Τρίτη, Σεπτεμβρίου 24, 2024

Λίβανος: Νέο ισραηλινό πλήγμα στα νότια της Βηρυτού - Στόχος διοικητής της Χεζμπολάχ, τουλάχιστον 6 νεκροί Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα ισραηλινά πυρά στον Λίβανο.




AP Photo/Mohammed Zaatari

 


Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν νέο πλήγμα ακριβείας στη Βηρυτό, καθώς οι επιθέσεις στον Λίβανο συνεχίζονται.

 

Την εξέλιξη ανακοίνωσε ο Ισραηλινός Στρατός, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.


Δύο πηγές ασφαλείας του Λιβάνου τόνισαν ότι το νέο αυτό ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας είχε στόχο υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ. Η τύχη του παραμένει άγνωστη, είπαν.

Σύμφωνα με την ανακοίωση από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από το συγκεκριμένο πλήγμα.





Την Κυριακή (23/9) μια από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ είχε στόχο τον στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου Αλί Καράκι.

Με ανακοίνωσή της η σιιτική οργάνωση τόνισε ότι ο Καράκι «είναι καλά» και βρίσκεται σε «ασφαλή τοποθεσία».


Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο τους τελευταίους μήνες ήδη έχουν σκοτωθεί ο «υπ’ αριθμόν δύο», ο Ιμπραχίμ Ακίλ, καθώς και ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, Φουάντ Σουκρ.
Σε εξέλιξη το τρίτο κύμα βομβαρδισμών στον Λίβανο

Το μεσημέρι της Τρίτης (24/9) το Ισραήλ ανακοίνωσε, σύμφωνα με το CNN, πως ολοκληρώθηκε και το «δεύτερο κύμα» των επιθέσεων σε θέσεις της Χεζμπολάχ.

«Πριν από λίγη ώρα, με την καθοδήγηση των υπηρεσιών πληροφοριών, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε τρομοκρατικούς στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στην Μπεκάα και σε διάφορες περιοχές του νότιου Λιβάνου», ανέφερε ο IDF.

«Μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν ήταν κτίρια στα οποία αποθηκεύονταν όπλα, κέντρα διοίκησης και πρόσθετες τοποθεσίες τρομοκρατικής υποδομής», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι εντοπίστηκαν δευτερογενείς εκρήξεις, οι οποίες υποδεικνύουν ότι «μεγάλες ποσότητες όπλων ήταν αποθηκευμένες στα κτίρια».




Ωστόσο, το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε απόσπασμα από τον αρχηγό του ισραηλινού επιτελείου, Χέρζι Χάλεβι, ο οποίος προειδοποιεί για πιο σφοδρά χτυπήματα την Τρίτη (24/9), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Χεζμπολάχ δεν πρέπει να κάνει διάλειμμα -θα επιταχύνουμε τις επιθετικές επιχειρήσεις σήμερα. Ενισχύουμε τις μονάδες μας και ενεργούμε με όλη μας την ισχύ».

Λίγη ώρα μετά, ο IDF μέσω Χ ανακοίνωσε πως ακόμη ένα κύμα επίθεσης, το τρίτο κατά σειρά.
Συνεχίζονται τα καραβάνια των εκτοπισμένων προς τη Βηρυτό



Οι ανταποκριτές των μεγάλων Μέσων, όπως και το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου, ανέφεραν ότι μέχρι το μεσημέρι στα νότια του Λιβάνου είχε παρατηρηθεί «μεγάλος συνωστισμός στα βενζινάδικα και στους φούρνους από τους εκτοπισμένους».


Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Μάθιου Σάλτμαρς δήλωσε ότι περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες, αλλά αναμένουμε ότι οι αριθμοί αυτοί θα αρχίσουν να αυξάνονται», είπε και πρόσθεσε: «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Είναι πολύ χαοτική και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου