Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 18, 2024
Τι πρέπει να γνωρίζετε για καθένα από τα 4 στάδια ζωής της γάτας σας Μυρτώ Τζώρτζου
Photo: Shutterstock
Αν και το γνωρίζουμε από την πρώτη στιγμή που υιοθετούμε ένα ζώο, δεν παύει να μας θλίβει. Τα αγαπημένα μας κατοικίδια έχουν συγκριτικά με εμάς πολύ λίγα χρόνια ζωής που σημαίνει ότι δεν θα τα έχουμε όσο θα θέλαμε κοντά μας.
Αυτό όμως που πρέπει να σκεφτούμε αφού τα πράγματα είναι έτσι και δεν αλλάζουν είναι η μικρή σε διάρκεια ζωή τους να είναι η καλύτερη που θα μπορούσαν να έχουν. Να ζουν με αγάπη, φροντίδα και ό,τι άλλο χρειάζονται. Σε ένα ήρεμο περιβάλλον, προστατευμένα και χωρίς άγχος.
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι τα στάδια ζωής τους. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα περνούν κάποια στάδια, τα οποία βέβαια αλλάζουν -λόγω της μικρής ζωής τους- πολύ γρήγορα. Εκεί που είναι μωράκια, ξαφνικά τα βλέπουμε μεγάλα.
Το ζώο σε κάθε στάδιο της ζωής του έχει διαφορετικές ανάγκες. Για παράδειγμα, δεν φτάνει μόνο να τo ταΐσουμε αλλά να τo ταΐσουμε και κατάλληλα ανάλογο με την ηλικία που είναι.
Αν έχετε γατούλα, δώστε λίγη προσοχή ώστε να μάθετε ποια είναι τα στάδια της ζωής της και ποιες είναι οι ανάγκες της σε κάθε ένα από αυτά. Γιατί δεν έχει ένα γατάκι τις ίδιες ανάγκες με ένα ηλικιωμένο ζώο.
Στάδιο 1: Γατάκια έως 12 μηνών (Kittens)
Το πρώτο στάδιο μιας γάτας είναι όταν αυτή είναι μωρό γατάκι. Διαρκεί από τη στιγμή της γέννησης μέχρι τη στιγμή που θα γίνει 12 μηνών.
Τα μωρά θα αρχίσουν να ανοίγουν τα μάτια τους σε περίπου 7-14 ημέρες. Όπως γίνεται με ένα ανθρώπινο μωρό, έτσι και στις γάτες τα μάτια τους θα είναι μπλε για λίγο και σταδιακά θα προσαρμοστούν ώστε να είναι πράσινα, κίτρινα, καφέ. Ή μπορεί και να παραμείνουν μπλε.
Σε αυτό το στάδιο ζωής δεν πρέπει να παραλείπετε τις κτηνιατρικές εξετάσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι όσο συχνές χρειάζεται για τις πρώτες εβδομάδες και μήνες της ζωής τους. Εμβολιασμοί, ιατρικές εξετάσεις, στείρωση, τσιπάρισμα είναι απολύτως απαραίτητα.
Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε το ζώο σας για να εντοπίσετε σημάδια πιθανής ασθένειας ή σημάδια στρες. Αν δείτε ότι υπάρχει αποστροφή στο άγγιγμα ή στην επαφή, έλλειψη όρεξης και άλλα, να σκεφτείτε μήπως η γατούλα σας πονάει κάπου.
Σε αυτή την ηλικία αρχίζει και η εκπαίδευση πολλών πραγμάτων. Να μάθει, για παράδειγμα, να πηγαίνει στην αμμολεκάνη της, να συνηθίσει το κλουβί μεταφοράς, να μη δαγκώνει όταν παίζει, να χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιο και όχι τα έπιπλα- κάτι μάλλον δύσκολο-, να μην ανεβαίνει στους πάγκους της κουζίνας, στα τραπέζια κτλ.
Το πρώτο έτος της γάτας σας είναι επίσης η καλύτερη στιγμή για να συνηθίσει τις πρακτικές περιποίησης, το κόψιμο των νυχιών και το βούρτσισμα των δοντιών, τα οποία θα συμβάλουν στην υγεία και τη μακροζωία της. Αν δεν τα μάθει σε αυτή την ηλικία, δύσκολα θα τα μάθει σε άλλη.
Η ηλικία αυτή είναι επίσης η ηλικία της τρέλας. Μην της στερήσετε το παιχνίδι αλλά φροντίστε να της μάθετε τα όριά της. Χωρίς φωνές, χωρίς τιμωρία. Μην της στερήσετε ούτε τον ύπνο καθώς τις περισσότερες ώρες της μέρας θα βρίσκεται στην αγκαλιά του Μορφέα. Και εκεί να την αφήνετε.
Αυτό είναι επίσης το στάδιο όπου τα γατάκια μεγαλώνουν με τεράστια άλματα τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Αφιερώστε χρόνο για να παίξετε και να δεθείτε μαζί τους.
Στάδιο 2: Εφηβεία και ενηλικίωση, 1-6 ετών (Young Adult)
Η γάτα σε αυτό το στάδιο καταλαβαίνει περισσότερο τον εαυτό της και θέλει να εξερευνά τον κόσμο. Εξακολουθεί να μεγαλώνει και μπορεί να δείχνει κάποια επιθετικότητα, τόσο με εσάς όσο και με άλλες γάτες. Η επιθετικότητα μεταξύ των γατών μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτό το στάδιο της ζωής μαζί με τη σεξουαλική ωριμότητα.
Κατά τη διάρκεια των νεαρών ενήλικων ή εφηβικών χρόνων της θα συνεχίσει να έχει πολλή ενέργεια και αγάπη για το παιχνίδι. Είναι σημαντικό να της έχετε διάφορα παιχνίδια ώστε να μένει δραστήρια. Να ασκείται σωματικά και πνευματικά. Συνεχίστε και σε αυτό το στάδιο ζωής της με ετήσιες κτηνιατρικές επισκέψεις και προληπτική φροντίδα. Οι γάτες κρύβουν πολύ καλά τα προβλήματα υγείας τους, γι’ αυτό μη διστάσετε να καλέσετε τον κτηνίατρό σας αν δείτε αλλαγή στη συμπεριφορά της δικής σας.
Να ξέρετε ότι αυτό είναι ένα από τα ευκολότερα στάδια της ζωής μιας γάτας.
Στάδιο 3: Ώριμες ενήλικες γάτες, 7-10 ετών (Mature Adult)
Οι ενήλικες γάτες που είναι στην ηλικία από 7 μέχρι 10 ετών μπορεί να αρχίσουν να μην έχουν τόση ενέργεια με πριν. Θα συνεχίσουν βέβαια να παίζουν και να μαθαίνουν νέα κόλπα, όπως πώς να ανακτούν αντικείμενα, να κυνηγούν και πολλά άλλα. Σε αυτό το στάδιο καλό είναι να κινούνται ώστε να διατηρήσουν το βάρος τους που συνήθως αυξάνεται αυτά τα χρόνια.
Φροντίστε επίσης να πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για τσεκάπ τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοείτε. Συνεχίστε επίσης να την παρακολουθείτε για ασυνήθιστες συμπεριφορές που συχνά είναι ένδειξη προβλήματος υγείας.
Στάδιο 4: Ηλικιωμένες γάτες, πάνω από 10 ετών (Senior)
Οι ηλικιωμένες γάτες μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές συμπεριφοράς (π.χ. αλλαγές στη φωνή, αλλαγές στη χρήση της αμμολεκάνης, δυσκολία στο να ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες). Για αυτό χρειάζονται πολλή αγάπη και επίσης πολλή προσοχή.
Η διατροφή τους πρέπει να αλλάξει καθώς σε αυτό το στάδιο της ζωής τους έχουν τελείως διαφορετικές διατροφικές ανάγκες.
Οι ηλικιωμένες γάτες θα πρέπει να επισκέπτονται τον κτηνίατρο τουλάχιστον κάθε έξι μήνες. Η προληπτική φροντίδα και οι προληπτικοί έλεγχοι μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που μπορεί να κρύβουν πριν αυτά γίνουν τόσο σοβαρά και δεν μπορούν πλέον να θεραπευτούν.
Σε αυτή την ηλικία μπορεί να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας είναι πιο αργή λόγω αρθρίτιδας, την οποία μπορούμε να βοηθήσουμε με συμπληρώματα και φάρμακα.
Φροντίστε επίσης να τοποθετήσετε τα παιχνίδια της, την αμμολεκάνη και το κρεβατάκι της σε μέρη που μπορεί εύκολα να τα προσεγγίσει. Η συχνότητα χρήσης της αμμολεκάνης μπορεί επίσης να αλλάξει, ειδικά αν αρχίσουν τα προβλήματα με τα νεφρά.
Τελικά αυτό που βλέπουμε είναι ότι η γάτα μας μάλλον δεν έχει 9 ζωές. Οπότε ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη βοηθήσουμε σε αυτή τη ζωή ώστε να είναι υγιής και ευτυχισμένη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου