Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 23, 2024

Λίβανος: Ειδικό σχέδιο των ΗΠΑ για εκκένωση χιλιάδων Αμερικανών - Στέλνουν στρατό στην περιοχή Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Axios - Οι Αμερικανοί προετοιμάζουν «ασφαλή διάδρομο» μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Λίβανο.



(AP Photo/Hussein Malla)

 

 


Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των Αμερικανών στο Λίβανο, σε περίπτωση που χρειαστεί οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε εκκένωση Αμερικανών πολιτών, καθώς κλιμακώνονται οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, όπως αναφέρει το Axios επικαλούμενο δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους και έναν Αμερικανό.


 

Υπάρχουν χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες που ζουν και εργάζονται στο Λίβανο και μια περαιτέρω κλιμάκωση των μαχών προς τον πόλεμο είναι πιθανό νσ χρειαστεί να γίνει εκκένωση.


Σημειώνεται πως η τελευταία φορά που ο αμερικανικός στρατός εκκένωσε Αμερικανούς από τον Λίβανο ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, οι ΗΠΑ στέλνουν «μικρό αριθμό» πρόσθετων στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή. Χωρίς πάντως να διευκρινίζεται αν η αποστολή τους είναι η συμμετοχή στην πιθανή εκκένωση Αμερικανών πολιτών από το Λίβανο. 

Το Πεντάγωνο ανέφερε συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα (23/9) ότι «υπό το πρίσμα της αυξημένης έντασης στη Μέση Ανατολή και από περίσσεια σύνεσης, στέλνουμε έναν μικρό αριθμό πρόσθετου αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού προς τα εμπρός για να ενισχύσουμε τις δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στην περιοχή. Για λόγους ασφαλείας των επιχειρήσεων, δεν θα σχολιάσουμε ούτε θα παράσχουμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες».

Εντωμεταξύ, ένα ισραηλινό πλήγμα νωρίς το βράδυ της Δευτέρας (23/9) στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου είχε ως στόχο τον ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ Αλί Καράκι, αρχηγό της νότιας διοίκησης της λιβανέζικης οργάνωσης, δήλωσε μια πηγή ασφαλείας στο Reuters.


Ακόμη δεν είναι γνωστή η κατάσταση του Καράκι. Μια πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η επίθεση αυτή έγινε με ισραηλινό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Το Ισραήλ είναι δεκτικό στις ανησυχίες των ΗΠΑ

Τουλάχιστον 274 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν στο πιο μαζικό κύμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στο Λίβανο εδώ και δεκαετίες.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε επίσης ένα μπαράζ πυραύλων προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που έφτασαν πιο μακριά στο Ισραήλ από τις προηγούμενες επιθέσεις από τις 8 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το Axios Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Πεντάγωνο επανεξετάζει τις τελευταίες ημέρες τα σχέδια εκκένωσης των Αμερικανών στο Λίβανο.


Το Σάββατο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συζήτησε το θέμα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ σε τηλεφωνική επικοινωνία και έθεσε την ανάγκη λήψης μέτρων «αποσυγκέντρωσης» σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί μια τέτοια εκκένωση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι IDF δεν θα στοχεύσουν Αμερικανούς πολίτες ή αμερικανικές δυνάμεις, δήλωσαν Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Όστιν υπογράμμισε τη σημασία του να διασφαλιστεί ότι οι IDF δεν θα χτυπήσουν Αμερικανούς που εκκενώνουν τον Λίβανο, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

«Ο υπουργός Όστιν τόνισε την ανησυχία του για την ασφάλεια και την προστασία των Αμερικανών πολιτών στην περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου υποστράτηγος Πατ Ράιντερ.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ενώ δεν έχει ληφθεί απόφαση να προχωρήσει η εκκένωση, οι Ισραηλινοί είναι δεκτικοί στις ανησυχίες των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές.
Αρχηγός IDF: Χτυπάμε υποδομές που έχτιζε 20 χρόνια η Χεζμπολάχ

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Herzi Halevi λέει ότι ο στρατός διαλύει τις υποδομές της Χεζμπολάχ που είχε δημιουργήσει επί 20 χρόνια.


«Οι IDF ξεκίνησαν σήμερα το πρωί μια προληπτική επιθετική επιχείρηση. Αφαιρούμε [την] στρατιωτική υποδομή που η Χεζμπολάχ έχτισε για 20 χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», λέει ο Halevi σε ένα βίντεο που διανεμήθηκε από τις IDF, από μια εκτίμηση στο υπόγειο δωμάτιο διοίκησης του στρατού.

«Χτυπάμε στόχους, προετοιμάζουμε τα επόμενα στάδια... στο τέλος, όλα πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία των συνθηκών για την επιστροφή των [εκτοπισμένων] κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους», προσθέτει.
Ιράν: Δεν θέλουμε πόλεμο

Το Ιράν είναι διατεθειμένο να αποκλιμακώσει τις εντάσεις με το Ισραήλ, εφόσον δει το ίδιο επίπεδο δέσμευσης από την άλλη πλευρά, δήλωσε ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν.

«Είμαστε πρόθυμοι να αφήσουμε στην άκρη όλα τα όπλα μας, αρκεί το Ισραήλ να είναι πρόθυμο να κάνει το ίδιο», δήλωσε ο Πεζεσκιάν στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Δεν επιδιώκουμε να αποσταθεροποιήσουμε την περιοχή».


Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ιράν δεν επιδιώκει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή και ότι μια τέτοια σύγκρουση δεν θα είχε νικητές.

«Δεν θέλουμε πόλεμο. ... Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά», δήλωσε ο Πεζεσκιάν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Δεν επιθυμούμε να γίνουμε η αιτία της αστάθειας στην περιοχή».

Ο Πεζεσκιάν κάλεσε σε διάλογο για την επίλυση της ασταθούς κατάστασης στη Μέση Ανατολή και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υποδαυλίζει τις εντάσεις και υποκινεί τις συγκρούσεις, αναφερόμενος σε δολοφονίες στην Τεχεράνη και αλλού που, όπως είπε, πραγματοποίησε το Ισραήλ.
«Γνωρίζουμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ότι εάν ξεσπάσει ένας μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, δεν θα ωφελήσει κανέναν σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Ισραήλ είναι αυτό που επιδιώκει να δημιουργήσει αυτή την ευρύτερη σύγκρουση», είπε.
Πανικός στο Λίβανο: Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Οι εικόνες από την πόλη Σιδώνα με τα οχήματα να έχουν κατακλύσει τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο, κατευθυνόμενα προς τη Βηρυτό, είναι αποκαλυπτικές του πανικού που επικράτησε στα νότια τμήματα της χώρας. Οι αρχές του Λιβάνου ετοιμάζουν ήδη κάποιους καταυλισμούς – καταφύγια για τους εκτοπισμένους.

























«Αλλάζουμε τις ισορροπίες» δηλώνει ο Νετανιάχου

Κατά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε διαμηνύσει πως «θα αλλάξουμε τον χάρτη της Μέσης Ανατολής». Σχεδόν ένα χρόνο μετά, το Ισραήλ άνοιξε το μέτωπο και με τον Λίβανο, καθώς τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα, όπως επισημαίνουν αναλυτές, δεν αποτελούν πλέον κλιμάκωση, αλλά πόλεμο.

«Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξουμε την ισορροπία ασφαλείας, την ισορροπία δυνάμεων στο βορρά - αυτό ακριβώς κάνουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σφυροκόπημα με εναέριους βομβαρδισμούς κυρίως στο νότιο Λίβανο.

Από νωρίς σήμερα κάτοικοι της χώρας λαμβάνουν μηνύματα από ισραηλινούς που τους καλούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις περιοχές τους, εάν σε αυτές βρίσκονται υποδομές της Χεζμπολάχ. «Χτυπάμε τρομοκρατικούς στόχους στην κοιλάδα Μπεκάα. Η Χεζμπολάχ αποθηκεύει στρατηγικά όπλα εκεί, σε κτίρια πολιτών, και χρησιμοποιεί τον πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα και εν γνώσει του τον θέτει σε κίνδυνο», ισχυρίστηκε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι και πρόσθεσε:

«Προειδοποιώ τους Λιβανέζους κατοίκους στα χωριά στην κοιλάδα Μπεκάα. Αυτή είναι μια συγκεκριμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της κοιλάδας Μπεκάα. Οι κάτοικοι που βρίσκονται κοντά σε κτίρια ή μέσα σε σπίτια όπου φυλάσσονται βλήματα και όπλα, απομακρυνθείτε αμέσως από αυτά!».

Προάγγελος του μπαράζ των αεροπορικών βομβαρδισμών υπήρξε το αιματηρό διήμερο εκρήξεων από το σαμποτάζ στους βομβητές και τους ασυρμάτους της Χεζμπολάχ. Η πρωτοφανής επιχείρηση από το Ισραήλ , που στήθηκε με εταιρείες φαντάσματα οι οποίες ανέλαβαν την προμήθεια εξοπλισμού, άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, που έφεραν πάνω τους ή είχαν στο χώρο τους τις παγιδευμένες με εκρηκτικά συσκευές επικοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου