βρίσκονται στα δεξιά και ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος, ενώ οι δυνάμεις στην κεντροαριστερά και αριστερά υποχωρούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου