Σάββατο, Σεπτεμβρίου 07, 2024

Το ποδοσφαιράκι, η μπίρα και ο πόνος στη μέση: Η βόλτα Μητσοτάκη στα περίπτερα της 88ης ΔΕΘ (φωτο+videos)



Το παρασκήνιο της -συντομότερης από κάθε άλλη χρονιά- περιήγησης του πρωθυπουργού στα σταντς της 88ης διοργάνωσης της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία

των Ισμήνη Μπαλαλέ και Κώστα Κεχαγιά

Την καθιερωμένη βόλτα στα περίπτερα της 88ης ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Φέτος η περιήγηση του κ. Μητσοτάκη ήταν πολύ συντομότερη από κάθε προηγούμενη χρονιά (μόλις μονόωρη), ενώ δεν επισκέφθηκε -όπως συνήθιζε- όλα τα περίπτερα εκτός από αυτό της τιμώμενης χώρας Γερμανίας, το οποίο και εγκαινίασε, επιλέγοντας μόνον εξωτερικά σταντς στη διαδρομή του στο εκθεσιακό κέντρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρονικά περιορισμένη βόλτα οφειλόταν σε ενοχλήσεις που ένιωθε στη μέση του.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης παρέστη στην τελετή αγιασμού της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης για τη φετινή διοργάνωση, ενώ συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo.

Από τις πρώτες στάσεις του πρωθυπουργού στη βόλτα του ήταν το σταντ της Voria.gr, όπου τον υποδέχθηκε ο εμπορικός διευθυντής Θοδωρής Κωστικιάδης. «Η Βόρεια Ελλάδα πάει πολύ καλά οικονομικά», είπε ο κ. Μητσοτάκης, με τον κ. Κωστικιάδη να απαντά: «Κι εμείς πηγαίνουμε καλά». «Χαιρόμαστε πολύ, να είστε καλά», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.






Στη συνέχεια παρακολούθησε επίδειξη drone στο σταντ του υπουργείο Εθνικής Αμύνης, με την οποία δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε, και μίλησε με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου τους... εκμυστηρεύτηκε ότι νιώθει ενοχλήσεις στη μέση του.




Image


Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μίλησε με τον χάλκινο Ολυμπιονίκη του Παρισιού Νταουρέν Κουρουγκλίεβ και τον συνεχάρη για την επιτυχία του, ενώ βγήκαν και αναμνηστική φωτογραφία.
Image


Κουβέντα είχε και με τα χάλκινα παιδιά της κωπηλασίας, Αντώνη Παπακωνσταντίνου και Πέτρο Γκαϊδατζή, ο οποίος μάλιστα είναι από την Καλαμαριά. Στην... παρέα ήταν και οι Ολυμπιονίκες Δώρα Γκουντούρα (ξιφασκία), με καταγωγή από την Ελασσόνα, και ο Στέφανος Ντούσκος (κωπηλασία) από τα Γιάννενα, οι οποίοι επίσης είχαν χειραψία με τον πρωθυπουργό και έγιναν αποδέκτες των συγχαρητηρίων του.




Κατά τη διάρκεια της βόλτας του, συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, ο οποίος του μίλησε για το πρότζεκτ ανάπλασης της ΔΕΘ, τα σχέδια της οποίας χαρακτήρισε εξαιρετικά. «Θα κάνουμε ένα πολύ ωραίο πάρκο και ένα πολύ ωραίο εκθεσιακό κέντρο για τη Θεσσαλονίκη. Θα σας δούμε το απόγευμα (σ.σ. στην ομιλία για τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ», του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.



Ακολούθως ο πρωθυπουργός μίλησε και με μικρούς αθλητές της ΠΑΕ Ακρίτες Συκεών και φωτογραφήθηκε μαζί τους. Ρώτησε μάλιστα τα παιδιά πόσο χρονών είναι και χαμογέλασε, ενώ δεν είπε όχι σε μία ομαδική σέλφι μαζί τους.
Image




Επόμενη στάση του πρωθυπουργού το περίπτερο της «Νύμφη», όπου δοκίμασε μία από τις μπίρες της ζυθοποιίας. «Στην υγειά σας» ευχήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ρωτώντας αργότερα στέλεχος της εταιρείας αν «πηγαίνουν καλά». «Δόξα τω Θεώ» απάντησε το στέλεχος.



Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός εισήλθε στο περίπτερο της τιμώμενης χώρας Γερμανίας, εγκαινιάζοντας μαζί με τον αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ και τον υπουργό Γεωργίας της χώρας, Τζεμ Έζντεμιρ.

«Είναι μεγάλη μας τιμή να είμαστε εδώ μαζί μας. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή μου ως υπουργός σε αυτή τη θρυλική έκθεση. Είναι τιμή για όλη τη Γερμανία που είμαστε η τιμώμενη χώρα. Όλοι ξέρουν ότι έχουμε μια ιδιαίτερη ιστορία με την Ελλάδα αλλά οι άνθρωποι είναι αυτοί που έφτιαξαν τις σχέσεις, ξεπέρασαν τα προβλήματα και δημιούργησαν αυτή τη στενή σχέση», είπε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη σημασία της παρουσίας της Γερμανίας στην έκθεση αλλά και των 130 εταιρειών που δίνουν το παρών. «Είναι γ ευκαιρία να βρούμε νέες συνεργασίες, να ενισχύσουμε τις επενδύσεις. Υπάρχει μια εξαιρετική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Η κλιματική κρίση, η πράσινη μετάβαση και η προστασία του περιβάλλοντος είναι στο επίκεντρο των πολιτικών μας, και μαζί θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό δρόμο», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, σημείωσε ότι η φέτος με τη Γερμανία είναι η μεγαλύτερη παρουσία ξένης συμμετοχής.

.


Image


Στη συνέχεια της βόλτας του στο περίπτερο της Γερμανίας πέρασε από το σταντ του digital ecosystem Germany (DeHub) όπου έγινε αναφορά για τη σημασία της ανάπτυξης γερμανικών εταιρειών στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, σημειώθηκε πως το γεγονός πως η ελληνική οικονομία βελτιώνεται αποτελεί σημαντικότατο κίνητρο για περαιτέρω επενδύσεις.

Έπαιξε, μάλιστα, επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών και Κλιματικής Αλλαγής, Ρόμπερτ Χάμπεκ, και τον Γερμανό υπουργό Γεωργίας, Τζεμ Έζντεμιρ στο ποδοσφαιρικό τμήμα της Λειψίας. Όταν, δε, τον ρώτησαν τι ομάδα είναι, ο πρωθυπουργός απάντησε... διπλωματικά. «Είμαι Ολυμπιακός. Εδώ στη Θεσσαλονίκη, βέβαια, πρέπει να λέω ΠΑΟΚ!», είπε χαριτολογώντας ο κ. Μητσοτάκης στους Γερμανούς αξιωματούχους.



Λίγο πριν τις 13:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την περιήγησή του στα περίπτερα και τα σταντς της 88ης ΔΕΘ και αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις της διεθνούς εκθέσεως, όπου θα επιστρέψει στις 19:30 απόψε για την επίσημη τελετή εγκαινίων και την ομιλία του, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου