Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2024

Στη μέγγενη των τεκμηρίων η σύνταξη ανασφάλιστων ηλικιωμένων - Πώς χάνουν 400 ευρώ το μήνα Τα τεκμήρια φέρνουν περικοπές στις συντάξεις των ανασφάλιστων.




ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Σε δραστικό περιορισμό οδηγούνται οι ηλικιωμένοι που δικαιούνται σύνταξη ανασφάλιστου λόγω… αντικειμενικών κριτηρίων.


 

Σχεδόν 35.000 ηλικιωμένοι άνω των 67 ετών λαμβάνουν κάθε μήνα περί τα 400 ευρώ (399,54 € για την ακρίβεια, στα επίπεδα της πάλαι ποτέ βασικής σύνταξης του ΟΓΑ) σαν ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΑ.


Πρόσκειται για άτομα που στη διάρκεια του εργασιακού βίου δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν τα ελάχιστα χρόνια ασφάλισης (15ετία) γα να λάβουν σύνταξη από τον ΕΦΚΑ, ή έχουν χρέη –συνήθως πάνω από 30.000 ευρώ- και δεν μπορούν να αποπληρώσουν (ελεύθεροι επαγγελματίες).

Για την καταβολή της σύνταξης πρέπει ο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 8.640 ευρώ, εάν πρόσκειται για σύζυγο μισθωτό ή ελεύθερο επαγγελματία, ή τα 400 ευρώ το μήνα (σ.σ. όσο και η καταβολή στους ανασφάλιστους) στις περιπτώσεις που ο έτερος σύζυγος συνταξιοδοτείται από τον ΕΦΚΑ.


Στις περιπτώσεις οφειλετών του ΕΦΚΑ ο ανασφάλιστος ναι μεν λαμβάνει την παροχή από τον ΟΠΕΚΑ, με τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις (ετήσιο εισόδημα κ.λπ.), πλην όμως το χρέος εξακολουθεί να βαραίνει την περιουσία του και δεν μπορεί να την μεταβιβάσει. Εκτός και εάν τη ρυθμίσει, πληρώνει κανονικά τις δόσεις εν ζωή, οπότε διαγράφεται το υπόλοιπο χρέος με τον θάνατό του. Εξάλλου, με την ρύθμιση λαμβάνει ασφαλιστική ενημερότητα και μεταβιβάζει την περιουσία του εν ζωή…
Προϋποθέσεις

Ωστόσο, οι οικονομικές προϋποθέσεις δεν έχουν αναπροσαρμοστεί (εισόδημα από τον ιδιωτικό τομέα και από συντάξεις), ενώ με τα αντικειμενικά κριτήρια ουδείς ελεύθερος επαγγελματίας δύναται να δηλώσει εισόδημα κάτω των 13.000-15.000 ευρώ (αναλόγως και των 3ετιών που δραστηριοποιείται…)

Κατά συνέπεια, αν στην οικογένεια ο έτερος σύζυγος εργάζεται, ακόμη και με μερική απασχόληση, πόσο μάλιστα να λαμβάνει σύνταξη ή να ασκεί ελευθέριο επάγγελμα, χάνεται η σύνταξη ανασφάλιστου…


Να σημειωθεί ότι στο εισόδημα για την καταβολή των 400 ευρώ από τον ΟΠΕΚΑ, δεν υπολογίζονται:Οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρίες λόγω της αναπηρίας τους.
Το διατροφικό επίδομα που χορηγείται στους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και στους μεταμοσχευμένους.
Το επίδομα ανεργίας.
Η διατροφή που καταβάλλεται σε ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο.

Ως προς τα περιουσιακά στοιχεία προβλέπεται:Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000€.
Κινητή περιουσία: Το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης της κινητής περιουσίας του αιτούντος (επιβατικά ΙΧ, ΜΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των 6.000€.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου