Κυριακή, Σεπτεμβρίου 22, 2024

Αυξημένη επιτήρηση στο Bayesian, λόγω φόβων για τους σκληρούς δίσκους του Λιντς...




Οι ιταλικές αρχές επιβεβαίωσαν το αίτημα για επιπλέον ασφάλεια σε ό,τι αφορά το ναυάγιο του πολυτελούς γιοτ Bayesian, το οποίο βυθίστηκε τον Αύγουστο ανοιχτά της Σικελίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά από τους 22 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός επιχειρηματίας, Μάικ Λιντς, καθώς εκφράστηκαν φόβοι ότι υλικό σε στεγανά χρηματοκιβώτια του σκάφους θα μπορούσε να ενδιαφέρει ξένες κυβερνήσεις, όπως η Ρωσίας και η Κίνας...



Ιταλοί εισαγγελείς φοβούνται ότι επίδοξοι κλέφτες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να φτάσουν στο ναυάγιο προκειμένου να λεηλατήσουν ακριβά κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα επί του σκάφους, στα οποία όμως μπορεί να περιλαμβάνονται κρυπτογραφημένοι σκληροί δίσκοι με δεδομένα πληροφοριών, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. 

Οι αρχές φέρονται να ανησυχούν ότι δύο δίσκοι, που φέρεται να είχε μαζί του ο μεγιστάνας, θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια, ενώ αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ζήτησαν να παρακολουθείται στενά το σκάφος με επιφανειακή και υποβρύχια επιτήρηση. «Έγινε δεκτό και υλοποιήθηκε επίσημο αίτημα για πρόσθετη φύλαξη του ναυαγίου μέχρι να μπορέσει να ανελκυσθεί», δήλωσε στο CNN ο Φραντσέσκο Βενούτο από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Σικελίας.


Επιζώντες φέρεται να είπαν στους εισαγγελείς ότι ο Λιντς «δεν εμπιστευόταν τις υπηρεσίες cloud» και κρατούσε τα δεδομένα του μαζί του. Ο επιχειρηματίας εκτιμάται πως είχε διασυνδέσεις με βρετανικές, αμερικανικές και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών αλλά και να είχε πουλήσει την Darktrace, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης στον κυβερνοχώρο, στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Ορλάντο Μπράβο, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Thoma Bravo.

Η εταιρεία με έδρα το Κέιμπριτζ ιδρύθηκε το 2013 από τον Στίβεν Χάξτερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας κυβερνοάμυνας της MI5, ο οποίος έγινε διευθύνων σύμβουλος της Darktrace. Η Huxter προσέλαβε ως διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας τον Andrew France, βετεράνο της GCHQ, της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών και ασφάλειας. Ο πρώην επικεφαλής της MI5 Τζόναθαν Έβανς συμμετείχε επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της Darktrace, μαζί με τον Τζιμ Πένροουζ, βετεράνο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ που έχει εργαστεί για 17 χρόνια, μεταξύ άλλων στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με το Politico.


Η προηγούμενη εταιρεία του Λιντς, η Autonomy, την οποία πούλησε στην Hewlett-Packard το 2011, συνδεόταν επίσης με κυβερνητικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και φέρεται να ειδικεύεται σε «προηγμένα συστήματα υποκλοπής υπολογιστών».

Τον κίνδυνο ότι οι σκληροί δίσκοι του 59χρονου που περιέχουν άκρως απόρρητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων κωδικών πρόσβασης και άλλων ευαίσθητων δεδομένων, θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια ξένων παραγόντων, έθεσε αξιωματούχος που εμπλέκεται στα σχέδια διάσωσης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, σύμφωνα με το CNN.

Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ξεκινήσει ποινική έρευνα για το ναυάγιο που έγιναν όταν συγγενείς του, ο δικηγόρος του και ο τραπεζίτης του γιόρταζαν την αθώωσή του τον Ιούνιο για τις κατηγορίες περί απάτης, που αφορούσαν την πώληση της Autonomy στην Hewlett-Packard για 11 δισ. δολάρια το 2011. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου