Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2024
Οριστικό: Εκλογές για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου Πέρασε η πρόταση της Π.Γ. για το χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ με 112 ψήφους.
SOOC | Menelaos Myrillas
Υπερψηφίστηκε, το Σάββατο (21/9), το χρονοδιάγραμμα που εισηγήθηκε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει Έκτακτο Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου, εκλογή προέδρου και ΚΕ στις 24 Νοεμβρίου με δεύτερο γύρο την 1η Δεκεμβρίου εφόσον χρειαστεί για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην Κουμουνδούρου.
Η εισήγηση της ΠΓ έλαβε 112 ψήφους, η πρόταση Τζάκρη, εκπροσωπώντας το «στρατόπεδο» Κασσελάκη, έλαβε 62 ψήφους, η πρόταση Πολάκη έλαβε 9 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 2 λευκά. Δεν πέρασε η πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς ώστε το Έκτακτο Συνέδριο να έχει και καταστατικό χαρακτήρα.
Μάλιστα, πέρασε η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου που αφορούσε πως είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε «κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης.
Πέρασε, επίσης, η πρόταση Σπίρτζη για την δημοσιοποίηση των Πόθεν Έσχες των υποψήφιων για την ηγεσία του κόμματος με 87 υπέρ και 84 κατά.
Τι έγινε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκαν δύο κυρίαρχες τάσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα εκλογής της νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Από τη μία, η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη που ζήτησε επίσπευση των εκλογών (όπως και ο Παύλος Πολάκης) και από την άλλη οι «87» που στοιχήθηκαν με την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας.
Ο Παύλος Πολάκης πρότεινε:29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων
05/10/2024 Διαρκές συνέδριο
03/11/2024 Α΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο
10/11/2024 Β΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο
Για λογαριασμό των «Κασσελίστας» την πρόταση υπέβαλε η Θεοδώρα Τζάκρη. Συγκεκριμένα, η πλευρά Κασσελάκη επιθυμούσε διήμερο αντί μονοήμερου Συνεδρίου, ενώ τοποθέτησε το δεύτερο γύρο εσωκομματικών εκλογών στις 9 Νοεμβρίου, λόγω του μαραθωνίου στην Αθήνα.
Αναλυτικά, η πρόταση των «Κασσελίστας» προέβλεπε:5-6 Οκτωβρίου Έκτακτο Συνέδριο Πολιτικών Θέσεων και Ανακήρυξης Υποψηφιοτήτων
3 Νοεμβρίου Εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής
9 Νοεμβρίου, δεύτερος γύρος για την εκλογή προέδρου, εάν χρειαστεί.
Αντίθετα, με την πρόταση που περιέχεται στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή συμφώνησαν οι «87» , οι οποίοι πρότειναν να προηγηθεί ο πολιτικός διάλογος και η κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας από τον εκάστοτε υποψήφιο Πρόεδρο, πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Συνεπώς, η ΠΓ εισηγήθηκε:Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου, με αντικείμενο την έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.
Η εκλογή συνέδρων να διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών.
Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής να διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
Επίσπευση των εκλογών ζήτησαν οι «Κασσελίστας»
Ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη, αποτυπώνοντας τις προθέσεις της πλευράς Κασσελάκη, στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα που και ο Παύλος Πολάκης θέλησε να γίνει πιο σύντομα η εκλογή προέδρου οι «87» επιμένουν για εκλογές το Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, η Θεοδώρα Τζάκρη πρότεινε στην ΚΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη:
«-5-6 Οκτωβρίου σύγκληση έκτακτου συνεδρίου
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου η ημερήσια διάταξη δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει δύο και μόνο θέματα:Α) Την έγκριση του κειμένου πολιτικής απόφασης και
Β) Την προσκόμιση των υπογραφών στήριξης κάθε υποψηφιότητας, τις ομιλίες των υποψηφίων προέδρων και την ανακήρυξή τους.
Κατά την κρίση μου δεν απαιτείται νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την έγκριση των κειμένων καθώς αυτή η αρμοδιότητα μπορεί να εκχωρηθεί στην Πολιτική Γραμματεία προκειμένου οι σύνεδροι να έχουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τα κείμενα και να μην ταλαιπωρούμε σε τέτοιους καιρούς τους συντρόφους με τρίτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε ένα μήνα. Ειδικά εφόσον δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο.
2) Την διεξαγωγή εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και, εφόσον προκύψει ανάγκη δευτέρου γύρου για την εκλογή προέδρου, αυτός να διεξαχθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου (καθώς 10 Νοεμβρίου διεξάγεται ο Μαραθώνιος της Αθήνας), ώστε να λυθεί οριστικά και από τα μέλη το ζήτημα της συλλογικής μας ηγεσίας» λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «Από την στιγμή που δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο, δεν υπάρχει και καμία βάσιμη αιτιολογία για οποιαδήποτε παράταση των ημερομηνιών».
Ο Κασσελάκης δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο έχει δηλώσει – εδώ και μέρες «παρών» στις εξελίξεις για το μέλλον του κόμματος.
Σημειώνεται πως βασικό κριτήριο για κατάθεση υποψηφιότητας, αποτελεί η συγκέντρωση 30 υπογραφών μελών της Κεντρικής Επιτροπής (ή-και βουλευτών).
Μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται ο Στέφανος Κασσελάκης να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του.
Ο Παύλος Πολάκης ζήτησε και αυτός επίσπευση της εκλογής προέδρου
Ο Παύλος Πολάκης μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, πρότεινε το εξής χρονοδιάγραμμα:1. 29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων (μοναδική προϋπόθεση οι 30 υπογραφές)
2. 05/10/2024 Διαρκές συνέδριο (με τους ίδιους συνέδρους με τον Φεβρουάριο ) για ανακήρυξη υποψηφιοτήτων!
3. 03/11/2024 Α΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο
4. 10/11/2024 Β΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο
Η εισήγηση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
Ο «οδικός χάρτης» της Κουμουνδούρου που καταλήγει στις κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει τους εξής «σταθμούς» όπως αποτυπώνονται στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση της ΠΓ:Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.
Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.
Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.
Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.
Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.
Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.
Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος- α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αντιπροσώπων και την εκλογή ΚΕ είναι 18/10/2024.
Νίκος Παππάς: Το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα
Το έκτακτο συνέδριο να συζητήσει και το καταστατικό του κόμματος πρότεινε ο Νίκος Παππας στην τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Να επιλέξουμε ένα χρονοδιάγραμμα και μια μέθοδο που ακουμπά στα κοινά κεκτημένα και μας θυμίζει γιατί είμαστε μαζί σε αυτή την αίθουσα. Και να θυμίσει στον κόσμο γιατί στρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Έξω από απολυτότητες» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, έμπειροι σύντροφοι και συντρόφισσες, έκαναν δουλειά με πάρα πολύ κόπο. Και έφεραν μια συνθετική πρόταση. Παρά τη διαφορετική επιλογή που κάνουν για το προσώπου του επόμενου προέδρου, ομονόησαν στις αναγκαίες αλλαγές. Το κόμμα θα συνεχίσει να έχει Νομαρχιακές Επιτροπές, θα οργανώσει τις περιφέρειακες του οργανώσεις, θα έχει εκλεγμένο οργανωτικό γραφείο. Θα την πετάξουμε αυτή τη δουλειά; Όχι, πρέπει να τη συζητήσουμε με τη βάση. Αυτή η δουλειά είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, που ξεκίνησε το 2022 καθυστερημένα, τότε που αποφασίσαμε να εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση» τόνισε ο Νίκος Παππάς.
Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως «και πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά. Αν θα μπορεί να ερμηνεύσει την εντολή ως επιταγή να φέρει τις δικές της προτάσεις για το καταστατικό. Οταν δεν θα έχει δεσμευτεί στο καταστατικό».
Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε στην τοποθέτηση του πως «οι ηγεσίες στην αριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις. Όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές.
Ακούω κουβέντες περί πραξικοπήματος, διαβάζω αθλιότητες περί χούντας. Το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Προβλέπει ότι οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές. Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες κουβέντες για την εσωτερική μας λειτουργία. Είναι πολύ βαριά η λέξη «χούντα» και η λέξη «πραξικόπημα». Εδώ υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες, που επί χούντας υπέφεραν. Εκτός και όσοι θεωρούν ότι έχει συντελεστεί πραξικόπημα, θα φέρουν και την πρόταση να αφαιρεθεί από το καταστατικό η ανάκληση».
Και κατέληξε λέγοντας πως «στη ΔΕΘ είχαμε μια συνεκτική παρουσία με προτάσεις. Εχθές προναγγείλαμε την κατάθεση τροπολογίας για την προστασία της αʼ κατοικίας και των δανειοληπτών. Θα ήμασταν πάρα πολύ περισσότερο παραγωγικοί αν δίναμε σε αυτά τον χώρο που θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο.
Οφείλουμε να αντισταθούμε στην επιχείρηση του ιστορικού αναθεωρητισμού του κ. Μητσοτάκη».
Φάμελλος: Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο
«Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος στην τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας δριμεία κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη. «Το τελευταίο περιστατικό της μομφής σαφώς μας έχει πληγώσει. Κάναμε πολλές προσπάθειες να το αποφύγουμε. Πρέπει να είμαστε όμως ξεκάθαροι: Η μομφή επιλέχθηκε και επιδιώχθηκε από τον πρώην πρόεδρο. Υποτιμώντας ότι αυτό θα είναι στίγμα για το κόμμα, υποτιμώντας τη δυνατότητα να φτάσουμε σε εκλογές από τη βάση, που τόσο συχνά ανέφερε αλλά δεν ήθελε να ακούσει τη γνώμη της. Και μάλιστα με τον ίδιο στη θέση του προέδρου μέχρι τις εκλογές νέας ηγεσίας« είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε: «Και αυτό κάνει ακόμα πιο υποκριτική την αντίδραση μετά το αποτέλεσμα της μομφής, γιατί μία διαδικασία την επιλέγουμε με βάση το καταστατικό και όχι αν μας συμφέρει το αποτέλεσμα ή όχι. Δεν μπορείς να ζητάς την υποβολή και ψήφιση μομφής και αν χάσεις να τη θεωρείς αντιδημοκρατική. Όπως είναι και απαράδεκτοι και καταδικαστέοι οι χαρακτηρισμοί των «κουκουλοφόρων» και της «εκτροπής», δείγματα μίας άλλης κουλτούρας και νοοτροπίας εκ μέρους του».
Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόσθεσε πως ο ίδιος θεωρεί πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι πολιτικές επιλογές του πρώην προέδρου που οδήγησαν στην πρόταση μομφής. Οι ασυνεπείς πολιτικές παλινωδίες, η αποσπασματικότητα, η παραβίαση των αποφάσεων του συνεδρίου, με τα παράλληλα φαινόμενα προσωπικής υπερπροβολής και απαξίωσης της συλλογικότητας, δεν μας στέρησαν μόνο ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές αλλά και οδήγησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη συρρίκνωση της απήχησής μας και στην κοινωνική απαξίωση. Ο αποκεφαλισμός του προεδρείου της ΚΟ χωρίς εισήγηση της ΠΓ και χωρίς καμία αιτιολογία ή έλλειμα, και η προσπάθεια αλλοίωσης των χαρακτηριστικών μας με την πρόταση καταστατικών ρυθμίσεων -που ευτυχώς απορρίφθηκαν στην επιτροπή καταστατικού- απέδειξαν την απόσταση του πρώην προέδρου από τις ιδέες μας αλλά και από τα χαρακτηριστικά του κόμματός μας. Δεν ήθελε αυτό το κόμμα, ένα άλλο ήθελε και για αυτό επανέφερε και την πρόταση αλλαγής του ονόματος όπως είχε γίνει και τον Φεβρουάριο με το ερωτηματολόγιο. Δεν είναι μόνο ότι οι επιλογές του και η πρακτική του δεν αντιστοιχούν στο ρόλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Το σημαντικότερο που ενδιαφέρει και την κοινωνία, είναι ότι αυτές οι επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη εξυπηρέτησαν το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάνει πάρτι εις βάρος της κοινωνίας. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ που εισπράττει από τη ρευστοποίησή μας».
Ο Σωκράτης Φάμελλος στην τοποθέτηση του σημείωσε πως «επειδή πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα οπαδισμού και απειλών, που αμφισβητούν το δημοκρατικό δικαίωμα της άποψης αλλά και την υποχρέωση της τήρησης του καταστατικού, οφείλω να πω ότι αυτές είναι νοοτροπίες και συμπεριφορές άλλων πολιτικών και κοινωνικών χώρων και δεν χωράνε στο σπίτι μας. Ούτε ο αυταρχισμός, ούτε οι κραυγές, ούτε ο στείρος θυμός».
Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εξελίξεων και στις υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως «οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου οφείλουν να εκφράζουν, να εξασφαλίζουν και να εγγυώνται την ενότητα, τη συλλογικότητα. Αλλά και τις αξίες και τις ιδέες της αριστεράς. Και φυσικά να δεσμεύονται για το σεβασμό των συλλογικών οργάνων και των αποφάσεων αυτών, όπου εκεί είχαμε και τη μεγαλύτερη ασυνέπεια».
Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε: «Η άποψή μου για τη διαδικασία του Συνεδρίου και των εκλογών προέδρου έχει εκφραστεί. Οφείλουμε όλες οι οργανώσεις μας να κουβεντιάσουν «ήρεμα και απλά» για την πολιτική μας πρόταση για την επόμενη ημέρα. Και αυτό προϋποθέτει ένα σοβαρό διάλογο στραμμένο στην πολιτική και με την ματιά και την σκέψη στο αύριο, που να καλεί όλο τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και όσους όσες έχουν αποτραβηχτεί και απογοητευτεί να συμμετέχουν. Για αυτό και το χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου και των εκλογών πρέπει να δώσει χρόνο για την επανεκκίνηση του κόμματος και την ενεργοποίηση των οργανώσεων. Δεν μπορούμε να ακούμε τα μέλη μόνο όταν ψηφίζουν για πρόεδρο και να μην θέλουμε να συζητάνε πολιτικά οι οργανώσεις και να μη λειτουργούν. Αυτός είναι ο κίνδυνος των fast track διαδικασιών που προτείνουν επιτάχυνση των διαδικασιών. Φυσικά και οι υποψηφιότητες μπορούν να τροφοδοτήσουν επιπλέον αυτό το διάλογο, αλλά όχι μόνο αυτές. Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο».
Θεοχαρόπουλος: Πέρασε η μομφή, τώρα θα πάμε στην βάση
«Στην προηγούμενη συνεδρίαση υπερψηφισθηκε η πρότασή μομφής και συνεπώς είναι συλλογική μας απόφαση ότι ο Στέφανος Κασσελακης εξέπεσε για όλα όσα έχει πει για τα "μαύρα ταμεια", για τη συνεχόμενη κατασκευή εσωτερικών εχθρών, την στοχοποίηση στελεχών, τον διχασμό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, τις εκκαθαρίσεις, τις προτάσεις ρευστοποίησης του κόμματος, την παραγωγή εσωστρέφειας και παραπολιτικής.Αυτή είναι πλέον θέση του κόμματος μας» τόνισε στην τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής η κατάσταση χειροτέρεψε από τον έκπτωτο πρόεδρο. Κουκουλοφόροι, εκτροπή, πραξικοπηματίες, στοχοποίηση στελεχών και νέες δολοφονίες χαρακτήρων.
Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σήμερα σε αυτό και να αποφασίσουμε ως Κ.Ε. ότι προσβλητικές αναφορές σε βάρος της προσωπικότητας στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως «κουκουλοφόροι», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές» κ.ά. καθώς και συμπεριφορές και πράξεις που στοχοποιούν βουλευτές και στελέχη του κόμματος είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν σχέση με την Αριστερά» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα και το Συνέδριο ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε πως «συμφωνώ με την κεντρική εισήγηση καθώς οι διαδικασίες δεν πρέπει να είναι ούτε fast track ούτε αργόσυρτες.
Για τις προϋποθέσεις έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, καταλήξαμε σε μια εισήγηση της πολιτικής γραμματείας που σωστά βάζει το θέμα ότι «η υποβολή υποψηφιότητας πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων». Δεν πρέπει να αλλάξει ο αριθμός των υπογραφών πρέπει να μείνει 30 όπως την προηγούμενη φορά για να μην υπάρχει καμία υπόνοια ότι κάποιος θέλει να αποκλείσει κάποιον ή κάποια. Προς το παρόν μόνο η πλευρά Κασσελάκη έχει ζητήσει αύξηση υπογραφών σε 50. Όσον αφορά τα κριτήρια διαφάνειας, στη συζήτηση που έχει γίνει έως τώρα κανένας δεν ήθελε και δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν από τους υποψήφιους.
Συνεπώς δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε αυτή η ένταση τις προηγούμενες μέρες. Κανονικά μόνοι τους οι υποψήφιοι με δική τους πρωτοβουλία θα έπρεπε να θέλουν ξεκάθαρους κανόνες.
Επαναλαμβάνω όλοι και όλες θα κριθούν στη βάση. Πρόταση μομφής έγινε γιατί δεν αποδέχθηκε ο Κασσελάκης να πάει στην βάση. Πέρασε η μομφή, τώρα θα πάμε στην βάση».
Και κατέληξε λέγοντας πως «τέλος ο στόχος οφείλει να είναι να γίνει ξανά ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου με στόχο να αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη για την κοινωνία κυβέρνηση του.
Πρόταση Σπίρτζη για δημοσιοποίηση Πόθεν Έσχες των υποψήφιων προέδρων
Την πρόταση του «οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος να καταθέτουν, με την υποψηφιότητά τους, το Πόθεν Έσχες που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πριν από την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο», κατέθεσε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το Σάββατο (21/9), ο Χρήστος Σπίρτζης.
Ειδικότερα, ο Χρήστος Σπίρτζης προτείνει: «Η διαφάνεια, η αλήθεια, η ειλικρίνεια, απέναντι σε κάθε πολίτη είναι αξιακή αρχή του κόμματός μας. Σήμερα, μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοουμένων για "μαύρα" ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων είναι επιτακτική ανάγκη για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε. Σε αυτό το πλαίσιο οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος να καταθέτουν, με την υποψηφιότητά τους, το Πόθεν Έσχες που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πριν από την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο. Στο πλαίσιο αυτό, προσβλητικές αναφορές σε βάρος της προσωπικότητας βουλευτών, στελεχών και μελών του κόμματος και, μάλιστα, για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως "κουκουλοφόροι", "πραξικοπηματίες", "εκτροπές" και άλλα καθώς και συμπεριφορές και πράξεις που στοχοποιούν βουλευτές και στελέχη του κόμματος είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά».
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση επιστροφή Κασσελάκη και εκλογή νέας ΚΕ
Την άμεση επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη στα καθήκοντα του καθώς και την άμεση διεξαγωγή του προγραμματισμένου Καταστατικού συνεδρίου και άμεση εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής ζητά η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Επειδή λοιπόν υπάρχει εμφανής δυσαρμονία της βάσης του κόμματος και του σώματος του Διαρκούς Συνεδρίου με τη συγκυριακή, ετερόκλητη, τεχνητή και ισχνή πλειοψηφία της ΚΕ, η απόφαση της «Άρσης της εμπιστοσύνης στον Πρόεδρο»,είναι πλέον καταστατικά και πολιτικά μετέωρη.
Απαιτούμε:Εφαρμογή και σεβασμός της απόφασης του Διαρκούς Συνεδρίου (2/24), από την ΚΕ και την Πολιτική Γραμματεία.
Άμεση επιστροφή του σ.Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη στα καθήκοντα του.
Άμεση διεξαγωγή του προγραμματισμένου Καταστατικού συνεδρίου και άμεση εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Επίσπευση της προσφυγής στη βάση του κόμματος (μέλη και φίλοι) με δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς τεχνικούς αποκλεισμούς, χωρίς καταστατικές παρεκτροπές» σημειώνει στο ψήφισμα της, το οποίο εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία, η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας, η μεγαλύτερη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος καθώς συγκεντρώνει περίπου το 10% των μελών.
«Στεκόμαστε στο πλευρό του νομίμως και δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σ. ΣτέφανουΚασσελάκη και ως ΝΕ Βόρειας Αθήνας, ως αριστεροί, ως δημοκράτες το ίδιο θα πράξουμε για κάθε νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο του κόμματός μας είτε τον ψηφίσαμε είτε όχι, είτε συμφωνούμε είτε όχι με επιλογές ή συμπεριφορές του.
Είμαστε ενάντια σε αποφάσεις που θίγουν τον πυρήνα των ιδεωδών για τα οποία αγωνιζόμαστε.
Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι για ένα κόμμα μελών και όχι μηχανισμών, χωρίς επετηρίδες και αριστερόμετρα, για μια κυβερνώσα Αριστερά που θα ανατρέψει τη λαίλαπα της ΝΔ και θα δώσει λύσεις στις ανάγκες και τις αγωνίες των πολλών, με το Λαό στο προσκήνιο» καταλήγει το ψήφισμα.
Αναλυτικά το ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο,
η οργή του λαού,
κυλάει πάνω απ´τα χωράφια
ποιος τη σταματάει, ποιος τη σταματάει.
Αιώνες γονατισμένη από την πίκρα,
η ψυχή του λαού,
φτερούγες τώρα βγάζει κι ανεβαίνει,
ποιος τη σταματάει, ποιος τη σταματάει.»
Φουέντε Οβεχούνα (Λόπε ντε Βέγκα-Θ.Μικρούτσικος)
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η μεγαλύτερη ΝΕ της χώρας με περίπου 15.000 μέλη σε 14 Δήμους, είναι πλέον υποχρεωμένη με αίσθημα ευθύνης και συντροφικότητας να τοποθετηθεί δημόσια, μετά τα γεγονότα της ΚΕ (7-8/9/24), την απόφαση της ΠΓ (12/9/24) και όσα ακούστηκαν τις τελευταίες 12 ημέρες στο δημόσιο διάλογο.
Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος το Συνέδριο (τακτικό-έκτακτο-διαρκές) «είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Ψηφίζει αποφάσεις που ισχύουν μέχρι το επόμενο συνέδριο». (Άρθρα 20-21-22)
«Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο. Είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου.» (Άρθρο 16 παρ1)
Δηλαδή το Συνέδριο αποφασίζει και η Κεντρική Επιτροπή εφαρμόζει αυτές τις αποφάσεις.
Και βεβαίως η ΚΕ δεν αντλεί από κανένα άρθρο του καταστατικού τη δικαιοδοσία «να εκφράζει αυθεντικά το καταστατικό του κόμματος».
Στο συνέδριο του Φεβρουαρίου 2024, οι σύνεδροι αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία ότι:
«Το συνέδριο επανεπιβεβαιώνει ότι το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ.
ΤΟ Συνέδριο ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ και ΔΙΝΕΙ ΕΝΤΟΛΗ στον Πρόεδρο και τα ΟΡΓΑΝΑ του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το Καταστατικό και τη Διακήρυξή μας, για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας»
Μόλις 5 μήνες μετά και ενώ έχουμε διανύσει μόνο το 1/3 της θητείας του σ.Προέδρου, η Κεντρική Επιτροπή αντί να εφαρμόσει, όπως υποχρεώνεται από το καταστατικό, απαρέγκλιτα την παραπάνω εντολή του Συνεδρίου, αποφασίζει την ενεργοποίηση της ρήτρας Άρσης Εμπιστοσύνης κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου σ. Στέφανου Κασσελάκη με αμφιλεγόμενες και διχαστικές αιτιολογίες που δεν μπορούν να είναι πειστικές για χιλιάδες των μελών του κόμματος.
Η Κεντρική Επιτροπή, υποκείμενο όργανο του Συνεδρίου (163 από 296 μέλη), με μια ισχνή πλειοψηφία 15 μελών της (από το απαιτούμενο όριο των 148) και με απόλυτα αμφιλεγόμενη διαδικασία αποφάσισε, να άρει την εμπιστοσύνη της στον Πρόεδρο του κόμματος.
Δυστυχώς 163 σύντροφοι/σσες της ΚΕ, αγνόησαν τους 75.000 που ψήφισαν τον σ. Κασσελάκη (9/23) και τη συντριπτική πλειοψηφία των 5.000 συνέδρων (2/24) που επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη της βάσης στον Πρόεδρο και δια μέσου μίας αντιδημοκρατικής και αμφιλεγόμενης «μυστικής ψηφοφορίας» που ήταν μυστική για τα 3/4 και φανερή για το 1/4 (τηλεφωνική κλήση με συνακρόαση), με την απαράδεκτη δικαιολογία «το έχουμε ξανακάνει ή συνηθίζεται», αποφασίζουν να αποπέμψουν τον Πρόεδρο του κόμματος.
Δυστυχώς σύντροφοι σπείρατε ανέμους και θα εισπράξουμε, όλοι μας, θύελλες.
Και βεβαίως οι εκλογές των Νομαρχιακών, γίνονται με μυστική ψηφοφορία, όπως άλλωστε οι εθνικές εκλογές, αλλά κατ´ αναλογία όπως η πρόταση μομφής στη Βουλή γίνεται με φανερή ψηφοφορία, έτσι έπρεπε να συμβεί και στην εσωκομματική πρόταση μομφής.
Γιατί εκείνοι που με την ψήφο τους, έδωσαν εντολή εκπροσώπησής τους στα μέλη της ΚΕ δικαιούνται να γνωρίζουν πως τα μέλη αυτά ψηφίζουν σε καίρια ζητήματα.
Γιατί - τελικά - ο αιρετός οφείλει να αναλαμβάνει δημόσια το βάρος τόσο σημαντικών αποφάσεων κι όχι να κρύβεται πίσω από «συνήθεις διαδικασίες» .
Γιατί έτσι διασφαλίζεται η διαφάνεια και ο σεβασμός στην ουσία της δημοκρατίας και δεν αφήνει τη γεύση «προνουντσιαμέντου» κάποιας κομματικής ελίτ.
Έτσι φτάσαμε στο σημείο το ανώτερο όργανο (ΚΕ) να αποφασίσει να μην εφαρμόσει την σαφέστατη απόφαση του ανωτάτου οργάνου (Συνέδριο) και να οδηγήσει το κόμμα σε μία πολιτική περιδίνηση που παρασύρει καταστροφικά τα μέλη μας, τις Οργανώσεις Μελών, τις Νομαρχιακές Επιτροπές αλλά και τον ευρύτερο πολιτικό μας χώρο, προς τέρψη της κυβέρνησης της ΝΔ και των επίδοξων επικυρίαρχων της Κεντροαριστεράς. Η πλειοψηφία της ΚΕ δεν έλαβε υπόψιν την ομαλή καθημερινή λειτουργία του Κόμματος και φέρει απόλυτα την ευθύνη για την δημοσκοπική κατρακύλα του Κόμματος.
Με την απόφασή της φέρει τεράστια ευθύνη, ότι για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας δεν μίλησε στην ΔΕΘ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του εν δυνάμει κυβερνητικού κόμματος.
Όσον αφορά την παρεπόμενη πρόταση της ΠΓ προς την ΚΕ, θα συμφωνήσουμε απόλυτα με την δεύτερη παράγραφο, ότι:
«Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών.»
Όμως αναρωτιόμαστε αν αυτός ο σεβασμός στις αποφάσεις, αφορά όλα τα μέλη ή κάποια από αυτά; Ο υπαινιγμός για «συμμόρφωση προς τας υποδείξεις» απευθύνεται ισότιμα σε όλους μας;
Γιατί τα αρμόδια όργανα δεν επέδειξαν την ίδια ευαισθησία, στην αντικαταστατική και κατ’ επανάληψη προσβλητική και υπονομευτική προς το κόμμα, τον Πρόεδρο και τα μέλη, συμπεριφορά - λίγων ευτυχώς - επώνυμων στελεχών, με δημόσιες τοποθετήσεις τους στα φιλοκυβερνητικά μέσα υπονομεύοντας το κόμμα.
Υπάρχουν πολιτικοί «αριστοκράτες» και «πληβείοι» στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;
Επειδή λοιπόν υπάρχει εμφανής δυσαρμονία της βάσης του κόμματος και του σώματος του Διαρκούς Συνεδρίου με τη συγκυριακή, ετερόκλητη, τεχνητή και ισχνή πλειοψηφία της ΚΕ, η απόφαση της «Άρσης της εμπιστοσύνης στον Πρόεδρο», είναι πλέον καταστατικά και πολιτικά μετέωρη.
Απαιτούμε:
-Εφαρμογή και σεβασμός της απόφασης του Διαρκούς Συνεδρίου (2/24), από την ΚΕ και την Πολιτική Γραμματεία.
-Άμεση επιστροφή του σ.Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη στα καθήκοντα του.
-Άμεση διεξαγωγή του προγραμματισμένου Καταστατικού συνεδρίου και άμεση εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής.
-Επίσπευση της προσφυγής στη βάση του κόμματος (μέλη και φίλοι) με δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς τεχνικούς αποκλεισμούς, χωρίς καταστατικές παρεκτροπές.
Στεκόμαστε στο πλευρό του νομίμως και δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σ. Στέφανου Κασσελάκη και ως ΝΕ Βόρειας Αθήνας, ως αριστεροί, ως δημοκράτες το ίδιο θα πράξουμε για κάθε νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο του κόμματός μας είτε τον ψηφίσαμε είτε όχι, είτε συμφωνούμε είτε όχι με επιλογές ή συμπεριφορές του.
Είμαστε ενάντια σε αποφάσεις που θίγουν τον πυρήνα των ιδεωδών για τα οποία αγωνιζόμαστε.
Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι για ένα κόμμα μελών και όχι μηχανισμών, χωρίς επετηρίδες και αριστερόμετρα, για μια κυβερνώσα Αριστερά που θα ανατρέψει τη λαίλαπα της ΝΔ και θα δώσει λύσεις στις ανάγκες και τις αγωνίες των πολλών, με το Λαό στο προσκήνιο.
Μαρούσι 20 Σεπτεμβρίου 2024
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία της ολομέλειας της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας
Δείτε φωτογραφίες από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου