Σάββατο, Σεπτεμβρίου 28, 2024

«Πόλεμος» ΗΠΑ - Γαλλίας με Ισραήλ για το σχέδιο κατάπαυσης πυρός στον Λίβανο - Οπισθοχώρηση Νετανιάχου Νέες λεπτομέρειες έρχονται στο «φως» γύρω από το σχέδιο 21μερης κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο.






 
 


«Πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ Γαλλίας, ΗΠΑ και Ισραήλ για το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, που θα διαρκούσε 21 ημέρες, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην Μ. Ανατολή.


 

Υπενθυμίζεται, πως Γαλλία και ΗΠΑ, μαζί με αραβικές και δυτικές χώρες, κάλεσαν τηνΤετάρτη να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών» προκειμένου να δοθεί «ευκαιρία στη διπλωματία». Όμως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου το «σνόμπαρε», λέγοντας πως ο στρατός του θα συνεχίσει τη μάχη με τη Χεζμπολάx «με όλη την απαραίτητη ισχύ».


Σήμερα, έρχονται νέα στοιχεία στο «φως» γύρω από το σχέδιο, το οποίο, όπως τονίζουν Γάλλοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι καταρτήθηκε σε συνεργασία με τον Νετανιάχου και όλα έδειχναν πως θα γίνει αποδεκτό από τον ίδιο.

Δύο μέρες μετά το «ναυάγιο» με το σχέδιο δυτικοί διπλωμάτες κατηγορούν τον Νετανιάχου πως παίζει διπλό παιχνίδι, τονίζοντας ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες συμφώνησε με την πρόταση για εκεχειρία, αλλά δημοσίως το απέρριψε.
Τι άλλαξε και απορρίφθηκε το σχέδιο για εκεχειρια;

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν πως ήταν σίγουροι πως το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που οι ΗΠΑ και η Γαλλία παρουσίασαν μια μέρα νωρίτερα στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα γινόταν δεκτό από το Ισραήλ. Όπως είπαν, η απόρριψή του ήταν έκπληξη.






Γάλλος αξιωματούχος που μίλησε στους Times of Israel ανέφερε πως η πρωτοβουλία κατάπαυσης του πυρός είχε συντονιστεί και από το Ισραήλ.

Ωστόσο, το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε μια αυστηρή διάψευση ότι είχε συναινέσει στην ιδέα, κάνοντας λόγο για μια «αμερικανο-γαλλική πρόταση στην οποία ο πρωθυπουργός δεν απάντησε καν». Αντίθετα, ο Νετανιάχου έδωσε εντολή για μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση στη Χεζμπολάχ.


Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων λίγες ώρες μετά τα σχόλια του Νετανιάχου, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «είχαν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι κατά τη σύνταξη [της δήλωσης] και κατά την παράδοσή της, οι Ισραηλινοί ήταν πλήρως ενημερωμένοι και γνώριζαν πλήρως κάθε λέξη της. Δεν θα το κάναμε αν δεν πιστεύαμε ότι θα γινόταν δεκτή με τη σοβαρότητα με την οποία συντάχθηκε».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ επέμεινε επίσης την Πέμπτη ότι η έκκληση για κατάπαυση του πυρός ήταν «συντονισμένη» με το Ισραήλ, παρά την απόρριψη.

Ανώτερος διπλωμάτης που μίλησε στους Times of Israel δήλωσε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και ο Λίβανος έδωσαν κατ' ιδίαν στους διαμεσολαβητές την υποστήριξή τους για τη συμφωνία πριν από την ανακοίνωσή της. Μάλιστα, ο διπλωμάτης είπε ότι ο Νετανιάχου και οι βοηθοί του συμμετείχαν στενά στη διαμόρφωση και έγκριση της κοινής αμερικανο-γαλλικής δήλωσης.


Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε στους Times of Israel την Πέμπτη ότι «υπήρξαν συζητήσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο μεταξύ των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ισραήλ και από αυτές τις συζητήσεις καταλάβαμε ότι υπήρχε η βάση για να προχωρήσουμε στην κοινή ανακοίνωση».
Άλλαξε γνώμη το Ισραήλ;

Πάντως, φαίνεται πως μετά την αρχική απόρριψη του σχεδίου, το Ισραήλ κάνει πίσω και αρχίζει εκ νέου τις συζητήσεις της αμερικανογαλλικής πρωτοβουλίας.

Το Ισραήλ συζητά την πρωτοβουλία κατάπαυσης του πυρός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και «πώς μπορούμε να προωθήσουμε τον κοινό στόχο της επιστροφής των ανθρώπων με ασφάλεια στα σπίτια τους», ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ήταν «σημαντικό να διευκρινιστούν μερικά σημεία» λόγω «λανθασμένων αναφορών σχετικά με την πρωτοβουλία κατάπαυσης του πυρός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ».

«Το Ισραήλ συμμερίζεται τους στόχους της πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, να επιτρέψει στους ανθρώπους κατά μήκος των βόρειων συνόρων μας να επιστρέψουν με ασφάλεια και σιγουριά στα σπίτια τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


«Το Ισραήλ εκτιμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ στο πλαίσιο αυτό, διότι ο ρόλος των ΗΠΑ είναι απαραίτητος για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συναντήθηκαν για να συζητήσουν την πρόταση κατάπαυσης του πυρός την Πέμπτη και «θα συνεχίσουν τις συζητήσεις αυτές τις επόμενες ημέρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου