Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 19, 2024

Τα 3,2 δισ. ευρώ έφτασαν τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες - Αυξήθηκαν 400 εκατ. ευρώ σε επτά μήνες Την ανηφόρα τραβάνε ξανά τα «φέσια» του δημοσίου - Απλήρωτες οφειλές των νοσοκομείων τα περισσότερα - «Δυσλειτουργίες και όχι έλλειψη χρημάτων» λένε από την κυβέρνηση







«Πιστώσεις υπάρχουν αλλά… αργούν να φτάσουν εκεί που πρέπει», απαντούν από το οικονομικό επιτελείο στις επικρίσεις επαγγελματιών (υγείας κυρίως) ή και άλλων ιδιωτών προμηθευτών του δημοσίου, στην ανησυχητική καθυστέρηση που παρατηρείται στις πληρωμές τους.

Μετά από χρόνια, αύξηση καταγράφεται και πάλι στα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες, τα οποία στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 έχουν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών, περίπου τα μισά είναι απλήρωτα χρέη των νοσοκομείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα εντοπίζεται εν πολλοίς σε δυσλειτουργίες ή ανεπάρκειες των διοικήσεων οι οποίες, πάντως, τελούν υπό αντικατάσταση και αναμένονται να επιλεγούν νέες -με πολύ αυστηρές διαδικασίες ΑΣΕΠ και αυξημένα προσόντα και ικανότητες- ως τα τέλη του χρόνου ή τις αρχές του επόμενου.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τον μήνα Ιούλιο το δημόσιο είχε χρέη σε καθυστέρηση της τάξεως των 2,6 δισ. ευρώ. Επιπλέον, εκκρεμούσαν επιστροφές φόρων σε ιδιώτες ύψους 600 εκατ. ευρώ από την Εφορία. Συνολικά αυξήθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ μέσα σε επτά μήνες, στα 3,2 δισ. ευρώ από περίπου 2,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Τη μερίδα του λέοντος αποτελούν τα χρέη των νοσοκομείων προς ιδιώτες. Τα χρέη τους σε προμηθευτές, ιατρούς κλπ τον Ιανουάριο του 2024 είχαν φτάσει στα 1,45 δισ. ευρώ, που ήταν ρεκόρ 10ετίας! Σταδιακά μειώθηκαν (με πληρωμές αλλά και διαγραφές – claw back) στα 1,165 δισ. τον Ιούνιο, αλλά τον Ιούλιο προστέθηκαν νέα και έφτασαν στα 1,182 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου