Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 25, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Τα μυστήρια με τα «πόθεν έσχες» και οι 60 ημέρες στο τούνελ της αυτοκαταστροφής Η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ παίρνει νέα τροπή μπροστά στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.






ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

 

 


Όταν τελείωσε, την περασμένη Πέμπτη, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφές. Με 30 υπογραφές «κατεβαίνεις» στην εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία της Κουμουνδούρου. Όταν τελείωσε, την περασμένη Κυριακή, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και πάλι σαφές - το ασαφές. Ή τούμπαλιν.
 

Για ΣΥΡΙΖΑ γίνεται η κουβέντα ούτως ή άλλως.


«Άνοιξε» το παράθυρο και «κάθισε» στο τραπέζι των αποφάσεων η ψήφιση της δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες ως προϋπόθεση για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος. Η σύγκρουση, με άλλα λόγια, παίρνει νέα τροπή μπροστά στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.

Ακόμα και για έμπειρους παρατηρητές της καθημερινότητας του ΣΥΡΙΖΑ είναι θολή η στόχευση περί αυτής της επιπρόσθετης προϋπόθεσης. Ακόμα και αυτοί που δίνουν την ερμηνεία του ενός πρόσθετου εμποδίου στην υποψηφιότητα Κασσελάκη δεν μπορούν να εξηγήσουν εύκολα την νέα παράμετρο που τέθηκε σχετικά με τις υποψηφιότητες και «γεννά» ερωτήματα. Και αυτό από την στιγμή, όπως λένε, που δεν θα γίνει κάποιος έλεγχος στα πόθεν έσχες, καθώς δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει από τους μηχανισμούς του ίδιου του κόμματος, όπως, πάλι, σημειώνουν. Και από την στιγμή που δεν θα τύχει κάποιου ελέγχου ψάχνουν την απάντηση στο ερώτημα αν είναι υπόχρεος και με ποια ιδιότητα ο Κασσελάκης, αυτή την στιγμή, να δημοσιοποιήσει το πόθεν έσχες του. Ιδιαίτερα από την στιγμή που ο ίδιος έχει δηλώσει πως το έχει καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές.


Αυτή η συζήτηση, μάλιστα, αποτυπώνεται στην επιστολή τεσσάρων μελών της Κεντρικής Επιτροπής προς την Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου. «Το σκεπτικό της εν λόγω πρότασης, από νομικής και τεχνοκρατικής απόψεως στερείται νομιμότητας, σοβαρότητας και δεν μπορεί να εφαρμοστεί» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Γιάννης Ρέππας, Λίλα Σουλελέ, Άννα Κωνσταντινίδου και Δέσποινα Μαυρομμάτη. «Για να υποβάλει ένας πολίτης δήλωση Πόθεν Έσχες βάσει του ν. 5026/2023 πρέπει να χαρακτηριστεί ως “υπόχρεος” από Δημόσια Αρχή. Κοινώς δεν υποβάλει όποιος θέλει, όποτε θέλει την σχετική δήλωση, και δεν νοείται ως υπόχρεος δήλωσης ο υποψήφιος Πρόεδρος κόμματος. Οι υπόχρεοι προς υποβολή απαριθμίζονται ειδικά στις περιπτώσεις του νόμου και δεν δύναται η απόφαση πολιτικού κόμματος (ως εν προκειμένω της Κεντρικής Επιτροπής ή άλλου οργάνου ) να υποχρεώσει μέλη του κόμματος ή όχι σε υποβολή δήλωσης αν δεν περιλαμβάνονται στα υπόχρεα πρόσωπα» επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους.
Τούνελ

Την ώρα που «τρέχουν» όλα αυτά με την σύγκρουση εντός του ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει παραπάνω από σφοδρή, δυο μήνες «γεμάτοι» μένουν για την προεδρική εκλογή. Στη μέση, περίπου, θα μεσολαβήσει το «εκρηκτικό» τριήμερο του έκτακτου Συνεδρίου. Οι υποψήφιοι για την αρχηγία θα το έχουν ήδη δηλώσει νωρίτερα έχοντας πάρει «αριθμό πρωτοκόλλου» από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Το «καλεντάρι» της Κουμουνδούρου είναι γεμάτο «κυκλωμένες» ημερομηνίες που «μυρίζουν»… κατάρρευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει στο τούνελ μιας ιδιαίτερα μακριάς εσωκομματικής προεκλογικής τροχιάς. Με ότι αυτό σημαίνει για το «στάτους» που διατηρεί, έστω και αυτή την στιγμή, στην πολιτική «σκακιέρα». Βγαίνοντας από την σήραγγα της εσωκομματικής αναμέτρησης κινδυνεύει να δει ότι τον έχει προσπεράσει ο πολιτικός χρόνος. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται δεύτεροι στις δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή, βυθίζεται στην πέμπτη θέση των μετρήσεων. Με δυο ίδιες εσωκομματικές «μάχες» ηγεσία να ξεδιπλώνονται, πρώτα στο ΠΑΣΟΚ και κατόπιν στον ΣΥΡΙΖΑ, μένει να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η Κουμουνδούρου στις αρχές του Δεκέμβρη που έχει τοποθετηθεί η κάλπη της. Οι συγκρίσεις με τις κάλπες της Χαριλάου Τρικούπη, στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα ο εντυπωσιακός αριθμός της συμμετοχής που προβλέπουν παρατηρητές γύρω από το ΠΑΣΟΚ, θα είναι αναπόφευκτες. Και, μαζί, η «κατάρρευση» του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η εικόνα της «επόμενης ημέρας» για την Κουμουνδούρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου