Τρίτη, Σεπτεμβρίου 24, 2024

Μητσοτάκης: «Σιωπητήριο» για τις προκλητικές δηλώσεις Ερνογάν για τα Κατεχόμενα Ούτε κουβέντα από τον Μητσοτάκη στον Ερντογάν για τις προκλητικές δηλώσεις. Μίλησαν για... πρόοδο και μεταναστευτικό.(σσ Ζητα ο Τουρκος προεδρος να αναγνωρισθει το ψευδοκράτος /Και ο Μητσοτάκης δέν λέει τιποτα.Τι δέν καταλαβαίνετε νεοδημοκράτες ;)




Eurokinissi

 

 


Καμία αναφορά στο Κυπριακό δεν έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο σύντομο τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

 

Και αυτό παρά το γεγονός πως ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε να ζητά προκλητικά την αναγνώριση των κατεχόμενων της Κύπρου.


Όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε οι δύο χώρες να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.











Ανέθεσαν, επίσης, στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.


Όπως γίνεται σαφές παρά την πρόκληση από το βήμα του ΟΗΕ που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος ο κ. Μητσοτάκης δεν έθεσε το εν λόγω θέμα επιλέγοντας το «σιωπητήριο».

Και από την τουρκική πλευρά φαίνεται να επιβεβαιώνεται πως δεν υπήρξε συζήτηση για το Κυπριακό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας: «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για την 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.


Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδίως στη Γάζα, έχουν ως στόχο αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής, ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».
Δείτε και το tweet της τουρκικής προεδρίας:








Ερντογάν: Να σταματήσει η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων

Λίγο πριν τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα ως κράτος.

«Η απομόνωση των Τουρκοκύπριων πρέπει να σταματήσει και σήμερα για ακόμα μια φορά καλώ την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να εγκαθιδρύσει, πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας για το Κυπριακό σημείωσε: «Έχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα η ειρήνη και η σταθερότητα κυριάρχησαν στην περιοχή. Πάντοτε οι τουρκοκύπριοι και η Τουρκία είχαν την καλή θέληση να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένο και υποστηρίζουμε πλήρως την λύση δυο κρατών με δυο διαφορετικά έθνη και την κυβέρνηση της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου