Κυριακή, Σεπτεμβρίου 08, 2024
Έρχεται έκρηξη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ - Η BC Partners και ένα αμερικανικό fund έτοιμα να ρίξουν 300-400 εκατ. στην Euroleague Νέα εποχή θα ξημερώσει για το ευρωπαϊκό μπάσκετ εφόσον πουληθεί το 30-40% της Euroleague, κάτι για το οποίο πρέπει να συμφωνήσουν οι 13 σύλλογοι/μέτοχοι.
Γράφει ο Μανώλης Καλουδάς
Πρόθυμη να προσθέσει επενδυτές και να πουλήσει ένα μερίδιο της ιδιοκτησία της Euroleague Commercial Assets (ECA) εμφανίζεται η Ευρωλίγκα, σύμφωνα με ΜΜΕ που ειδικεύονται σε οικονομικά θέματα, κάτι το οποίο αν συμβεί θα προκαλέσει έκρηξη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Ακριβώς αυτό συζητήθηκε όχι σε μία, αλλά σε δύο γενικές συνελεύσεις – η μία στη Βαρκελώνη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Με τη συμφωνία της διοργάνωσης με την πολυεθνική εταιρεία IMG, ειδικευμένη σε sports και fashion media – maketing, να λήγει το καλοκαίρι του 2026, υπάρχουν ακόμα δύο πλήρεις σεζόν για να μπουν όλα τα πράγματα στη θέση τους, όμως το ενδεχόμενο πώλησης ενός ποσοστού ανάμεσα στο 30 και στο 40% φαίνεται πως έχει αποκτά σάρκα και οστά.
Σύμφωνα με πηγές του έγκυρου Eurohoops, η παρουσίαση ήδη έγινε με τις εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων BC Partners – βασικός μέτοχος της United Group, η οποία με τη σειρά της είναι μητρική της ελληνικής Nova – και General Atlantic (αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης μετοχών που παρέχει κεφάλαια και στρατηγική υποστήριξη σε εταιρείες παγκόσμιας ανάπτυξης, με έδρα τη Νέα Υόρκη) να είναι πρόθυμες να αγοράσουν ένα ποσοστό κοντά στο 30% - 40% της εταιρείας, το οποίο αποτιμάται ανάλογα με το τελικό ποσοστό πώλησης μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, αυτή η πώληση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη σχετική απόφαση των σημερινών μετόχων, των 13 συλλόγων με συμβόλαια τύπου Α – δηλαδή τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Φενέρμπαχτσε, Αναντολού Εφές, Ολίμπια Μιλάνο, Μακάμπι Τελ Αβίβ, ASVEL, Μπάγερν Μονάχου, Ζαλγκίρις Κάουνας και ΤΣΣΚΑ Μόσχας – και αυτό δεν είναι κάτι που λύνεται σε μία μέρα, αλλά πρόκειται για μία μια διαδικασία που αναμένεται να πάρει χρόνο. Συνδέεται επίσης, σημειώνει το Eurohoops, με την απόφαση να υπογράψουν οι σύλλογοι νέα 15ετή συμβόλαια, πρόταση που είχε αρχικά εγκριθεί, όμως δεν είναι ακόμα επίσημη και φυσικά δεν υπάρχουν ακόμη υπογραφές στις νέες συμφωνίες.
Το όλο ζήτημα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο λόγω της ΤΣΣΚΑ, η οποία παραμένει ένας από τους ιδιοκτήτες της Ευρωλίγκα. Ενώ τίποτα δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, πολλοί άλλοι σύλλογοι/μέτοχοι περιμένουν οι Ρώσοι να επιστρέψουν στη διοργάνωση όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα ανάψει το «πράσινο φως». Δεδομένου ότι αυτή η πώληση είναι το κύριο θέμα των πρόσφατων συζητήσεων, όλα τα άλλα, συμπεριλαμβανομένου του οικοδεσπότη του Final Four για το 2025, έχουν πάει πίσω.
Γνωρίζοντες καλά την υπόθεση, όμως, λένε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός του 2024.
Φαβορί η BC Partners
Αν κάποια από τις δύο προτάσεις που έχει στα χέρια της η Euroleague Commercial Assets (ECA) φαντάζει αυτή τη στιγμή ως φαβορί, είναι αυτή της BC Partners. Είναι, για όσους δεν γνωρίζουν, μία βρετανική διεθνής επενδυτική εταιρεία, με περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού υπό διαχείριση σε ιδιωτικά κεφάλαια, πιστώσεις και ακίνητα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η παγκόσμια έδρα της βρίσκεται στο Λονδίνο και επενδύει σε όλους τους κλάδους.
Η BC Partners είναι γνωστή στη χώρα μας από την εποχή της κινητής τηλεφωνίας στα μέσα της δεκαετίας του 2000, αλλά και για την εμπλοκή της στα ελληνικά καζίνο στη συνέχεια και όχι μόνο. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον Νίκο Σταθόπουλο και έχει ήδη αποκτήσει την πρώην Wind, τη συνδρομητική της Nova και άλλα πολλά, εδώ και καιρό συζητούσε για την απόκτηση του μετοχικού πακέτου της Ίντερ, μια εξέλιξη που τελικά δεν ευοδώθηκε. Tο τελευταίο διάστημα διεκδικεί – ως μέλος επενδυτικού σχήματος – την εξαγορά του αμερικανικού πολυεθνικού Ομίλου Paramount (παραγωγός blockbuster ταινιών, ενώ ελέγχει μεταξύ άλλων το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News και το MTV), σε ένα επιχειρηματικό deal που κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες στη διεθνή οικονομική ειδησεογραφία.
United Group: Το δημιούργημα του Σέρβου δισεκατομμυριούχου, Ντράγκαν Σόλακ
H Nova βρίσκεται, όπως προαναφέραμε υπό τον έλεγχο της BC Partners, αλλά μέσω της United Group, την οποία εξαγόρασε το 2019 και πλέον βρίσκεται υπό καθεστώς πώλησης.
Ήταν το δημιούργημα του Σέρβου δισεκατομμυριούχου, Ντράγκαν Σόλακ, ο οποίος μέσα σε λιγότερο από 15 χρόνια δημιούργησε έναν ισχυρό όμιλο που συνδυάζει την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με τη συνδρομητική τηλεόραση. Ο εξαιρετικά χαμηλού προφίλ Σέρβος επιχειρηματίας, που είναι πλέον κάτοικος Ελβετίας, ίδρυσε το 2000 την Cable Distribution System (KDS) στο Κραγκούγιεβατς της Σερβίας.
Σήμερα η SBB, όπως μετονομάστηκε το 2004, είναι ο μεγαλύτερος εναλλακτικός πάροχος καλωδιακής τηλεόρασης στη Σερβία, με υπηρεσίες συνδρομητικής TV, ευρυζωνικών συνδέσεων στο Διαδίκτυο και σταθερής τηλεφωνίας. Μέσω της Telemach ο όμιλος του Solak κυριάρχησε και στις αγορές καλωδιακής τηλεόρασης σε Σλοβενίας, Μαυροβουνίου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Τo 2012 συστάθηκε η United Group, ενώ οι εξαγορές στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συνεχίστηκαν.
Προ ετών η αμερικανική επενδυτική εταιρεία KKR επένδυσε στη United Group, που τότε αποτιμήθηκε 1,1 δισ. ευρώ. Όταν οι Αμερικανοί πώλησαν στη BC Partners, η αξία του Ομίλου United είχε εκτοξευθεί στα 2,6 δισ. ευρώ. Ο Σόλακ εδώ και χρόνια δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διοίκησης. Οι Βρετανοί ιδιοκτήτες του ομίλου προχώρησαν σε νέες εξαγορές, όπως η κροατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Tele2, η βουλγαρική Vivacom και αργότερα στην Ελλάδα η Forthnet που μετονομάστηκε σε Nova.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου