Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 06, 2024

7 πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για το σεξ σύμφωνα με τους ειδικούς

 









ΤΗΣ ΠΕΓΚΥΣ ΜΠΑΜΠΑ 


Χαμηλή λίμπιντο, δυσκολία για οργασμό και πόση είναι η «φυσιολογική» συχνότητα, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που όλοι μας διαχειριζόμαστε όταν πρόκειται για το σεξ.



Όταν πρόκειται για το σεξ και την ερωτική σύνδεση, ο καθένας μας μπορεί να ανακαλύψει εκεί έξω αμέτρητα βίντεο, podcasts, βιβλία και εγχειρίδια με συμβουλές. Τι θα εύχονταν όμως πραγματικά να ξέρουμε οι ειδικοί επιστήμονες και θεραπευτές γύρω από το σεξ; Αυτοί, που περνούν τις μέρες τους βοηθώντας άτομα και ζευγάρια να περιηγηθούν στην πολυπλοκότητα της σεξουαλικής τους ζωής;



1. Η συχνότητα δεν είναι το παν
Μια από τις πιο συνηθισμένες ανησυχίες που φέρνουν οι άνθρωποι στη σεξοθεραπεία είναι το πόσο συχνά κάνουν ή δεν κάνουν σεξ. Είτε επειδή συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους, είτε επειδή ανησυχούν ότι δεν κάνουν αρκετά, πολλοί άνθρωποι παγιδεύονται στο παιχνίδι των αριθμών. Οι θεραπευτές ωστόσο συμφωνούν ότι η συχνότητα δεν είναι το καλύτερο μέτρο μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής. «Η ποιότητα των σεξουαλικών σας εμπειριών είναι πολύ πιο σημαντική από την ποσότητα», λέει η Dr. Emily Morse, γνωστή σεξοθεραπεύτρια και οικοδέσποινα του podcast Sex with Emily. Αντί να εστιάζουμε λοιπόν στο πόσο συχνά κάνουμε σεξ, η Dr. Morse συμβουλεύει να δίνουμε προσοχή στο πόσο ικανοποιητικές είναι αυτές οι επαφές και στο αν ικανοποιούν τις ανάγκες τις δικές μας και του συντρόφου μας.

2. Η επιθυμία αυξομειώνεται και αυτό είναι φυσιολογικό
Η επιθυμία δεν είναι μια σταθερά. Είναι φυσιολογικό η σεξουαλική μας επιθυμία να αυξάνεται και να μειώνεται λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως το άγχος, η υγεία, η δυναμική της σχέσης και οι αλλαγές στη ζωή μας, όπως η απόκτηση παιδιών ή η γήρανση. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η αναντίστοιχη λίμπιντο μεταξύ των συντρόφων είναι κάτι σύνηθες και συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί με ανοιχτή επικοινωνία και αμοιβαία κατανόηση. Αντί να θεωρούμε λοιπόν τις διακυμάνσεις στην επιθυμία ως πρόβλημα, μπορούμε να τις δούμε ως μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε νέους τρόπους σύνδεσης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον πειραματισμό με διαφορετικές μορφές οικειότητας ή απλώς την εξεύρεση άλλων τρόπων για να είμαστε κοντά όταν ο ένας σύντροφος δεν έχει διάθεση για σεξ.



3. Η επικοινωνία είναι το κλειδί-αλλά δεν είναι μόνο για να μιλάτε
Όλοι έχουμε ακούσει ότι η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας στις σχέσεις, αλλά όταν πρόκειται για το σεξ, δεν είναι μόνο το να μιλάς -είναι και το πώς μιλάς. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται να συζητήσουν για το σεξ επειδή δεν έχουν τα εργαλεία ή τη γλώσσα για να το κάνουν αποτελεσματικά. Τονίζουν ότι αν και η συζήτηση για το σεξ μπορεί να είναι αμήχανη, είναι απαραίτητη για μια υγιή σεξουαλική σχέση. Συνιστούν έτσι να διαθέσουμε χρόνο για να συζητήσουμε τη σεξουαλική μας σχέση με τρόπο που δεν θα μας κρίνει, εστιάζοντας σε αυτά που απολαμβάνουμε και οι δύο και σε αυτά που θα θέλαμε να δοκιμάσουμε, παρά σε αυτά που μας λείπουν.

4. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή
Σε έναν κόσμο γεμάτο περισπασμούς, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να είναι πλήρως παρόντες κατά τη διάρκεια του σεξ. Οι σεξοθεραπευτές συχνά ενθαρρύνουν την ενσυνειδητότητα ως έναν τρόπο βελτίωσης της σεξουαλικής οικειότητας. Η Dr. Lori Brotto, κορυφαία ερευνήτρια στον τομέα της σεξουαλικής υγείας, προτείνει ότι η ενσυνειδητότητα -η πλήρης δέσμευση και η επίγνωση της παρούσας στιγμής- μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις σεξουαλικές μας εμπειρίες. «Η ενσυνειδητότητα σας βοηθάει να συντονιστείτε με το σώμα σας και το σώμα του συντρόφου σας, κάνοντας το σεξ πιο ευχάριστο και συνδετικό», τονίζει. Απλές πρακτικές, όπως η εστίαση στην αναπνοή σας ή στις αισθήσεις που βιώνετε, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ποιότητα των σεξουαλικών σας επαφών.

5. Είναι εντάξει να ζητάτε βοήθεια
Παρά το αυξανόμενο «άνοιγμα» γύρω από το σεξ, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να ντρέπονται ή να θεωρούν ταμπού το να ζητήσουν βοήθεια για σεξουαλικά τους θέματα. Ωστόσο, οι σεξοθεραπευτές θέλουν να γνωρίζετε ότι είναι εντάξει -και συχνά απαραίτητο- να ζητάτε βοήθεια. Είτε αντιμετωπίζετε μια συγκεκριμένη σεξουαλική δυσλειτουργία, είτε παλεύετε με την επιθυμία, είτε αντιμετωπίζετε προκλήσεις στη σχέση σας, η αναζήτηση επαγγελματικής καθοδήγησης μπορεί να είναι απίστευτα ωφέλιμη. Η Dr. Laura Berman, θεραπεύτρια σεξ και σχέσεων, τονίζει ότι δεν είναι ντροπή να ζητάτε βοήθεια. «Η σεξουαλική υγεία αποτελεί ζωτικό μέρος της συνολικής ευημερίας», λέει. «Αν κάτι δεν λειτουργεί για εσάς, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε το ζήτημα, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα».

6. Δεν υπάρχει «φυσιολογικό» όταν πρόκειται για το σεξ
Ένα από τα πιο καθησυχαστικά πράγματα που οι σεξοθεραπευτές θέλουν να γνωρίζετε είναι ότι δεν υπάρχει καθολικό πρότυπο για το τι είναι «φυσιολογικό» στο σεξ. Το «φυσιολογικό» είναι άκρως υποκειμενικό και διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο και από ζευγάρι σε ζευγάρι. Η Dr. Kristen Mark, ερευνήτρια σε θέματα σεξουαλικής υγείας, επισημαίνει ότι οι κοινωνικές πιέσεις και οι απεικονίσεις των μέσων ενημέρωσης μπορούν να δημιουργήσουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες, οδηγώντας τους ανθρώπους να αισθάνονται ανεπαρκείς ή μη φυσιολογικοί. «Το πιο σημαντικό είναι ότι εσείς και ο σύντροφός σας είστε ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι με τη σεξουαλική σας σχέση», εξηγεί. «Μην συγκρίνετε τη σεξουαλική σας ζωή με αυτό που νομίζετε ότι κάνουν οι άλλοι. Επικεντρωθείτε σε αυτό που λειτουργεί για εσάς».

7. Η οικειότητα πηγαίνει πέρα από το σεξ
Ενώ το σεξ είναι μια σημαντική πτυχή της οικειότητας, δεν είναι ο μόνος τρόπος να συνδεθείτε με τον σύντροφό σας. Πολλοί σεξοθεραπευτές τονίζουν τη σημασία της καλλιέργειας της συναισθηματικής και σωματικής οικειότητας με άλλους τρόπους, όπως μέσω της στοργής, των κοινών εμπειριών και της ανοιχτής επικοινωνίας. «Η οικοδόμηση οικειότητας εκτός της κρεβατοκάμαρας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη σεξουαλική σας σχέση», λέει η Dr. Megan Fleming, κλινική ψυχολόγος και σεξοθεραπεύτρια. «Όταν αισθάνεστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι, το σεξ γίνεται συχνά πιο ουσιαστικό και ευχάριστο».
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal image

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου