Σάββατο, Σεπτεμβρίου 07, 2024

Η Γαλλία σε αδιέξοδο: «Με ημερομηνία λήξης ο Μπαρνιέ», «Έκανε ρυθμιστή τη Λεπέν» Δηκτικά σχόλια στα ΜΜΕ για την απόφαση Μακρόν να αγνοήσει τις εκλογές και να διορίσει πρωθυπουργό τον συντηρητικό Μπαρνιέ.



(Ludovic Marin/Pool Photo via AP)

 

 


Ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν είναι η λύση για τα «βάσανα» του Εμανουέλ Μακρόν, διότι δεν υπάρχει λύση για την «προεδρική ανάκαμψη» στη Γαλλία.

Οι αριθμοί είναι αριθμοί και στην παρούσα κατάσταση του κοινοβουλίου δεν υπάρχει ο πολιτικός που μπορεί να διαθέτει εγγυημένη πλειοψηφία.


Αυτό που μπορεί να κάνει ο πρώην «κύριος Brexit» είναι να κερδίσει λίγο χρόνο στον Γάλλο πρόεδρο, γράφει το BBC.

Αν μέχρι τα Χριστούγεννα, ο Μπαρνιέ τυχαίνει να είναι ακόμα στο αξίωμα - αυτό θα θεωρηθεί ως μια δουλειά που έγινε αρκετά καλά.





Τις τελευταίες εβδομάδες της διστακτικότητας του Μακρόν ήταν οδυνηρό να τις παρακολουθήσει κανείς. Ξανά και ξανά οι βοηθοί του πέταξαν δοκιμαστικά μπαλόνια σε ένα άπληστο σώμα του Τύπου - μόνο και μόνο για να αποκηρύξει κάθε δυνητικός πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα.

Ξανά και ξανά ειπώθηκε ότι ένας διορισμός είναι επικείμενος - μόνο και μόνο για να εμφανίσει ο υποψήφιος ξαφνικά μειονεκτήματα που τον καθιστούσαν ακατάλληλο για τη θέση.


Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος Μακρόν έπρεπε να είναι βέβαιος ότι ο δυνητικός υποψήφιος θα πληρούσε δύο κριτήρια.

Πρώτον, ότι δεν θα μπορούσε να διαλύσει την κληρονομιά του προέδρου - κυρίως τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν με τόσο οδυνηρό τρόπο πριν από δύο χρόνια.

Και δεύτερον, το πρόσωπο έπρεπε να είναι -στην ορολογία- «μη λογοκριτέο». Με άλλα λόγια, έπρεπε να μπορεί να αποφύγει την αυτόματη απόρριψη -και την εκδίωξη- από τις αντιπολιτεύσεις στη Συνέλευση.


Ο Μισέλ Μπαρνιέ, 73 ετών, ένας ήρεμος, πρώην υπουργός με αποδεδειγμένες διαπραγματευτικές ικανότητες, ίσως τελικά να ταιριάζει σε αυτό.Michel Barnier: Ποιος είναι ο εκλεκτός του Μακρόν για την πρωθυπουργία
Εγκρίνει την μεταρρύθμιση Μακρόν

Όντας κεντροδεξιός, εγκρίνει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Μάλιστα, όταν έθεσε υποψηφιότητα το 2021 για το συντηρητικό χρίσμα για την προεδρία - έχασε από τη Valérie Pécresse - πρότεινε την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμη περισσότερο, στα 65 έτη.

Και όσον αφορά το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης... εδώ είναι το πρόβλημα.

Συμβαίνει απλά ότι η Μαρίν Λεπέν - της οποίας ο λαϊκιστικός Εθνικός Συναγερμός (RN) είναι ένα από τα τρία περίπου ισοδύναμα μπλοκ στη Συνέλευση - δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει αυτόματα κατά μιας κυβέρνησης Μπαρνιέ.

Αν το έκανε, τότε ο Μπαρνιέ θα έπεφτε αυτόματα, επειδή η Αριστερά θα ψηφίζει πάντα εναντίον του.


Η Μαρίν Λεπέν δεν απεχθάνεται άνευ όρων τον Μισέλ Μπαρνιέ με τον τρόπο που απεχθανόταν έναν άλλο κεντροδεξιό εν δυνάμει πρωθυπουργό, τον Ξαβιέ Μπερτράν.

Και στις προκριματικές εκλογές του 2021, ο Μπαρνιέ είπε μερικά αρκετά σκληρά πράγματα για τη μετανάστευση, προτείνοντας μάλιστα ότι η Γαλλία θα μπορούσε να προσπαθήσει να παρακάμψει τα ευρωπαϊκά δικαστήρια δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό του δίνει επίσης καλή θέση.Οργή στη Γαλλία για το «πραξικόπημα Μακρόν» - Μαζικές διαδηλώσεις για τον διορισμό Μπαρνιέ
Ρυθμιστικός ο ρόλος του Εθνικού Συναγερμού



Έτσι, ο Εθνικός Συναγερμός υπαινίσσεται τώρα ότι θα περιμένει πριν ρίξει τον Μπαρνιέ. Αν το πρόγραμμά του περιλαμβάνει θετικά μέτρα για τη μετανάστευση, το κόστος ζωής και -κρίσιμα για εκείνη- την απλή αναλογική, τότε, τα στελέχη του κόμματος λένε ότι μπορεί να του δώσουν αναστολή εκτέλεσης.


Κάποια παρηγοριά.
Γιατί το γεγονός παραμένει ότι παρ' όλη την ευγένεια, την υπομονή και την εμπειρία του ο Μπαρνιέ θα κυβερνήσει από την πρώτη μέρα με δανεικό χρόνο.

Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου -που ήρθε πρώτο στις εκλογές του Ιουλίου- είναι έξαλλη με την επιλογή του πρωθυπουργού.

Κατά την άποψή τους, η Αριστερά κέρδισε την ψηφοφορία και επομένως ήταν συνταγματικό καθήκον του προέδρου Μακρόν να διορίσει πρωθυπουργό από το αριστερό στρατόπεδο. Το γεγονός ότι ματαίωσε τα σχέδιά τους θα αποτελέσει για πολλούς έναν νόμιμο λόγο για διαμαρτυρίες στους δρόμους.

Τα πάντα εξαρτώνται τώρα από την επιλογή των υπουργών του Μπαρνιέ και από το πόσο θα επιλέξει να ασκήσει την αυτονομία του από τον πρόεδρο.Tον συντηρητικό Μπαρνιέ διόρισε πρωθυπουργό ο Μακρόν - Με το βλέμμα στη Λεπέν
Ο Μπαρνιέ δύσκολα θα αποκλίνει από τη γραμμή Μακρόν

Θεωρητικά έχει την ελευθερία να είναι ο εαυτός του. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει παραδεχθεί ότι έχασε τις εκλογές και σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα η κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό, είναι αυτή που καθορίζει και εφαρμόζει την πολιτική.


Αλλά λόγω ιδιοσυγκρασίας και πολιτικής κλίσης, ο Μπαρνιέ είναι απίθανο να αποκλίνει πολύ από την ατζέντα του Μακρόν. Είναι και οι δύο άνδρες του κέντρου, με δεξιές τάσεις στο οικονομικό μέτωπο.

Είναι επίσης και οι δύο μεγάλοι Ευρωπαίοι, βλέποντας την ΕΕ ως την απαραίτητη διέξοδο για το γαλλικό μεγαλείο. Και πιστεύουν, θεωρητικά τουλάχιστον, ότι τα ελλείμματα πρέπει να μειωθούν, όχι μόνο επειδή αυτό απαιτεί η ΕΕ.

Είναι, με άλλα λόγια, μια πολύ καθεστωτική φιγούρα, του τύπου που τόσο η αριστερά όσο και η λαϊκιστική δεξιά πιστεύουν ότι η Γαλλία είχε ψηφίσει τον Ιούλιο για να απαλλαγεί από αυτήν.

Έτσι, αν αποδειχθεί ότι ο Μπαρνιερισμός είναι απλώς ο Μακρονισμός με άλλα μέσα - και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό τον επόμενο μήνα θα είναι η πρώτη κρίσιμη δοκιμασία - τότε όλες οι περιβόητες διαπραγματευτικές ικανότητες του νέου πρωθυπουργού θα είναι ελάχιστα χρήσιμες απέναντι στις αντιδράσεις μιας εχθρικής νέας Συνέλευσης.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δεσμεύτηκε την Πέμπτη ότι θα συνεργαστεί «με όσους έχουν καλή πίστη» για να προωθήσει περισσότερο σεβασμό και ενότητα στην πολιτικά διαιρεμένη χώρα, έπειτα από πολλούς μήνες πολιτικών αναταράξεων.

«Οι Γάλλοι (…) σήμερα χρειάζονται και εξέφρασαν την ανάγκη τους για σεβασμό, ενότητα και κατευνασμό», είπε ο Μπαρνιέ στις πρώτες δηλώσεις που έκανε ως πρωθυπουργός.
Στους δρόμους κατά του «πραξικοπήματος Μακρόν»

Ο Εμανουέλ Μακρόν, αγνοώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, παράκαμψε την αριστερή συμμαχία του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές, και προχώρησε στον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία της Γαλλίας. Μάλιστα ο «εκλεκτός» του Γάλλου Προέδρου για να σχηματίσει κυβέρνηση θα χρειαστεί την ανοχή της ακροδεξιάς, γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη οργή στο μέτωπο κατά της ακροδεξιάς, που καταγγέλλει «πραξικόπημα», «δημοκρατική εκτροπή» και «κλοπή εκλογών». Μαζικές διαδηλώσεις προγραμματίζονται για το Σάββατο σε ολόκληρη τη χώρα.

Η συμμαχία της Αριστεράς, όπως ήταν αναμενόμενο, δηλώνει εξοργισμένη με τον διορισμό Μπαρνιέ και καλεί σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου. Τα κόμματα του Λαϊκού Μετώπου είχαν άλλωστε κατηγορήσει επανειλημμένα τον Μακρόν για «αντιδημοκρατική εκτροπή» και «κλοπή των εκλογών», τις οποίες ο ίδιος αποφάσισε να προκηρύξει. Είχαν μάλιστα επισημάνει το προηγούμενο διάστημα, διαβλέποντας τις επιδιώξεις Μακρόν, πως ο διορισμός μιας κυβέρνησης – έστω με τη σιωπηρή υποστήριξη της ακροδεξιάς - «θα ήταν μια ολοκληρωτική άρνηση των βουλευτικών εκλογών κατά τις οποίες οι Γάλλοι απέριψαν μαζικά την άνοδο στην εξουσία της Εθνικής Συσπείρωσης».

Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, του μεγαλύτερου κόμματος της συμμαχίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι η επιλογή Μπαρνιέ σημαίνει ότι οι εκλογές «κλάπηκαν από τους Γάλλους». «Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό… Οι εκλογές λοιπόν εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό. Το μήνυμα της κάλπης απορρίφθηκε», τόνισε.

«Οι Γαλλίδες και οι Γάλλοι πρέπει να κινητοποιηθούν για να αρνηθούν ότι τους κλέβουν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών», πρόσθεσε ο συντονιστής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Μανουέλ Μπονπάρ, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια «εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη». «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αγνοηθεί το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι, να καταπατηθεί και να εξαφανιστεί εντελώς από τη δράση ενός και μόνο άνδρα, του Προέδρου που είναι όλο και πιο απομονωμένος».

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, δήλωσε ότι ο διορισμός ενός πρωθυπουργού του οποίου το κόμμα ήρθε τέταρτο στις εκλογές (σ.σ. είναι μέλος των Ρεπουμπλικάνων) δείχνει ότι «η άρνηση της δημοκρατίας έφτασε στο απόγειό της». «Μπαίνουμε σε μια θεσμική κρίση. Ο Εμανουέλ Μακρόν καταπατά την ψήφο του γαλλικού λαού και πάει ενάντια στο πνεύμα της Δημοκρατίας μας».






«Προσβολή για τον γαλλικό λαό που θέλει αλλαγή. Φιλελεύθερος, ευρωπαϊστής, αντικοινωνικός, ο Μπαρνιέ είναι το αντίθετο του μηνύματος που έστειλαν οι Γάλλοι στις βουλευτικές εκλογές», έγραψε ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Φαμπιάν Ρουσέλ. «Ο Εμανουέλ Μακρόν έψαχνε για έναν κλώνο ικανό να συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία 7 χρόνια. Τον βρήκε στον Μισέλ Μπαρνιέ. Η εκχώρηση της δημοκρατίας είναι απόλυτη», είπε ο βουλευτής του κομμουνιστικού κόμματος, Ιάν Μπροσά.






«Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;» ανέφερε η Μαρίνα Τοντελιέ των Πρασίνων και συνέχισε: «Αυτό είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο. Αν συνέβαινε οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία εδώ και 60 ημέρες, θα το θεωρούσαμε αξιοθρήνητο για τη Δημοκρατία». Απευθυνόμενοι στους ψηφοφόρους του Λαϊκού Μετώπου τους κάλεσε «να μην υποχωρήσουν, αυτό ακριβώς επιδιώκουν».






Για το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα με ένα κεντρικό σύνθημα: «Όχι στο πραξικόπημα Μακρόν, Ναι στη Δημοκρατία». Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται από οργανώσεις που συσπειρώθηκαν προεκλογικά στο μέτωπο κατά της ακροδεξιάς, φοιτητές, μαθητές αλλά και από συνδικάτα.

Όπως τονίζουν οι διαδηλωτές, ο Μακρόν «καταπατά τη λαϊκή ψήφο» και αρνείται να ακούσει το μήνυμα των εκλογών που ήταν η κατηγορηματική απόρριψη της «Εθνικής Συσπείρωσης» και των «Μακρονιστών». Ωστόσο, επισημαίνουν, η προεδρική μειοψηφία με μια συμφωνία «βάζει» έμμεσα την ακροδεξιά στην κυβέρνηση. Εκπρόσωποι του κινήματος δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους, καλώντας τον κόσμο σε μια «όσο το δυνατόν ευρύτερη και ενωτική απάντηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου